Acasă Economic Ponta vrea voturile salariaţilor din învăţământ / Acord clandestin semnat în prag...

Ponta vrea voturile salariaţilor din învăţământ / Acord clandestin semnat în prag de alegeri * lefurile dascălilor ar urma să crească cu 30% în următorii trei ani

1411
1
DISTRIBUIȚI

Într-o atmosferă de clandestinitate, Guvernul – în frunte cu candidatul la prezidenţiale Victor Ponta, şi fruntaşii celor trei mari confederaţii sindicale din Educaţie – Fe-deraţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia „Spiru Haret“ şi Federaţia „Alma Mater“ – au semnat un acord care cuprinde, cu termene şi responsabilităţi, câteva măsuri de natură financiară care ar urma să fie aplicate în folosul exclusiv al salariaţilor-votanţi.

La solicitarea expresă a guvernanţilor, prevederile acestui acord sunt ţinute secrete de liderii de sindicate faţă de presă şi societatea civilă în ansamblu. Motivul? Ca să nu se interpreteze că s-ar urmări cumpărarea voturilor salariaţilor din şcoli, în perspectiva turului II al prezidenţialelor. Deşi taman asta

s-a urmărit.

Numai beneficii, deocamdată promise

Prin acordul semnat de Guvern şi sindicate, pentru salariaţii din şcoli sunt prevăzute numai beneficii. Promisiunile au „transpirat“ în şcoli, şi aşa le-am aflat şi noi. În primul rând, cadrelor didactice li se promit creşteri salariale succesive a câte cinci procente, în şase tranşe succesive: 1 martie 2015, 1 septembrie 2015, 1 ianuarie 2016, 1 iulie 2016, 1 ianuarie 2017, 1 iulie 2017. În total, peste 30% – deoarece imediat după prima creştere salarială se poate vorbi despre o majorare la majorare.

Nici personalul nedidactic nu a fost uitat. Salariile celor care nu predau, însă sunt indispensabili şcolilor ar urma să crească, în medie, cu 35% în următorii doi ani.

Altă promisiune: plata drepturilor salariale restante, consfinţite prin hotărâri judecătoreşti, să se facă într-o tranşă anuală unică, până la sfârşitul primului semestru, şi nu în patru tranşe trimestriale ca acum.

Alta: stipularea în Legea bugetului de stat a obligativităţii autorităţilor administraţiei publice locale de a deconta, cu prioritate, cheltuielile de navetă ale personalului didactic.

Se mai prevede deblocarea a cel puţin 2.500 de posturi didactice auxiliare şi nedidactice din unităţile de învăţământ preuniversitar, dintre care 1.250 de posturi pe parcursul anului şcolar 2014-2015 şi tot atâtea pe parcursul anului şcolar 2015-2016, precum şi posibilitatea ca personalul didactic cu o vechime efectivă la catedră de cel puţin 34 de ani să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard. (Liviu ILIE)

1 COMENTARIU

  1. Au nu gresim oare, cand “ne legam” de drepturile, onor corpului de dascali ? Pai nu ei sunt cei care au grija de viitorul nostru “de aur”, scotand noi si noi generatii de absolventi, uimitor de bine pregatiti ? Pai, vorba Infamului…..: Nu e bine domnu’…..autor ! Ca veni vorba, mi-aduc aminte prin 2004 cat de sarguincios il votau. Pe infam, fireste. Acu’ o s-o faca, cu “omul care uneste” Daca tot le da. Cand le-o lua……. O tempora,O profesores.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.