Acasă Social Elevii Liceului de Arte au un model: doctorul Costache And one

Elevii Liceului de Arte au un model: doctorul Costache And one

1134
3
DISTRIBUIȚI

Medicul Costache Andone a fost celebrat ieri, de elevii Liceului de Arte „Victor Brauner“. A fost prezentat tinerilor ca un exemplu de urmat în ceea ce priveşte profesionalismul de care a dat dovadă de-a lungul carierei sale, ca un model de dăruire şi implicare în viaţa socială, culturală şi sportivă a urbei.

La manifestarea care a avut loc în sala „Theodor Macarie“ din cadrul unităţii de învăţământ au participat alături de distinsul invitat, elevi, profesori, colegi şi prieteni de-o viaţă ai dr. Andone. „Iniţiativa este extraordinară mai ales datorită faptului că se desfăşoară într-o şcoală. Îmi doresc să fie preluată şi de societatea civilă. Societatea românească uită să-i prezinte pe aceşti oameni importanţi atât pentru noi, cei care avem o anumită vârstă, cât şi pentru tinerii care trebuie să descopere astfel de modele demne de urmat“ a declarat Aurelia Simionică, viceprimarul municipiului Piatra-Neamţ.

Cuvinte de apreciere faţă de eveniment şi invitat a avut şi dr. Virgil Răzeşu, un alt participant la eveniment. „Această activitate face parte din însuşi programul educativ. E adevărat că dumneavoastră vă pregătiţi pentru viaţa de artişti, dar ca persoane aveţi nevoie de modele. Doctorul Andone este un asemenea model. Face parte dintr-o generaţie unică, o generaţie făuritoare. În anul 1947 un grup de medici de la Iaşi a decis să vină la Piatra-Neamţ. Aici exista din anul 1935 o clădire nefolosită, azi Spitalul Vechi. Grupul de medici era constituit din 12 profesionişti care au acoperit toate specialităţile medicale. Domnul dr. Andone este unul dintre aceşti făuritori, cel care a creat vatra medicală la Piatra-Neamţ“, a declarat dr. Virgil Răzeşu.

Programul evenimentului care l-a avut în centru pe medicul care a scris istorie la Piatra-Neamţ a inclus şi scurte demonstraţii de virtuozitate ale elevilor de la clasele de muzică.

Personalitate de marcă a judeţului Neamţ, Costache Andone a absolvit Facultatea de Medicină, promoţia 1944, la Universitatea „Grigore T. Popa“ din Iaşi. S-a specializat în chirurgie oto-rino-laringologică, iar în anul 1973 a obţinut titlul de Doctor în medicină.

Din anul 1949 până în 1984 a lucrat ca medic primar gr. I, Şef al Secţiei ORL, pe care a înfiinţat-o la Spitalul Judeţean Neamţ. A îndeplinit şi sarcina de responsabil pe probleme ORL în regiunea Bacău. A contribuit la pregătirea şi formarea a 14 serii de medici în specialitatea ORL. A acordat asistenţă medicală la peste 250.000 de pacienţi internaţi în spital, efectuând un număr de 140.000 de intervenţii chirurgicale. A fost asistent universitar la Clinica ORL a Spitalului „Sfântul Spiridon“ Iaşi (1945-1949). Pentru întreaga activitate militară, profesio-nală, ştiinţifică, publicistică, socială a fost onorat prin numeroase decoraţii şi diplome. Face parte din galeria cetăţenilor de onoare ai oraşului Piatra-Neamţ.

(S. DAMIAN)

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.