Acasă Social Provocările Spitalului Bicaz, după trei ani de la redeschidere

Provocările Spitalului Bicaz, după trei ani de la redeschidere

1784
0
DISTRIBUIȚI

l unitatea medicală a fost programată pentru acreditare, în 2018

Mâine, 11 noiembrie, se împlinesc trei ani de când activitatea medicală, de la Spitalul Orăşenesc „Sfântul Ie-rarh Nicolae“ Bicaz (SOB), a fost reluată, după ce alţi trei ani şi jumătate instituţia a avut lacătul pe uşă. S-au scurs trei ani de la momentul tăierii panglicii, timp în care care au fost stinse arierate, s-au achitat o parte din datorii şi s-a investit financiar pentru ca spitalul să poată deservi, în condiţii decente, cei aproximativ 48.000 de oameni de pe Văile Bistriţei şi Bicazului. Greul nu a trecut, iar spitalul care numără acum 60 de paturi (dintre care doar 50 sunt în contract cu Casa de Asi-gurări de Sănătate), aproximativ 100 de angajaţi şi un Compartiment de Primiri Urgenţe (CPU) – din ce în ce mai aglomerat, se confruntă cu două mari provocări. Este vorba despre asigurarea unui număr de medici necesari pentru a menţine gradul de finanţare de la CAS şi investiţii pe partea de infrastructură pentru obţinerea acreditării. De altfel, emoţiile sunt mari pentru spital deoarece aceste două mari probleme trebuie rezolvate până în trimestrul III al anului următor, când specialiştii vor da verdictul asupra acreditării. Acum, aşa cum am aflat de la dr. Letiţia Damoc, ma-nagerul spitalului, unitatea numără aproximativ 14 medici, o parte dintre ei fiind angajaţi cu contract de prestări servicii şi rezidenţi (şapte). Doar doi sunt angajaţi titulari ai spitalului (la Pediatrie şi CPU) şi alţi cinci, cu contracte, sunt doctori care au ajuns la vârsta pensionării. Reprezentanţii spitalului au menţionat că sunt în discuţii cu medici în specialităţile: chirurgie, radiologie, diabetologie şi neurologie, urmând ca, în acest sens, în perioada următoare, să se organizeze o serie de concursuri. „Spitalul Orăşenesc Bicaz este o provocare datorită particularităţilor lui, în contextul crizei generale de medici şi a resurselor financiare insuficiente atât pentru menţinerea acti-vităţii medicale, cât mai ales pentru dezvoltarea lui. În toţi aceşti ani, am definit o strategie a Spitalului Orăşenesc şi ne-am conturat o vi-ziune a ceea ce se vrea el a fi în următorii ani: o unitate sanitară competitivă pe piaţa serviciilor medicale şi un spital al comunităţii pentru comunitate“, a declarat dr. Damoc, managerul SOB.

 

Spitalul are nevoie de investiţii serioase

 

În 2016, SOB a beneficiat de investiţii de peste un milion de lei, însă lista investiţiilor necesare este departe de a fi încheiată. Primăria Bicaz, principalul ordonator de credite, are şi ea „palpitaţii“ vizavi de acreditare, pentru că pe partea de reabilitare şi modernizare a spitalului nu toate proiectele înaintate spre finanţare au fost declarate eligibile. Spre exemplu, din cele trei proiecte majore, indispensabile pentru acre-ditarea SOB, doar unul a fost declarat eligibil. Proiectul cu privire la reabilitarea termică a clădirilor SOB a fost depus la Agenţia Naţională de Dezvoltare Nord-Est, pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Pentru alte două proiecte, la fel de importante, încă se mai caută surse de finanţare. „Am depus cereri de finanţare şi în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală II, 2014-2020, două proiecte. Unul este în legătură cu reabilitarea şi mo-dernizarea Ambulatoriului Integrat al Spitalului, iar cel de-al doilea urmăreşte extinderea, reabilitarea, modernizarea şi dotarea compartimentului Recuperare medicală. Din păcate, aceste două proiecte nu au fost aprobate, nu au fost incluse în lista cu proiectele care să aibă asigurată finanţarea în cadrul acestui program. Asta nu înseamnă că depunem armele, că renunţăm la a găsi soluţii de implementare, pentru că cele două proiecte condiţionează acreditarea spitalului. Aceste două proiecte ajung la un total de peste 5 milioane de lei“, a declarat ing. Nicolae Sălăgean, primarul oraşului Bicaz.

Chiar dacă, la acest moment, spitalul are de trecut mai multe obstacole pentru a-şi asigura existenţa, cert este că mii de oameni au o şansă în plus la sănătate şi, de ce nu, la viaţă. Iar în acest sens, cifrele sunt cât se poate de elocvente. Nu mai în 2016, în CPU Bicaz au fost înregistrate aproximativ 11.400 de prezentări. E drept că, o parte dintre aceste cazuri au fost redirecţionate, însă marea lor majoritatea şi-au găsit rezolvarea la Bicaz, ceea ce lasă de înţeles că oamenii din zonă depind şi au nevoie, în continuare, de această unitate spitalicească.

(Marian TEODOROF)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.