Acasă Politica Parlamentarii şi-au votat indemnizaţiile de lux

Parlamentarii şi-au votat indemnizaţiile de lux

1280
1
DISTRIBUIȚI

l 53 de parlamentari din Neamţ vor primi indemnizaţii  cuprinse între 1.500 de lei şi 4.600 de lei, în funcţie de numărul de mandate l  de indemnizaţii maxime vor   beneficia, deocamdată, Sorin Vornicu, Ioan Bivolaru, Valeriu Momanu, Ioan Chelaru şi Ioan Munteanu

Camerele reunite ale Parlamentului României au votat ieri pentru majorarea pensiilor aleşilor neamului. Din acest moment, în funcţie de numărul de mandate pe care le-au deţinut, parlamentarii vor încasa peste pensia cuvenită  şi indemnizaţii cuprinse între 1.500 şi 4.600 de lei.

Legea nouă spune că de acum „cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a trei mandate. Cuantumul indemnizaţiei îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de şase luni de activitate parlamentară“.

Mai exact, potrivit proiectului de lege, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească, atunci când va ieşi la pensie, o astfel de indemnizaţie de aproximativ 1.500 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu trei sau mai multe mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

După noua lege, 53 de parlamentari de Neamţ vor primi indemnizaţii consistente în funcţie de numărul de mandate pe care le „deţin“ ca foşti sau actuali deputaţi sau senatori. Aici am inclus toţi parlamentarii (senatori şi de-putaţi), în viaţă, care au deţinut cel puţin un mandat începând cu perioada în care s-a format primul parlament bicameral al României.

Printre parlamentarii cărora le sclipesc ochii la gândul că îşi vor mai băga în buzunare câte 4.000 de lei lunar se numără Sorin Vornicu cu patru mandate de senator şi Ioan Bivolaru cu cinci mandate de deputat. La categoria marii câştigători, lista continuă cu Valeriu Momanu (trei mandate de senator), Ioan Chelaru (trei mandate de senator – în funcţie), Ioan Munteanu (trei mandate de deputat – în funcţie).

Câte 3.100 de lei vor primi deputaţii Stelian Ghiţă, George Stancov, Viorel Burlacu, Cris-tian Rădulescu, Iulian Ţocu, Dumitru Puzdrea, Dorinel Ursărescu, Leonard Cazan, Mihaela Stoica şi Marius Rogin. Toţi au avut câte două mandate în parlament.

La capitolul „un mandat“ se încadrează foştii parlamentari Gheorghe Munteanu, Ioan Tătaru, Florin Buruiană, Dumitru Badea, Iosif Balint, Rodica Şelaru, Silvia Ciornei, Viorica Georgeta Pompilia Moisiuc, Toader Mocanu, Ovidius Mărcuţianu, Liviu Bujor, Mihai Hanganu, Şerban Strătilă, Liviu Bumbu, Eugen Ţapu – Nazare, Leonard Cadăr, Marinel Burduja, Emilian Mancaş, Mihai Stoica, Corneliu Seniuc, Smaranda Dobrescu, Constantin Mardare, Valentin Vasilescu, Liviu Bujor, Leonard Cazan, Mihai Hlinschi, Ioan Onisei, Paul Şnaider, Alexandru Ţibulcă, Răzvan Bobeanu, Ma-rius Neculai, Marian Enache şi Emil Bostan. Tot la capitolul un mandat dar cu speranţe pentru un al doilea se încadrează Cătălin Drăguşanu, Vlad Marcoci, Constantin Moisii, Ionel Arsene sau Liviu Bumbu.

 

Vor primi bani ceva mai puţini Vasile Pruteanu care a împărţit un mandat cu Adrian Alui           Gheorghe şi Adrian Rădulescu ,care  l-a înlocuit pe regretatul Victor Surdu.

Printre cei care au mai multe mandate, dar doar unul ca reprezentanţi ai judeţului Neamţ, se numără actualii parlamentari Liviu Harbuz şi Marian Enache. Ambii au mai deţinut câte un mandat înainte de a fi aleşi de nemţeni în 2012.

Nu se vor putea bucura de in-demnizaţii parlamentarii nemţeni care au părăsit această lume (Culiţă Tărâţă, Gabi Radu, Victor Surdu, Alexandru Radu Timofte şi Petre Ninosu). Cei patru sunt în afara celor 53 menţionaţi.

O precizare care trebuie făcută este că aceste indemnizaţii pe care le vor primi foştii şi actualii parlamentari se vor achita de la buget, doar în momentul în care vor ieşi la pensie şi indemnizaţia nu ţine loc de pensie, ci se adaugă acesteia.  (Alex NECHITA)

 

 

1 COMENTARIU

  1. intradevar s-a facut dreptate pentru amaratii de parlamentari.dupa ce ca au indemnizatii de mizerie si muncesc de dimineata pana seara pentru a sluji pe cei care i-au ales,iar birourile lor de parlamentar din teritoriu functioneaza nonstop.glumeam, este din gandirea lui anghel si daia.efortul lor a fost sa se imbogateasca cat mai mult sa faca averi aiurea si au uitat de judetul neamt dupa depunerea juramantului.ei sunt principalii vinovati de distrugerea unitatilor economice,de traiul mizerabil pe care il duc saracii.au pe constiinta(daca le mai functioneaza)platforma savinesti,cpl p.neamt,avicola.exploatarea forestiera din neamt a fost la cheremul unui parlamentar.aceasta lista de 53 de parlamentari este buna pentru institutiile statului dupa ce nu vor mai fi corupte.nu este un parlamentar pe lista care sa merite respect toti sunt niste profitori.faceti poze cu ei ca ne trebuie in campania electorala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.