Zilele trecute, Primăria Piatra-Neamţ a bifat o premieră în ceea ce priveşte sistemul de depozitare şi colectare a deşeurilor: tomberoanele arondate uneia dintre asociaţiile de proprietari din Mărăţei au fost îngrădite şi securizate, locatarii putând avea acces la ele doar pe bază de cartelă. Potrivit autorităţilor locale, sistemul va fi extins, treptat, în întreg oraşul iar scopul lui este păstrarea curăţeniei în perimetrele din jurul pubelelor.
„Îmi doresc să trăiesc într-un oraş curat, frumos şi civilizat. Pentru asta, cred că fiecare dintre noi trebuie să se responsabilizeze şi să învăţăm că felul în care avem grijă de igiena oraşului nostru se reflecta asupra sănătăţii noastre în primul rând. În acest sens, am propus deschiderea punctelor de colectare a deşeurilor menajere unde, pietrenii care locuiesc la blocurile arondate, vor avea acces doar cu cartelă. Unicul sistem de acest tip, deschis la ora actuală în Piatra Neamţ, este accesibil de astăzi în cartierul Mărăţei. Shelterul este amplasat în spatele blocului S1 de pe bulevardul Traian, acolo unde este asociaţia cea mai mare, cu 220 de apartamente“, a spus viceprimarul Bogdan Gavrilescu.
Municipalitatea precizează că asociaţia respectivă nu a fost aleasă întâmplător, ci din cauza faptului că acestă zonă a devenit nu de puţine ori focar de infecţie din cauza depozitării necontrolate, dar mai ales a celor care scormonesc prin gunoaie.
„Sperăm ca până la finele anului şi cartierul Precista să beneficieze de un astfel de punct de colectare. Cele 800 de puncte existente în acest moment pe raza oraşului Piatra-Neamţ, vor fi comasate în anumite zone, iar anul viitor, prin accesarea unor finanţări din Fondul de Mediu, vor deveni 600 de sheltere modernizate în noul sistem“, a completat viceprimarul Gavrilescu.
Tomberoanele pentru deşeuri sunt împrejmuite de gard metalic dotat cu o poartă, iar accesul se face exclusiv pe baza cartelelor, care au fost distribuite prin intermediul asociaţiei de proprietari; în acest fel, autorităţile speră că îi vor determina şi pe agenţii economici din zonă să-şi încheie contracte de salubrizare separate cu operatorul şi să nu mai depoziteze deşeurile în containerele destinate locata-rilor.
(Roxana CHIRILĂ)
Sunt pesimist in privinta agentilor economici.
Nu vor putea la tarcul cu cartela, vor lasa gunoaiele in alta parte.
Dincolo, e mai ieftin, nu? Ca sa nu spun gratis.