Acasă Eveniment Poliţiştii Filip şi Anton – condamnaţi definitiv

Poliţiştii Filip şi Anton – condamnaţi definitiv

1427
0
DISTRIBUIȚI

Agentul Adrian Costel Anton şi comisarul Ilie Filip, suspendaţi de la „Permise“ după ce au fost trimişi în judecată şi condamnaţi în primă instanţă, vor fi daţi afară din Poliţie, în urma pronunţării unei sentinţe definitive, pe 4 noiembrie, la Curtea de Apel Braşov. Astfel, în dosarul „Sex şi mită la Permise“, Anton a luat trei ani cu suspendare, iar Filip – doi ani, fiind obligaţi să presteze muncă (neremunerată) în folosul comunităţii. Totodată, instanţa a dispus confiscarea şpăgilor primite de cei doi (4.235 de lei şi 1.100 de euro).

Cei doi poliţişti pietreni au ajuns în atenţia oamenilor legii în 2016, fiind puşi sub acuzare, iar acum condamnaţi, pentru luare de mită şi folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual. Din intercepările ofiţerilor anticorupţie reiese că Anton şi Filip vorbeau codat despre bani, temându-se că sunt filaţi de anchetatori. Astfel, mita era denumită „cartofi“ sau „români“, după cum susţin procurorii.

Materialul de urmărire penală mai arată că instructorii auto din Covasna (localitate în care fuseseră detaşaţi cei doi poliţişti) erau nemulţumiţi că Anton şi Filip le picau elevii, aşa că au început să le achite consumaţiile la restaurant. Iniţial, miza imediată a fost ca şcoala lor să aibă o rată mai mare de promovabilitate. „Satisfăcând cerinţele celor doi examinatori aveam speranţa că rata de promovabilitate o să crească. Să nu lucrăm ca proştii şi să vină unii şi după cinci minute sau zece minute ori 20 de minute să spună că noi instructorii nu am făcut nimic şi că elevii nu sunt pregătiţi, deşi ştiam că este pregătit elevul“, a explicat unul dintre instructorii puşi sub acuzare.

În timpul monitorizării, procurorii au descoperit că agentul Anton le făcea avansuri candidatelor. Una din acestea a povestit că poliţistul o observase încă din timpul lecţiilor de condus. Instructorul auto Gabor Koter i-ar fi spus să oprească la o benzinărie, unde erau alţi colegi, şi a coborât să bea o cafea, iar când aştepta în maşină, a urcat o persoană pe care nu o cunoştea (agentul Anton – n.r.) şi care i-a spus „am văzut o fată frumoasă şi trebuie să o cunosc“, solicitându-i totodată „un pupic“. Femeia, şocată, l-a refuzat. Atunci, bărbatul i-a spus că este examinator şi că se vor vedea la examen. Şi aşa a fost. Ulterior, femeia s-a prezentat la examenul teoretic şi a avut surpriza să-l vadă pe agentul Anton cum îi chema în sală pe candidaţi. Tânăra a intrat în sală şi la fel ca toţi ceilalţi candidaţi s-a aşezat la un calculator pentru a susţine examenul. Nu a ştiut să răspundă corect decât la 17 întrebări şi a picat testul. Însă înainte de a părăsi sala, Anton i-ar fi spus că dacă la prima întâlnire i-ar fi dat „un pupic“, la examen rezultatul ar fi fost altul. „La următorul examen selectează limba română“, i-ar fi şoptit el (femeia selectase, din meniul calculatorului, limba maghiară – n.r.). Nu a lăsat-o să plece până nu i-a dat numărul de telefon. La scurtă vreme a sunat-o şi după ce i-a spus că este frumoasă a chemat-o la întâlnire. Cei doi, poliţistul şi candidata, au ieşit în oraş, au luat masa apoi au petrecut noaptea acasă la Anton. Apoi, când a dat din nou examen, femeia a fost ajutată de Anton şi a promovat. Conform procurorilor, nu era prima oară când agentul Anton le cerea candidatelor favoruri sexuale în schimbul răspunsurilor corecte la examenul teore-tic; alte două cazuri fiind identificate: „În exercitarea activităţii profesionale, nefiind interesat doar de traficarea atribuţiilor de serviciu în schimbul primirii unor sume de bani, ci era interesat şi de identificarea candidatelor care erau dispuse să întreţină relaţii sexuale cu el“.

Tot din interceptările oamenilor legii reiese că Anton a fost avertizat de colegul său să aibă grijă căror candidate le face avansuri sexuale: „Să nu fii sălbatic, cum eşti tu de obicei!… Ai văzut tu ieri, ţi-a plăcut şi nu ştiu ce şi… hai să-i fac un bine. (…) Am întrebat ca să nu dăm… cu alţii probleme şi… să vină vreun cuţit în tine sau vreo alică de puşcă!“.

Atunci când a fost audiat, Anton a spus că doar conjunctura a făcut să le cunoască pe cele trei femei, în timp ce acestea susţineau examenul pentru obţinerea permisului de conducere, iar relaţiile cu acestea nu au avut nicio legătură cu faptul că ulterior tinerele au obţinut permisul de conducere.

Ulterior s-a răzgândit şi în cazul unei candidate, care a întreţinut relaţii intime cu el, Anton a spus că în realitate aceasta ar fi profitat de el Alte înregistrări ambientale îl arată pe Anton cum cerea şpagă pe faţă de la candidaţi. Astfel, în timp ce completa fişa unui candidat, Anton a descoperit un plic în care erau 400 de lei. Ulterior i-a arătat următorului candidat plicul şi i-a spus: „Aveţi ceva pentru mine? Băgaţi… Tre’ să trăim. Ce să-i faci, asta-i viaţa“. În aceeaşi zi, agentul îl certa pe unul dintre candidaţi: „remorca, nu, ai plecat cu spatele, nu, ai întors, nu, cu faţa, nu… aia nu… eşti şoferul lui peşte“.

Cu o altă ocazie, de asemenea filmată ambiental, Anton le explica unor tineri că, dacă vor pica proba, taxa de reexaminare este de 700 de lei, dar că: „Mai bine la băiatu… Cu ceva! Na, mă, băieţii ăştia o pus câte 300… de căciulă… da puneţi… câte 250“, a fost preţul cerut de Anton.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.