-3.5 C
Piatra Neamț
miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăEvenimentFalsuri în familie pentru fonduri europene: APIA are de recuperat peste 175.000...

Falsuri în familie pentru fonduri europene: APIA are de recuperat peste 175.000 de lei de la soţia şefului de la Direcţia Agricolă

Date:

l Elena Tălmăcel a fost trimisă în judecată de DNA pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată

 

Elena Tălmăcel, soţia lui Maricel Tălmăcel – directorul executiv al Direcţiei Agricole, a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în stare de libertate, pentru folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă conti-nuată.

 

Acuzată că a depus acte false la APIA

 

În rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie şi înaintat judecătorilor de la Tribunal este prezentată următoarea stare de fapt: „La data de 30 aprilie 2010, inculpata Tălmăcel Elena, în numele unei firme administrată de o rudă a sa, a completat, semnat şi depus mai multe documente false la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în vederea acordării sprijinului financiar pe anul 2010, în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru un teren de 50 de hectare. Ca urmare a acestor demersuri ale inculpatei, firma respectivă a încasat nelegal, pentru campania din anul 2010, suma totală de 6.550 de euro, din care suma de 4.018 euro finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă şi 2.532 euro, finanţată din bugetul naţional. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 174.197,09 lei, la care se adaugă dobânzile prevăzute de legislaţia în vigoare. În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui teren ce aparţine inculpatei Tălmăcel Elena“.

Dosarul întocmit de DNA urmează a primi termen de judecată în fond.

Este interesant în ce condiţii va putea APIA să-şi recupereze suma achitată pe nedrept (după cum susţin procurorii anticorupţie), dat fiind faptul că Elena Tălmăcel apare în declaraţia de avere a soţului ca fiind pensionară, cu un venit lunar puţin peste o mie de lei, iar singurul teren care apare în aceeaşi declaraţie de avere din 2015 a lui Maricel Tălmăcel, ca proprietate comună a celor doi soţi, este unul de 3,74 hectare în comuna Icuşeşti.

 

A contestat probatoriul administrat de DNA

 

Elena Tălmăcel a încercat să demonteze acuzele care i-au fost aduse de procurorii anticorupţie, depunând în acest sens o cerere de constatare a nelegalităţii probelor administrate la judecătorul de cameră preliminară (procedură stabilită prin noul cod de procedură penală). Respectiva cerere a fost respinsă la Tribunal.

Judecătorii Tribunalului au constatat „legalitatea admi-nistrării probelor, a efectuării actelor de urmărire penală şi a sesizării instanţei prin rechizitoriul (…) emis de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău, privind pe inculpata Tălmăcel Elena trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (…) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (…). Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpata Tălmăcel Elena. (…) Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare“.

Elena Tălmăcel a uzat de acest drept procedural şi a contestat marţi (3 februarie) decizia judecătorului de cameră preliminară.

 

A mai fost condamnată pentru fals şi uz de fals

 

Elena Tălmăcel are deja o condamnare la opt luni închisoare cu suspendare pentru fals si uz de fals. Elena Talmacel a fost acuzată de anchetatori că a folosit o sentinţă judecatorească falsificată şi a vândut o fermă agricolă unei societăţi ce aparţine omului de afaceri vasluian Adrian Porumboiu. Actul falsificat ar fi fost necesar pentru intabularea terenului şi cladirilor unei baze agricole din Vaslui, prejudiciul fiind stabilit de anchetatori la 120.000 de lei. Cercetările anchetatorilor aveau să scoată la iveală faptul că Elena Tălmăcel a trimis un angajat la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Vaslui cu o cerere de intabulare a bazei agricole. Aici a fost prezentată o sentinţă civilă a Curtii de Apel Bacău, definitivă şi irevocabilă, dată bineînţeles în favorabila Elenei Tălmacel. Falsul a ieşit ulterior la iveală, expertiza criminalistică dispusă în cauză relevând faptul că documentul prezenta semnături scanate ale judecătorilor şi după ştampila instanţei. Elena Tălmăcel a fost trimisă în judecată, instanţele din Neamţ şi Bacău achitând-o pentru înşelăciune. În schimb, pentru fals şi uz de fals a fost condamnată la 8 luni de închisoare cu suspendare. Recursul Elenei Tălmacel a fost respins de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 2013.

(Liviu ILIE)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.