Acasă Eveniment Pui de urs schingiuiţi de tăietorii de copaci

Pui de urs schingiuiţi de tăietorii de copaci

441
0
DISTRIBUIȚI

Nişte muncitori forestieri angajaţi la o firmă din judeţul nostru, care lucrau într-o pădure din Harghita, sunt cercetaţi de poliţişti după ce, zilele trecute, au scos dintr-un bârlog situat în exploatarea forestieră a unui ocol silvic privat patru ursuleţi, pe care i-au chinuit. Ei au fost filmaţi, iar în imagini se vede cum scot puii din vizuină, îi trântesc pe zăpadă, după care îi manevrează foarte violent, în încercarea de a vedeea care sunt masculi şi care femele.

„Pentru stabilirea tuturor cauzelor şi împrejurărilor producerii evenimentului, la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie s-a format o echipă operativă complexă, care a iniţiat activităţi specifice operative, în vederea clarificării tuturor aspectelor acestui caz. Astfel, în urma primelor verificări efectuate şi a colaborării operative cu poliţiştii nemţeni, s-a stabilit că aceste imagini ar fi fost realizate în judeţul Harghita, pe o exploatare forestieră de pe raza Ocolului Silvic Privat Gheorgheni. De asemenea, au fost identificate şi persoanele posibil implicate, fiind vorba despre patru bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 35 şi 51 de ani, toţi din judeţul Neamţ. În cauză s-a întocmit dosar penal, pe de o parte sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de rănirea sau schingiuirea animalelor, potrivit Legii 205/2004, iar pe de altă parte sub aspectul comiterii infracţiunilor de perturbarea intenţionată în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de migraţie, precum şi deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă, prevăzute de OUG 57/2007“, a declarat agentul Gheorghe Filip, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Harghita.

Oamenii legii au stabilit că faptele s-au petrecut pe 15 februarie, iar în acest moment nu se ştie ce s-a întâmplat cu puii de urs. „Avem efective în teren, care îi caută. Specialiştii care au văzut filmuleţul şi i-au auzit ţipând au spus ca mama ar fi trebuit să apară. Dacă îi găsim, colegii de la Garda de Mediu îi vor reloca într-un areal sigur“, a completat agentul Gheorghe Filip.

Imaginile în care se văd muncitorii care-i maltratează pe ursuleţi au fost puse la dispoziţia autorităţilor de Asociaţia pentru protecţia animalelor „Casa lui Patrocle“ – Animal Rescue. „Am fost contactată de Poliţia Neamţ. Am pus la dispoziţia lor toate infromaţiile. Mi s-a spus că sunt deja la audieri şi fac tot posibilul să afle ce s-a întâmplat cu puii, care este soarta lor. Sunt mai multe ipoteze. Am primit zeci de mesaje în care multe persoane mi-au spus că există un trafic real de pui de urs către piaţa din Rusia, dar nu putem verifica încă“, a declarat reprezentanta ONG-lui „Casa lui Patrocle“. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.