Acasă Administratie Lucrările de restaurare ale beciului domnesc au fost sistate: Descoperire mai...

Lucrările de restaurare ale beciului domnesc au fost sistate: Descoperire mai veche cu o sută de ani decât Turnul lui Ştefan

1106
0
DISTRIBUIȚI

Elementele ce compun Curtea Domnească sunt mai vechi decât s-a crezut iniţial, iar dovezile descoperite zilele trecute vin să întărească această ipoteză. La începutul acestei săptămâni, lucrările derulate la reabilitarea beciului domnesc au evidenţiat dovezi surprinzătoare ale existenţei unei aşezări importante mult mai vechi decât cea despre care s-a tot vorbit până acum. Săpăturile efectuate în interiorul beciului domnesc au relevat un zid din piatră ce nu se aseamănă cu cele descoperite până acum şi care poartă amprenta perioadei de domnie a lui Petru I Muşat. Din acest motiv, lucrările de reabi-litare desfăşurate în interiorul beciului domnesc, aflat în imediata vecinătate a clădirii Primăriei Piatra-Neamţ, au fost sistate pe termen nelimitat, pentru ca specialiştii să poată analiza în voie descoperirile făcute.

„În cadrul proiectului de restaurare şi punere în valoare a beciului domnesc din zona Curtea Domnească, s-a mai făcut o descoperire. În interiorul beciului a fost descoperit un zid care pare că este chiar mai vechi decât beciul. Sub supravegherea Complexului Muzeal Judeţean şi a Muzeului de Istorie se vor face cercetările necesare pentru datarea cu exactitate a zidului respectiv şi eventual pentru găsirea construcţiei din care face parte acesta. Din punctul nostru de vedere suntem obligaţi să sistăm lucrările la partea interioară a acestui beci, vom continua lucrările pe partea exterioară, urmând ca în funcţie de evoluţia cercetărilor arheologice să stabilim când lucrările vor fi reluate. Dar, luând în calcul faptul că termenul de finalizare a contractului este martie 2015,  noi sperăm să nu fie o întârziere în proiectul pe care îl derulăm“, a declarat viceprimarul Dragoş Chitic.

Zidul de piatră nou descoperit în ansamblul Curtea Domnească de la Piatra-Neamţ ar avea aceeaşi vechime cu Cetatea Neamţului, despre care se ştie că este o creaţie ridicată la sfârşitul secolului al XVI-lea de către Petru I (1374-1391). Rămâne însă ca specialiştii să analizeze toate detaliile acestuia şi să tragă o concluzie despre vechimea sa şi a întregului ansamblu Curtea Domnească.

„În acest moment nu putem să-l datăm cu certitudine şi, nu avem nici elemente după care am putea să-l plasăm în cadrul unei eventuale fortificaţii locale. Totuşi, potrivit experţilor de la Muzeul de Istorie, s-au descoperit cioburi care plasează zidul cu certitudine în perioada domnitorului Petru I Muşat, ceea ce ne arată că a fost construit cu circa 100 de ani înainte de Turnul Clopotniţă, aferent Bisericii Sfântul Ioan, deci a fost construit cam în aceeaşi perioadă cu Cetatea Neamţului, când Moldova dădea semne de prosperitate economică. Acest zid va fi restaurat, consolidat, odată cu beciul domnesc, va fi înălţat până la cota de călcare existentă pe vremea domnitorului Petru I  Muşat. Va fi protejat cu o carcasă din sticlă şi va avea un iluminat muzeal. Nu se va continua mai jos decât cota de călcare existentă, întrucât sunt elemente care ne spun că nu vom mai găsi nimic“, a declarat Florin Băluşescu, managerul de proiect din cadrul Primăriei Piatra-Neamţ.

(Ioana CALIŢCHO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.