Acasă Eveniment Preotul şi banii: „Îţi zbor creierii dacă anunţi Poliţia sau Episcopia!“

Preotul şi banii: „Îţi zbor creierii dacă anunţi Poliţia sau Episcopia!“

1925
0
DISTRIBUIȚI

l ameninţarea i-a fost adresată unui sătean din Ruginoasa, care nu a restituit la timp un împrumut de 3.000 de euro l parohul Vasilică Irimia este cercetat penal l ancheta trenează de aproape doi ani

Vasilică Irimia, preotul paroh din comuna Ruginoasa, este cercetat penal de poliţişti pentru că, în urmă cu aproape doi ani, l-ar fi ameninţat cu moartea pe consăteanul Constantin Vlascu, din Bozienii de Sus. Anchetarea preotului a fost dispusă de conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, care a infirmat o ordonanţă prin care parohul primise doar o amendă administrativă. În acelaşi dosar, tot pentru ameninţare mai este cercetat şi Neculai Murăriţa, cumătrul preotului.

Împrumutul „Făt-Frumos“

Scandalul în care a ajuns omul Domnului a început prin 2011, după ce Vlascu a împrumutat 3.000 de euro, de la nevasta lui Murăriţa. A convenit când să-i înapoieze însă, la scadenţă, Murăriţa i-a spus că îl mai poate aştepta cu banii, însă trebuie să facă un înscris de mână în acest sens. Au făcut o chitanţă după care, la ceva timp, lui Vlascu i s-a cerut să restituie 9.000 de euro, de trei ori mai mult decât împrumutase. Pentru că nu s-a conformat, din 2012 Vlascu a fost ameninţat atât de Murăriţa cât şi de preotul Irimia. Aşa a reieşit din anchetă. Iată ce notează procurorii: „În luna octombrie 2011, făptuitoarea Murăriţa Cristina l-a apelat telefonic pe Vlascu Constantin, pentru a-i restitui suma împrumutată, iar când s-au întâlnit, aceasta i-a comunicat că de fapt îi datorează suma de 9.000 de euro, şi nu 3.000, sumă pe care o împrumutase iniţial. În această situaţie, partea vătămată s-a aflat în imposibilitatea de a-i restitui suma pretinsă, motiv pentru care, în cursul lunii martie 2012, învinuitul Irimia Vasilică a proferat ameninţări la adresa lui Vlascu Constantin, spunându-i că «îţi zbor creierii dacă anunţi Poliţia sau Episcopia despre împrumut»“.

Varianta cu sutană

Audiat fiind, preotul de la Ruginoasa are o altă interpretare a faptelor. El a declarat că a fost rugat de soţii Murăriţa să vorbească cu Vlascu, întrucât acesta nu voia să le restituie banii împrumutaţi. „Suspectul precizează că, având în vedere faptul că rolul său în comunitate este la propovăduirea bunei înţelegeri între toţi credincioşii, a fost de acord să îi ajute pe soţii Murăriţa, nu doar în calitate de rude, ci şi de enoriaşi, şi a avut o discuţie cu partea vătămată. (…) În aceea ce priveşte discuţiile purtate cu partea vătămată, suspectul arată că acestea au vizat posibilitatea evitării unui litigiu civil sau penal, care nu ar fi avut consecinţe benefice pentru niciuna din părţi, iar considerarea de către partea vătămată a sfaturilor duhovniceşti şi prezentarea riscurilor la care s-ar expune în situaţia nerestituirii împrumutului ca fiind o faptă de ameninţare, este din punctul de vedere al suspectului absurdă şi nedovedită“, precizează anchetatorii în ordonanţa prin care l-au pus pe preot sub acuzare.

Apar în scenă cămătarii de la Galaţi

Constantin Vlascu le-a mai declarat procurorilor că seria ameninţărilor la care a fost supus atât de preotul din localitate cât şi de cei de la care luase banii au continuat. El spune că, zilnic, era sunat pe mobil, atât de Irimia cât şi de Murăriţa, şi ameninţat cu acte de violenţă, cu moartea şi cu chinuirea familiei. „Vor lua pe fiica sa, Vlascu Simona Gabriela, în vârstă de 15 ani, pe care o vor duce în străinătate la prostituţie, că îi vor lua casa şi îi vor răpi ceilalţi doi copii“, subliază procurorii romaşcani. De asemenea, Vlascu mai spune că, în seara de 10 iunie 2012 a fost ameninţat de Murăriţa în incinta Primăriei Ruginoasa, când i s-a spus că „în maximum două săptămâni vin cămătarii de la Galaţi, îi omoară familia şi îi dă foc la casă“. După ce au audiat mai mulţi martori, vreme de doi ani, oamenii legii au ajuns la concluzia că „apărarea formulată de suspectul Irimia Vasilică cu privire la implicarea sa între Murăriţa şi Vlascu, referitor la suma de bani împrumutată acestuia din urmă, sub pretextul sfaturilor duhovniceşti şi a prezentării riscurilor legale la care s-ar expune în situaţia ne-restituirii unui împrumut, excede situaţiei de fapt din speţă şi nu justifică acţiunile întreprinse pentru recuperarea sumei“.

Dosar făcut în dorul lelii

Şefa Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, care a dispus redeschiderea urmăririi penale faţă de preotul Irimia şi Murăriţa, a mai descoperit că materialul probator de la dosar era ori incomplet, ori făcut neprofesionist. Astfel, „pe lângă nere-gularităţile privind legalitatea şi temeinicia soluţiei emise, se constată şi neregularităţi de procedură ce se impun a fi remediate“. Şi sunt enumerate apoi: două audieri de martori făcute fără respectarea Codului de Procedură Penală, pe cinci file din dosar erau „adăugiri, corecturi şi suprimări făcute de organele de cercetare penală, fără a fi confirmare, în scris, în cuprinsul sau la sfârşitul actului, de cei care l-au semnat“, neidentificarea şi neaudierea unei martore, nestabilirea motivului pentru care un martor a fost audiat a doua oară la un interval de 21 de luni de la prima declaraţie dată, neverificarea aspectului dacă preotul Irimia locuieşte în casa familiei Murăriţa, nestabilirea motivelor pentru care au fost audiaţi mai mulţi martori care nu fuseseră solicitaţi de niciuna din părţi şi modificarea unor cifre din dosar nejustificată.

Dosarul a fost restituit la Secţia de Poliţie Rurală 10 Dulceşti, iar pe 12 septembrie anul acesta, instanţa a confirmat redeschiderea urmăririi penale în acest scandal.  (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.