Acasă Administratie Promisiuni ministeriale: Parc industrial la Gherăeşti, reţele de gaz natural în toată...

Promisiuni ministeriale: Parc industrial la Gherăeşti, reţele de gaz natural în toată zona Roman

1124
0
DISTRIBUIȚI

Comunei Gherăeşti îi va fi donat, de Societatea Naţională de Transport al Gazelor naturale – TRANSGAZ, un teren dotat cu toate utilităţile, care s-ar putea transforma în parc industrial sau în orice altceva vor decide autorităţile publice locale. Anunţul a fost făcut, ieri, de Ion Sterian – directorul general al TRANSGAZ, cu prilejul startului lucrărilor de construire a staţiei de comprimare a gazelor naturale de la Gherăeşti – parte integrantă a proiectului care vizează realizarea unei conducte noi de transport gaze naturale pe traselul Oneşti-Gherăeşti-Leţcani.

Terenul la care a făcut referire Ion Sterian este utilizat acum drept bază logistică de TRANSGAZ, fiind împrejmuit şi dotat cu reţele electrice şi de apă. Suprafaţa va ajunge în patrimoniul comunei Gherăeşti în luna august 2021, când proiectul va fi fost finalizat. Totodată, Ion Sterian a declarat că locuitorii din Gherăeşti se vor putea racorda magistrala de gaz metan: „Mai sus de această staţie de la Gherăeşti, la finalizarea lucrărilor, la sfârşitul lunii august 2021 va fi un depozit. Din cei 163 de kilometri de conductă vom finaliza peste 100 de kilometri cât mai curând, iar acest depozit va fi predat comunităţii locale ca să poată fi folosit pentru dezvoltarea sectorului industrial. I-am propus domnului primar Pavel Bereşoae să aibă dezbateri cu comunitatea locală, pentru a propune proiecte de dezvoltare, să invite tinerii plecaţi să se întoarcă pentru a deschide mici afaceri. Ce va crea acest gazoduct aici? Premisele conectării localităţilor la reţeaua de gaze. Aici la Gherăeşti avem un nod tehnologic, de aici se dirijează gazele către Iaşi, Suceava şi Botoşani. Aici la şantier avem resursă umană din zonă – peste 350 de mncitori – şi aprovizionarea cu materiale tot din zonă se face“.

Prezent la evenimentul de ieri, de la Gherăeşti, secretarul de stat Petrică Lucian Rusu (Secretariatul general al Guvernului) a „plusat“ informaţia referitoare la racordarea cetăţenilor din zonă la reţeaua de gaz metan: „Am primit aprobare pentru o primă tranşă de 200 de milioane de euro, din cei un miliard de euro cât vor fi alocaţi pentru un program privind accesul populaţiei la reţeaua de gaz metan. Pe 15 iulie vom prezenta ghidul de finanţare, iar de la 1 august sper vom putea primi cereri de finanţare, din partea autorităţilor locale care doiresc să-şi înfiinţeze reţele de distribuţia a gazului metan cu fonduri europene. În acest fel, toate localităţile nemţene traversate de magistrala aceasta vor avea un atu în plus atunci când vor depune cereri de finanţare“.

La inaugurarea staţiei de comprimare de la Gherăeşti a fost prezent şi ministrul Mediului – Costel Alexe, însă acesta s-a mulţumit să rămână în plan secund. Totuşi, el a ţinut să precizeze: „Azi în România, din nefericire, gradul de racordare al gospodăriilor la reţea de gaz este de 36%, iar obiectivul principal al Guvernului Orban, aşa cum a fost asumat şi în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare al Economiei – Reclădim România, este ca până în 2027 – 70% din gospodării să fie racordate la reţeaua de gaze“. (Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.