Acasă Eveniment Premieră în justiţie> Condamnare pentru „lăsare fără ajutor“

Premieră în justiţie> Condamnare pentru „lăsare fără ajutor“

840
0
DISTRIBUIȚI

l o femeie a primit o amendă penală de 2.000 de lei deoarece nu a intervenit să salveze victima unei tentative de omor

 

Judecătorii romaşcani au condamnat, în premieră naţională, o femeie pentru săvârşirea infracţiunii de „lăsare fără ajutor“. Cea care a primit o amendă penală de 2.000 de lei este Elena (fostă Vieru) Tulbure, fiindcă nu a intervenit pentru a-l salva pe Aurel Cămară. Femeia a mai fost obligată, totodată, să-i achite victimei daune morale de 1.500 de lei.

Romaşcanca în cauză are 45 de ani şi a fost martoră la o tentativă de omor petrecută pe 24 iulie 2013, în satul Pustieta, din comuna Oniceni. Ea stătea acolo cu concubinul, iar agresiunea căreia i-a căzut victimă Cămară s-a petrecut în faţa porţii femeii, chiar când aceasta se pregătea să plece la muncă. Elena a ieşit în drum să prindă o ocazie, a văzut că Aurel era urmărit şi că a fost bătut, iar de frică a reintrat în curte şi s-a baricadat. Aurel a fost tocat cu bătaia în faţa porţii Elenei, a cerut ajutor, a încercat să se refugieze în ograda ei, dar Elena nu i-a permis accesul. A stat cu poarta închisă până au plecat bătăuşii, după care care, la ieşire, a trecut peste trupul însângerat al lui Aurel şi s-a dus la muncă. Victima a fost găsită inconştientă, ulterior, de nişte săteni, care au anunţat autorităţile. La urmărirea penală, Elena Tulbure a declarat că nu a văzut ce se întâmplase în faţa porţii, însă în faţa instanţei a făcut declaraţii complete, iar de aici i s-a tras şi inculparea în cauză.

Conform legii, „lăsarea fără ajutor“ face parte din categoria infracţiunilor privitoare la asistenţa celor în primejdie şi, în Codul Penal, la articolul 315, este descrisă astfel: „Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a înştiinţa autoritatea, de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, sănătate sau integritate corporală este în primejdie şi care este lipsită de putinţa de a se salva, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă“. Legiuitorul a precizat totuşi că fapta nu constituie infracţiune „dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa“.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.