Acasă Eveniment Primarul de Piatra-Neamţ, aruncat în scandalul „Microsoft“

Primarul de Piatra-Neamţ, aruncat în scandalul „Microsoft“

1006
0
DISTRIBUIȚI

Numele lui Gheorghe Ştefan, primar al municipiului Piatra-Neamţ, este pomenit de un martor în dosarul licenţelor Microsoft, în legătură cu primirea unei presupuse şpăgi de aproximativ trei milioane de euro. Declaraţia respectivului martor a apărut în documentele prin care Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) cere avizul pentru începerea urmării penale a nouă foşti miniştri, în dosarul anterior pomenit.

Redăm declaraţia martorului citat de DNA, aşa cum apare aceasta în referatul de începere a urmăririi penale: „În cursul anului 2008 sau 2009, în contextul fina-lizării contractului dintre Guvernul României şi Microsoft, Florică Claudiu a apelat la Dinu Pescariu, despre care era cunoscut că avea o relaţie bună cu Dorin Cocoş (fostul soţ al Elenei Udrea – n.r.) pentru a-l susţine în cadrul licitaţiei ce urma a se realiza. (…) În perioada respectivă au fost organizate diverse întâlniri între Florică Claudiu şi Gabriel Sandu, fie la Ministerul Comunicaţiilor, fie în alte locaţii. (…) La unele dintre întâlniri a participat şi Gheorghe Ştefan, despre care se discuta că  avea o oarecare autoritate asupra lui Gabriel Sandu. Ulterior adjudecării licitaţiei (…) Dorin Cocoş a stabilit modul în care trebuie distribuite sumele transferate (…). Ştiu că printre beneficiarii acestor sume se regăseau Gabriel Sandu, Gheor-ghe Ştefan, Dorin Cocoş, Dinu Pescariu , Nicolae Dumitru. (…) Din discuţiile purtate am înţeles că sumele remise lui Dorin Cocoş au fost în cea mai mare parte remise în nume-rar, banii fiind retraşi numerar din Elveţia de Pescariu Dinu şi înmânaţi personal de acesta lui Dorin Cocoş. Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8 – 9 milioane de euro, iar Gheorghe Ştefan circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit şi Gabriel Sandu. Cred că banii pentru Gabriel Sandu au fost viraţi în off-shore. Din cunoştinţele mele, Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi Gheorghe Ştefan nu aveau firme prin intermediul cărora să presteze servicii IT“. Un alt martor le-ar fi spus procurorilor, la rândul său, despre presupusele relaţiile dintre fostul şef al Fujitsu România – Claudiu Florică, şi Dorin Cocoş, respectiv Gheorghe Ştefan.

În dosarul în care a apărut şi numele primarului de Piatra-Neamţ, DNA susţine că şase foşti miniştri au pretins şi primit bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a favoriza firma Fujitsu Siemens Computers la încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft. Primarul de Piatra-Neamţ mai este cercetat, de către DNA, în alte două dosare penale.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.