Acasă Sport Pentru că nu mai curg milioane la robinetul banului public: Şefii echipelor...

Pentru că nu mai curg milioane la robinetul banului public: Şefii echipelor „de performanţă“ atacă deciziile Consiliului Judeţean

1584
0
DISTRIBUIȚI

Reducerea sumelor pentru finanţarea proiectelor sportive din banii judeţului a nemulţumit conducătorii multora dintre cluburile nemţene, obişnuite să trăiască din banii publici. Milionul de lei alocat de Consiliul Judeţean, la finanţările nerambursabile, pentru sprijinirea sportului este neîndestulător pentru pretenţiile unora dintre şefii de echipe nemţene „de performanţă“, cum le place să-şi spună. Ei au menţionat că vor reclama prefectului situaţia şi îl vor determina să trimită bugetul „spre rectificare“.

 

Hotărârea Consiliului Judeţean de a înjumătăţi suma direcţionată către grupările sportive a stârnit un val de revoltă în rândul conducătorilor cluburilor pietrene. Înscrişi cu propriile formaţii în campionatele primei ligi interne de volei (feminin şi masculin), respectiv la handbal feminin (eşalonul secund), Constantin Niţă de la CV „Municipal“, Vasile Ouatu (CV „UNIC“ Piatra-Neamţ) şi Dan Valentin (HCF Piatra-Neamţ) au atacat, ieri, decizia reducerii finanţării. Constantin Niţă este convins că s-au comis unele greşeli „când a fost schiţat ghidul solicitantului pentru sumele de finanţare de la CJ, dar şi pentru că nu a fost organizată acea dezbatere publică, în stabilirea bugetului acordat sportului nemţean“. Şeful echipei masculine de volei cere chiar o lege prin care consiliile locale şi cele judeţene să poată suporta salariile componenţilor loturilor echipelor. Evident că nu a prezentat şi argumentele pentru care fiecare nemţean ar trebui să cotizeze cu sume însemnate pentru finanţarea unor cluburi şi sportivi care nu au făcut nimic pentru nemţeni (sunt ani de zile de când nu au reuşit să creeze vreo oarecare efervescenţă în jurul acestor echipe, dovadă că spectatorii lipsesc de la aceste meciuri).

Tot Constantin Niţă speră că va obţine întoarcerea hotărârii de către prefect. „Îl rog pe domnul prefect să trimită înapoi bugetul, pentru rectificare. În mod justificat cerem să fie organizată acea consultare între oficialii Consiliului Judeţean cu toţi conducătorii cluburilor, înainte de a se pronunţa asupra valoarii fondului alocat sportului de performanţă!“. Niţă merge mai departe şi anunţă că prin înjumătăţirea bugetului aşteptat de la CJ, echipa masculină de volei „Municipal-LPS“ se vede nevoită să se retragă din campionatul Diviziei A1. „Este penibil dacă cei din Consi-liul Judeţean mai cer şi performanţă, după ce dau sportului 7% din buget“. Probabil că nemţenii nu vor mai considera „penibil“ acest buget dacă banii nu vor mai fi daţi pentru întreţinerea din inerţie a unor echipe cu sportivi de valoare îndoielnică şi vor fi folosiţi pentru dotarea sălilor de sport din şcoli, pentru construirea de terenuri de sport, poate chiar şi de piscine (la câţi bani au fost irosiţi pe „performanţele“ Unicului, Ceahlăului şi altora ca ele, se construiau şi se întreţineau piscine la cel puţin zece şcoli din judeţ şi astfel am fi asigurat generaţii întregi de tineri iubitori de sport şi sănătoşi), ori pentru organizarea de competiţii între şcolile din judeţ. Ceea ce ar da o valoare şi utilitate banilor pu-blici cheltuiţi.

 

Ouatu, supărat că nu are cu ce plăti întreţinerea voleibalistelor

La rândul său, Vasile Ouatu (prezent la discuţii ca reprezentant al clubului volei Unic dar, fiind consilier local evident că nu are nicio funcţie în acest club. Ba chiar nicio legătură!) pozează în victimă, după ce ani buni a primit sume uriaşe de la bugetele Consiliului Judeţean şi Consiliului Local. „Suferim poate pentru că am tăcut prea mult până acum, pentru că am acceptat de prea multe ori situaţia deranjantă“. Ouatu spune că de vină pentru situaţia creată este clubul de fotbal, indiscutabil marele profitor al bugetelor din ultimii ani buni. „Erau ani în care fotbalul lua aproape toţi banii acordaţi întregului sport nemţean. Că au săpat groapa altora, acum au ajuns să cadă singuri în ea“. Ouatu se plânge că în timp ce voleibalistele i-au fost scoase în stradă pentru că nu le-a plătit întreţinerea şi chiria, jucătorii de la Ceahlăul stau în condiţii de hotel de trei stele, la Colegiul Tehnic Forestier, fără să plătească ceva.

Vasile Ouatu consideră că tăierea din bugetul alocat de la CJ pentru finanţarea echipelor reprezintă o palmă zdravănă dată oraşului. „Cine era Piatra-Neamţ pe timpul primarului Rotaru, când aveam campioane naţionale la handbal şi volei şi cum a ajuns acum?! În ultimii trei ani, despre oraşul nostru nu se mai vorbeşte nimic în sport. Am ajuns la nivelul Buhuşului. Avem baze sportive printre cele mai frumoase din Europa, dar acum au ajuns să fie părăsite! Să dea Dumnezeu ca Piatra-Neamţ să aibă parte de alţi oameni care să ducă sportul unde l-am dus noi, dar nu cred. Tratat acum politic, sportul a ajuns o catastrofă!“. Ouatu se plânge că la Consiliul Judeţean, pentru echipele pietrene, ghidul solicitantului de fonduri este făcut „în aşa fel încât să nu poţi lua sau cheltui banul, iar noi, în urmă, rămânem cu datorii“.

În sfârşit, cineva preocupat şi de educaţie, sănătate şi copii

Conducător şi antrenor la HCF Piatra-Neamţ, profesorul Dan Valentin susţine că sportul trebuie să rămână o stare de spirit. „De aici trebuie pornit către educaţie, sănătate şi viitorul copiilor“. Antrenorul de handbal consideră că nu există acel echilibru între legislaţia sportului şi proiectele care sunt făcute. În plus, cluburile au de pierdut la capitolul finanţare întrucât calendarul competiţional nu este unul anual, ci cu sezon toamnă-vară şi cu perioade pregătitoare. Dan Valentin crede că problema se duce la nivel mai înalt, întrucât sportul nu mai reprezintă un obiectiv important, fiind trecut la capitolul «şi altele». „Dacă ne omorâm şcoala de gimnastică, de handbal şi de volei, ne-am omorât viitorul. Acum am ajuns să fim reprezentaţi prin ţară şi în lume de sportivi care au fost formaţi la Piatra-Neamţ, dar nu şi de echipele pietrene. În rest, degeaba încercăm să ajungem sus, dacă noi deja începem să nu mai avem nici baza piramidei“. Aflat în plin campionat din Divizia A, profesorul Valentin spune că are contul pe zero. Dar el îşi motivează altfel handbalistele de la HCF. „Fetele mele ştiu că au oportunitatea de a face o şcoală în paralel, iar de acolo să plece către o facultate înainte de a-şi găsi un serviciu bun“.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Neamţ, aminteşte că situaţia diminuării bugetului alocat de Consilul Judeţean către grupările sportive nu este la primul episod. Anul trecut, sportul nemţean a fost lăsat fără finanţare timp de opt luni de zile, dar s-au găsit unele soluţii şi variante ajutătoare în ultimul ceas. „Bugetul de la CJ este mult sub aşteptările conducătorilor. Ne-am obişnuit ca la Piatra-Neamţ, performanţa să fie mereu pe primul plan. Este însă nevoie ca şi programul de guvernare la nivel local şi judeţean să cuprindă sportul ca prioritate, ceea ce nu se întâmplă acum. Sunt sigur că Piatra-Neamţ mai poate obţine titlul de campion naţional la sportul de echipe, însă la finanţarea anunţată acum, chiar n-avem nicio oportunitate“, a declarat Gheorghe Paisa.

 

Adevărul despre bani

 

Adevărul este că toate aceste echipe sportive, ai căror reprezentanţi vorbesc de performanţă dar care de ani buni nu au reuşit nicio perfomanţă notabilă, au primit sute de mii de lei anual din banii publici, până la apariţia Legii 350 care stabileşte modul în care se pot aloca banii publici pentru susţinerea sportului.

Unul dintre motivele pentru care Consiliul Judeţean a redus suma este perfect justificat. Cele două milioane de lei alocate în 2015 nu au fost cheltuite. În prima fază a depunerii proiectelor           s-au alocat, pe brânci, 1,1 milioane de lei. Abia la a doua încercare, şi după lungi explicaţii, reprezentanţii cluburilor au mai atras în visteriile proprii 700.000 de lei.

În plus, un alt factor care influenţează toate categoriile care aşteaptă bani de la Consiliul Judeţean este că în 2016, bugetul este mai mic cu 20 de milioane de lei decât cel din 2015.

Până în 2015, banii pe care îi primeau lunar, echipele patronate sau antrenate de cei trei protestatari, erau în sume de peste 5.000 de lei, iar contractele se înnoiau negreşit periodic. Până în acest moment nu a văzut nimeni cum şi unde au fost cheltuite aceste sume.

Dar dintr-un anumit punct de vedere, cei trei nemulţumiţi au dreptate: e greu să gândeşti proiecte, să le aplici corect, să asiguri partea de cofinanţare de 10% şi e cel mai greu să justifici cum cheltuieşti banii.

(Ciprian AVĂDANEI & Alex NECHITA)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.