Acasă Eveniment Centre de permanenţă fără aparatura necesară: La injecţie, cu seringa de acasă

Centre de permanenţă fără aparatura necesară: La injecţie, cu seringa de acasă

889
0
DISTRIBUIȚI

l „Rezolvăm doar urgenţele de gradul doi, în condiţiile în care nu există truse de mică chirurgie, tuburi de oxigen, electrocardiografe“, a precizat medicul Mihaela Covrig

În centrele de permanenţă care s-au înmulţit în judeţ ca ciupercile după ploaie, nemţenii nu prea au cu ce să fie trataţi pentru că unele materiale sanitare lipsesc cu desăvârşire. Nu de puţine ori, oamenii care ajung cu pro-bleme de sănătate sunt trimişi cu ambulanţa la spital deoarece lipseşte aparatura extrem de necesară într-un astfel de centru. Deşi un astfel de cabinet trebuie să aibă în dotare măcar un aparat electrocardiograf pentru a face pacienţilor un test minim de monitorizare a problemelor legate de inimă, acesta şi multe altele lipsesc cu desăvârşire. Medicii în continuare sunt nevoiţi să cumpere din banii proprii materiale şi medicamente, dar chiar şi aşa stocul este insuficient în faţa numărului de prezentări. Persoanele care apelează la aceste cabinete, pentru un tratament injectabil, trebuie să meargă cu seringile de acasă.

„Evident că noi suntem cei care cumpărăm materialele necesare pentru a ne putea desfăşura activitatea în centrele de permanenţă. Direcţia de Sănătate Publică a asigurat trusa medicală pe la început când au fost înfiinţate centrele, timp de o lună jumătate, apoi medicii de familie au cumpărat tot ce trebuie. Rezolvăm doar urgenţele de gradul doi, în condiţiile în care nu există truse de mică chirurgie, tuburi de oxigen, electrocardiografe. Oamenii se mai supără că nu sunt trataţi altfel, dar noi nu avem nicio vină că nu avem cu ce să ne facem treaba“, a precizat dr. Mihaela Covrig, preşedinta Patrona-tului Medicilor de Familie.

Cele 16 centre de permanenţă au fost înfiinţate în judeţ începând din 2011. Scopul lor a fost ca ele să preia cazurile banale care aglomerau compartimentele de urgenţă ale spitalelor. Deşi cadrele medicale de la Unitatea Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean susţin că în continuare ajung în triajul unităţii bolnavi care ar putea fi văzuţi de medicii de familie, totuşi datele centralizate în ce priveşte numărul de prezentări în centrele de permanenţă arată un număr mare de consultaţii şi tratamente efectuate de medici şi asistenţi. Potrivit cifrelor oferite de Direcţia de Sănătate Publică, în luna august 8.983 de persoane au apelat la ajutorul medicilor din centrele de permanenţă. În 4.400 de situaţii, oamenii au avut nevoie de consultaţii iar 5.673 de nemţeni au mers pentru efectuarea tratamentelor prescrise de specialişti. În 38 de situaţii a fost nevoie de intervenţia ambulanţei, iar 100 de bolnavi au fost direcţionaţi pentru investigaţii suplimentare în ambulatoriile de specialitate. (Maria NISTOR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.