Acasă Eveniment În acest an, în judeţ, 14 copile au devenit mame

În acest an, în judeţ, 14 copile au devenit mame

255
0
DISTRIBUIȚI

14 fete cu vârste mai mici de 16 ani au adus pe lume copii, în acest an – potrivit datelor făcute publice de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ.

Instituţia a luat în evidenţă, în primul semestru al acestui an, 81 de nou-născuţi consideraţi în situaţii de risc, risc motivat fie de vârsta mamelor, fie de condiţiile economico-sociale precare ale părinţilor. Din totalul celor 81 de cazuri semnalate de unităţile sanitare din judeţ, 74 dintre nou-născuţi aveau mame minore.

„Toate aceste tinere mame au fost consiliate psihologic de specialiştii DGASPC astfel încât să îşi poată asuma noul statut şi să treacă cu bine peste dificultăţile inerente perioadei de început a maternităţii. De consiliere psihologică au beneficiat şi 19 membri ai familiilor mamelor minore, scopul acestor activităţi fiind de a încuraja rudele să ofere tot sprijinul necesar tinerelor mame. Pe parcursul primelor 6 luni o singură mamă minoră şi-a părăsit copilul în Maternitate, restul asumându-şi creşterea şi îngrijirea copiilor cu sprijinul familiei. Din cei 81 de bebeluşi luaţi în evidenţă, 7 au fost părăsiţi în spitale, unul având mama minoră, iar restul având mame majore. Pentru cei 7 nou-născuţi s-au făcut demersuri în vederea integrării în familia biologică sau extinsă însă, din păcate, doar pentru 2 nou-născuţi s-a reuşit acest lucru. Ceilalţi cinci au ajuns în sistemul de protecţie, în cazul lor instituindu-se o măsură de protecţie“, se arată într-un comunicat de presă.

Ceilalţi copii consideraţi în situaţii de risc au fost luaţi în familie, iar mamele, în ciuda vârstei fragede, şi-au asumat creşterea bebeluşilor, de cele mai multe ori având şi sprijinul familiilor extinse.

În ultimii ani, în judeţul Neamţ numărul mamelor minore este în uşoară scădere: de la 146  – în 2016, la 124 – în 2019.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.