Acasă Administratie Prefectura cere ANI să-l verifice pe Culiţă Tărâţă de conflict de interese

Prefectura cere ANI să-l verifice pe Culiţă Tărâţă de conflict de interese

743
1
DISTRIBUIȚI

 

Prefectul de Neamţ Vlad Angheluţă a declarat, ieri, că în urma articolului apărut în Realitatea Media, în care se vorbeşte despre posibilitatea ca şeful Consiliului Judeţean să se afle în conflict de interese, a înaintat o solicitare către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în care solicită un punct de vedere avizat. „Sunt indicii că în speţa respectivă există un posibil conflict de interese. Având în vedere atribuţiile Agenţiei Naţionale de Integritate, statuate prin Legea 144/2007, suntem ferm convinşi că inspectorii de integritate îşi vor face cercetarea şi vor ajunge la o concluzie ţinând cont că doar ei au la dispoziţie toate instrumentele legale pentru a se pronunţa într-un caz de incompatibilitate sau conflict de interese. Instituţia Prefectului Neamţ va înainta către ANI materialul spre competentă rezolvare“, a declarat Vlad Angheluţă.

Tot ieri, pe site-ul Consiliului Judeţean Neamţ a fost publicată o informare semnată de purtătorul de cuvânt al instituţiei Dan Ailincăi şi care face referire la acelaşi articol. Precizarea pe care o face reprezentantul instituţiei este făcută cu intenţia de a-l elibera pe preşedintele Culiţă Tărâţă de orice suspiciune.

„Având în vedere apariţia în presă a unui material care pune sub semnul întrebării un posibil conflict de interese în care s-ar afla preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, dl. Culiţă Tărâţă, purtătorul de cuvânt al instituţiei este abilitat să sublinieze următoarele. În ceea ce priveşte manifestarea din anul 2014: Hotărârea Consiliului Judeţean din februarie 2014 aprobă «Programul pentru acordarea finanţărilor nerambursabile, valabil pe anul 2014», «Ghidul Solicitantului privind regimul finanţărilor nerambursabile din bugetul propriu al Judeţului Neamţ, valabil pe anul 2014» şi componenţa Comisiei de evaluare şi selecţie a proiectelor. După cum se observă, nu există nicio referire la CCI Neamţ, pentru simplul motiv că se aproba doar un Program general, solicitanţii urmând să apară ulterior. Cu aceşti solicitanţi s-au încheiat mai târziu contracte, fără a se emite hotărâri ale Consiliului Judeţean, aşadar fără a se supune votului plenului. În ceea ce priveşte acţiunea din anul 2012: Hotărârea din 2012 nu încalcă absolut cu nimic legislaţia în vigoare referitoare la conflictul de interese“, scrie Ailincăi.

Reacţiile celor două instituţii au apărut ca urmare a articolului publicat de Realitatea Media în care s-au prezentat două exemple în care preşedintele Culiţă Tărâţă a iniţiat şi votat hotărâri de finanţare a unor acţiuni ale Camerei de Comerţ, în conducerea căreia se aflau pe rând doi dintre fiii săi. Potrivit legii, el ar fi trebuit să nu participe la votarea respectivelor hotărâri.

(A.N.)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.