Acasă Politica Prefectul a încercat medierea situaţiei din Girov

Prefectul a încercat medierea situaţiei din Girov

3694
0
DISTRIBUIȚI

Prefectul Vlad Angheluţă a primit ieri vizita inopinată a consilierilor de la Girov, care, împărţiţi în două tabere, au încercat să-şi explice de ce au schimbat conducerea comunei de mai multe ori în câteva săptămâni.

Pentru că erau destul de porniţi şi întărâtaţi încă de pe drum, prefectul le-a explicat că, în cazul în care se comportă necivilizat, se vor certa sau agresa verbal, va părăsi sala imediat lăsându-i să se descurce singuri. El le-a solicitat să-şi desemneze câte un reprezentant care să ia cuvântul şi a cerut ca cei care vorbesc să nu fie întrerupţi. Pe perioada discuţiilor, consilierii de la Girov s-au comportat normal.

S-au expus diferite opinii de ambele părţi, dar până la finalul întrevederii, la care a participat şi secretarul Ilie Petre, nu s-a ajuns la o concluzie finală care să rezolve situaţia. Cert este că toţi consilierii, cu sau fără funcţii, din ambele tabere au înţeles în final că instituţia pe care o reprezintă este într-un impas şi nu mai poate funcţiona. Niciunul dintre cei doi viceprimari cu atribuţii de primar nu are drept de semnătură la Trezorerie şi nici cei doi consilieri cu funcţii de viceprimar nu pot face absolut nimic în acest sens.

Astfel, beligeranţilor li s-a adus la cunoştinţă că sunt nevoiţi să acţioneze raţional şi să demonstreze că interesul celor care i-au ales este primordial în faţa oricărei dispute ieftine de ordin politic. Pe scurt, toate hotărârile adoptate în ultimele trei şedinţe în care au fost permutaţi doi viceprimari (Florinel Sarion şi Ciprian Avasiloaiei) şi preschimbaţi alţi doi consilieri cu funcţii de viceprimar trebuie anulate.

Dizolvarea Consiliului Local Girov – o opţiune respinsă

Una dintre variantele discutate a fost cea de dizolvare a Consiliului Local, cu care au fost de acord unii dintre aleşi până la momentul în care au aflat că, în acest caz, atribuţiile ar fi fost preluate de secretara comunei.

Deşi în timpul discuţiilor nu s-a ajuns la un moment de înţelegere, au fost discutate mai multe variante. Cea mai agreată a fost cea în care fiecare tabără îşi va desemna câte un reprezentant şi asta ar însemna ca una să aleagă un viceprimar cu atribuţii de primar şi cealaltă să numească un consilier cu atribuţii de viceprimar.

„Acum sunt doi viceprimari cu atribuţii de primar şi doi consilieri cu atribuţii de viceprimar şi niciunul nu are cu adevărat dreptul de a conduce această primărie. I-am rugat să se consulte între ei, să ajungă la o soluţie şi să mi-o comunice. Discuţiile la întâlnirea cu mine s-au purtat civilizat, dar au rămas în sală să se mai consulte.

Le-am spus că situaţia trebuie rezolvată azi“, a declarat Vlad Angheluţă, prefectul de Neamţ, imediat după întrunirea de ieri la amiază.

Câteva ore mai târziu prefectul a constatat că aleşii de la Girov nu s-au înţeles şi că incertitudinea este prelungită. „În aceste condiţii nu pot decât să constat că domnul Ciprian Avasiloaiei este viceprimar cu atribuţii de primar. El figurează în actele comunicate până acum de Primăria Girov către Prefectură. Tot acum am solicitat şi toate hotărârile adoptate în şedinţa de pe data de 1 aprilie 2014“, mai spus Angheluţă.

Având în vedere decizia prefectului se constată faptul că ultima schimbare de viceprimar la Girov nu a fost încă legiferată, drept urmare Florinel Sa-rion este „sărit“ din nou din funcţie.

Trei schimbări într-o lună

Ultima modificare la conducerea Primăriei Girov a fost făcută de Ziua păcălelilor, când a fost schimbat din funcţie viceprimarul cu atribuţii de primar Ciprian Avasiloaiei cu predecesorul său Florinel Sarion. Dar şi aceasta a rămas o simplă păcăleală deoarece Prefectura recunoaşte doar şedinţa de pe 24 martie.

Atunci, Florinel Sarion, cel care a ocupat funcţia de viceprimar şi căruia i s-au dat şi atribuţiile de primar (după ce prefectul l-a demis pe primarul ales Vasile Olaru) a fost schimbat din funcţie, asta după ce s-a format o altă majoritate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.