Acasă Sport Pietrenii Matei şi Damian Tablan, din nou în top

Pietrenii Matei şi Damian Tablan, din nou în top

5244
0
DISTRIBUIȚI

Fraţii Matei şi Damian Tablan confirmă forma bună sportivă din ultima perioadă de timp. Cei doi sportivi pietreni, reprezentanţi acum ai grupării CSM Bucureşti şi-au trecut în palmares câte un nou trofeu: câte un loc I la Festivalul Internaţional de Şah de la Arad.

Desfăşurată timp de o săptămână, competiţia a fost una uriaşă, reunind nu mai puţin de nouă concursuri: Open Arad, Open 1900 (rezervată jucătorilor cu Elo mai mic de 1900), Open 1600 (rezervată jucătorilor cu Elo mai mic de 1600), Arad Open U10 şi Arad Open U8 (rezervate copiilor mai mici de 10 şi respectiv 8 ani), Turneu „Fischer Random“, Concurs de blitz, Concurs de blitz pe echipe, Concurs de klotz. Au mai fost şi activităţi adiacente, un simultan susţinut de un mare maestru, o petrecere rezervată jucătorilor, un seminar susţinut de un mare maestru şi un concurs de tenis de masă.

Dat fiind premiile generoase (de peste 60.000 de lei), evenimentul a atras la start 254 de jucători la Open Arad, 50 la Open 1900, 105 la Open 1600, cu menţiunea că o parte dintre jucătorii de la Open 1600 şi Open 1900 au jucat şi la Open Arad, regulamentul şi programul permiţându-le acest lucru. Ar mai trebui evidenţiată forţa de joc a participanţilor la Open Arad, remarcând prezenţa a 14 mari maeştri internaţionali, 21 de maeştri internaţionali şi 32 de maeştri FIDE. Aşadar un concurs de un nivel foarte ridicat, unul dintre cele mai puternice organizate în România.

Judeţul Neamţ a fost reprezentat în întrecerea de la Arad de trei jucători: George Daniel Scripcaru (Open Arad), Matei Christian Tablan (Open Arad şi Open 1900), respectiv Andrei Damian Tablan (Open 1600). Cei doi participanţi la Open Arad au terminat concursul cu acelaşi număr de puncte: 4,5, pe locul 115 Scripcaru şi pe locul 122 Tablan. De premiu s-a bucurat însă doar ultimul, care având un coeficient Elo de 1585 s-a încadrat pe lista premiilor rezervate jucătorilor cu Elo mai mic de 1600. De fapt, şahistul pietrean a fost primul pe această listă, trecându-şi în cont astfel un important succes la o competiţie de un nivel ridicat.

Matei Tablan a avut un parcurs dificil, 1854 fiind cel mai mic Elo al adversa-rilor întâlniţi. Chiar şi în aceste condiţii, şahistul pietrean s-a mobilizat excelent, reuşind să obţină 4,5 puncte din 9 posibile. Matei a confirmat forma bună demonstrată şi la Campionatele Naţionale pe echipe, în urmă cu o lună. Eforturile din competiţia de la Arad i-au adus lui Matei Tablan 140 de puncte în plus la coeficientul Elo şi un premiu de 600 de lei. În concursul Elo 1900 s-au jucat doar cinci runde, fiind o opţiune pentru jucătorii de la Open Arad să joace şi dimineaţa o partidă. Matei Tablan a disputat aici 4 partide (în runda a treia a cerut bye, pentru odihnă) şi a obţinut 2 puncte din 5 posibile, astfel că, din postura de favorit 47 din 50 de jucători înscrişi a reuşit să termine pe locul 25, acumulând 40 de puncte Elo. Acestea, adunate celor 140 de la turneul principal îi aduc o frumoasă zestre de 180 de puncte, record personal de puncte câştigate într-un concurs.

Andrei Damian Tablan a jucat la concu-rsul rezervat jucătorilor cu Elo mai mic de 1600. Şahistul pietrean a început concursul în forţă cu cinci victorii consecutive şi se părea că va produce marea surpriză, impunându-se din postura de favorit 19 la start. A urmat o înfrângere în faţa ieşeanului Ionuţ Andrieş dar şi o nouă victorie. După şapte runde, Andrei Tablan era din nou pe primul loc. Ultima zi însă a fost nefastă şi, după două înfrângeri, pietreanul s-a clasat pe locul 14 în clasamentul general, cu 6 puncte câştigate din 9 posibile.  Damian a fost însă primul în clasamentul copiilor de 12 ani iar la final a fost răsplătit cu un premiu de 400 de lei, o diplomă şi o frumoasã cupă.

Pentru fraţii Tablan, sportivi pregătiţi de antrenorul ieşean Ştefan Axinte, urmează o scurtă pauză şi apoi două noi turnee foarte interesante: Memorialul „Mihail Sadoveanu“ Iaşi (23-26 august) şi Festivalul internaţional de Şah „IV.Ceramica Corund“ , în 4 – 9 septembrie.

(Ciprian AVĂDANEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.