Acasă Eveniment Panică în Ceahlău: Ursul a atacat din nou

Panică în Ceahlău: Ursul a atacat din nou

1024
0
DISTRIBUIȚI

 

l animalul a traversat tot satul Pârâul Mare, a stricat mai multe garduri şi a devorat patru miei în grajdul unui sătean

Un urs flămând a atacat din nou o gospodărie din satul Pârâul Mare din comuna Ceahlău, vineri dimineaţa. De data aceasta, modul în care a acţionat sălbăti-ciunea i-a pus pe gânduri pe paznicii de vânătoare şi pe autorităţi şi i-a panicat pe locuitorii acestui cătun de munte.

Cetăţenii au refăcut parcursul ursului şi au constatat că acesta a străbătut mai multe curţi distrugând gardurile care i-au ieşit în cale.

Sergiu Vasilică, inginer cinegetician în cadrul AVPS „Lupul Cenuşiu“ – care are în administrare întreaga zonă de vânătoare, a fost unul dintre cei care a mers şi a văzut ce a lăsat în urmă ultimul atacator. „A traversat tot satul fără să fie observat de cineva. A stricat patru garduri destul de zdravene. Cel puţin gardul curţii celui căruia i-a atacat oile era foarte solid, dar l-a rupt fără probleme. Mai mult, a intrat în curtea omului, a dărâmat uşa de la grajd şi a făcut prăpăd în interior. A devorat patru miei şi a rănit un altul. Ursul a stat acolo şi i-a mâncat, iar toate acestea s-au petrecut în zorii zilei. Bine că nu a ieşit nimeni din casă să fi dat peste el în grajd, în timp ce se hrănea“, a spus cel care se ocupă de administrarea fondului cinegetic ce acoperă şi zona aflată în cercetare.

La faţa locului a sosit şi primarul comunei Ceahlău, Dumitru Coroamă, care a fost nevoit să primească reproşurile cetăţenilor revoltaţi. „Pe bună dreptate sunt supăraţi oamenii, dar trebuie să înţeleagă că eu, noi, cei din primărie nu putem face foarte multe. Vom întruni comisiile de specialitate şi vom discuta fiecare caz în parte. Trebuie să apărăm cetăţenii deoarece se poate ajunge la alte probleme mult mai grave. Vom face şi o adresă în care vom explica situaţia reprezentantului guvernului în Neamţ“, a spus primarul Dumitru Coroamă.

Una dintre explicaţiile oferite de cei care administrează fondul de vânătoare care are peste 12.000 de hectare este că în ultimii ani animalele s-au înmulţit. În anul 2012, solicitarea pentru recoltă la urs a fost de două exemplare şi nu s-a aprobat niciun exemplar, în 2013 s-au solicitat trei şi nu s-a aprobat decât unul, la fel şi în 2014. Aprobările pentru 2015 se vor primi la finalul acestei luni.

„Noi facem acţiuni de îndepărtare, dar nu au efect decât pe durate foarte scurte, o zi-două. Din câte observ acum aceste animale au dat de gustul cărnii şi există pericolul să se întoarcă şi mai des după ce oamenii îşi vor aduna oile de la stâni pe perioada de iarnă“, a mai spus inginerul Sergiu Vasi-lică.

Acesta este al treilea atac petrecut în ultimele două luni şi al doilea de la începutul acestei luni.

Ultima dată, o ursoaică cu doi pui a ucis şapte miei în acelaşi sat, dar la capătul opus. Un atac asemănător s-a petrecut la începutul lunii iulie, tot în comuna Ceahlău. Şi atunci, un urs a ucis şapte oi.  (A.N.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.