17.6 C
Piatra Neamț
miercuri, aprilie 30, 2025
AcasăSocialDin nou în bănci: Începe şcoala

Din nou în bănci: Începe şcoala

Date:

l va fi un debut de an şcolar memorabil, dar nu în sensul bun al cuvântului: bobocii de clasa I nu vor avea „abecedare“ pe pupitre, iar copiii săraci nu primesc rechizite gratuite

Astăzi, 15 septembrie 2014, circa 80.000 de preşcolari şi elevi nemţeni se vor (re)întâlni cu educatoarele, învăţătorii şi profesorii pentru a da startul unui nou an şcolar. Va fi, fără îndoială, un debut memorabil de an şcolar, însă nu în sensul bun al cuvântului. Pentru prima dată în istoria recentă a României, bobocii de clasa I vor începe cursurile fără a avea pe bănci „abecedare“ – simbolul Şcolii încă de pe vremea reformatorului Spiru Haret. Şi asta deoarece onor Ministerul Educaţiei n-a reuşit să finalizeze procedurile licitaţiei privind tipărirea de manuale şcolare pentru clasa I (dar şi pentru clasa a II-a) deşi aceste proceduri au fost demarate cu jumătate de an în urmă. O altă bilă neagră poate fi acordată Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, instituţie care nu poate asigura elevilor sărmani rechizitele gratuite oferite de statul român deoarece nu a putut duce la bun sfârşit nişte proceduri administrative care i-ar fi permis să cheltuiască banii alocaţi încă din luna martie.

Primul semestru se încheie pe 19 decembrie

Primul „calup“ de cursuri al anului şcolar 2014-2015 este cuprins între 15 septembrie şi 19 decembrie. Elevii din ciclul primar şi preşcolarii vor fi în vacanţă şi în perioada 1-9 noiembrie. Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 20 decembrie 2014 şi se va încheia duminică, 4 ianuarie 2014. Elevii revin la cursuri luni, 5 ianuarie, şi vor învăţa până vineri – 30 ianuarie 2015, dată la care se încheie semestrul întâi.

Vacanţa intersemestrială este programată în perioada 31 ianuarie – 8 februarie 2015.

Semestrul al doilea începe luni, 9 februarie 2015,  până vineri – 10 aprilie. În perioada 6-10 aprilie este săptămâna „Şcoala altfel“. Elevii vor intra în vacanţa de primăvară taman în sâmbăta dinaintea Paştelui (sărbătoare care va fi celebrată pe 12 aprilie) şi se vor reîntoarce la şcoală luni, 20 aprilie. Semestrul al doilea se va încheia vineri, 19 iunie 2015. Cu două excepţii: clasele terminale din învăţământul liceal încheie cursurile pe 29 mai 2015; pentru clasa a VIII-a, ultima zi de cursuri este 12 iunie 2015.

Structura anului şcolar 2014-2015 a nemulţumit două ONG-uri puternice – Fundaţia „Părinţi pentru Copii“ şi Alianţa T.A.T.A.- ale căror propuneri de modificare nu au fost luate în considerare de Ministerul Educaţiei. Cele două organizaţii veniseră cu următoarele propuneri: anul şcolar să înceapă mai devreme cu o săptămână; vacanţa de iarnă sa fie majorată de la două la trei săptămâni, ţinând cont de sărbătorile religioase şi de condiţiile meteo specifice; vacanţa din perioada 1-9 noiembrie 2014 (pentru preşcolari şi elevii din ciclul primar) să se desfiinţeze deoarece nu are vreun efect benefic asupra sistemului de învăţământ; vacanţa intersemestrială să se desfiinţeze, iar săptămâna respectivă să se adauge vacanţei de primăvară – care să aibă astfel două săptămâni; săptămâna „Şcoala altfel“ să se organizeze în perioada 4 – 9 mai 2015, pentru a marca relaţia Şcoală – Familie (pe 3 mai 2015 va fi marcată Ziua Mamei, iar pe 10 mai 2015 – Ziua Tatălui, sărbători introduse prin Legea 319/2009).

Bacalaureat cu o singură noutate

Examenul de Bacalaureat din 2015 se va desfăşura cam după aceleaşi coordonate ca şi în 2014 – trei probe de certificare a competenţelor şi trei probe scrise – însă au fost operate modificări ale programelor la matematică. La această disciplină vor fi, ca şi în acest an, variante distincte pentru absolvenţii de matematică-informatică, ştiinţe ale naturii, licee tehnologice, respectiv profilul pedagogic. În 2014 s-a mers pe programe modificate la limba şi literatura română şi la proba de certificare a competenţelor digitale.

Pentru disciplinele fizică, chimie, logică, argumentare şi comunicare, respectiv economie rămân valabile programele aprobate în anul 2013, iar programele pentru celelalte discipline ale examenului de Bacalaureat din 2014 sunt cele aprobate în 2010.

Calendarul primei sesiuni de Bacalaureat din 2015 este următorul: 25-29 mai – înscrierea candidaţilor; 8-10 iunie  – proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română; 15-19 iunie – proba de evaluare a competenţelor digitale; 22-26 iunie proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională; 29 iunie – proba scrisă la limba şi literatura română; 1 iulie proba scrisă obligatorie a profilului; 3 iulie proba scrisă opţională. Rezultatele vor fi afisate pe 6 iulie, până la ora 12.00, iar contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi, între orele 12.00 şi 16.00. În perioada 7-9 iulie lucrările vor fi recorectate. Rezultatele finale vor fi afişate pe 10 iulie  2015.

În ceea ce-i priveşte pe elevii de clasa a VIII-a, ei vor susţine Evaluarea Naţională la absolvirea gimnaziului în zilele de 22 şi 24 iunie 2015. Pe 22 iunie este programată proba scrisă la limba şi literatura română, iar pe 24 iunie – proba scrisă la matematică. Afişarea rezultatelor se va face pe 26 iunie, până la ora 16,00. În aceeaşi zi, în intervalul 16,00-20,00, se vor depune contestaţiile, care vor fi rezolvate în perioada de 27-29 iunie.

Afişarea rezultatelor finale după contestaţii se va face pe 30 iunie.

Şi în anul şcolar 2015-2016 admiterea în învăţământul liceal se va face pe baza calculului mediei ponderate între media gene-rală la Evaluarea Naţională – care va avea o pondere de 75% şi media generală de absolvire a claselor V-VIII – care va avea o pondere de 25% în calculul mediei de admitere.

Elevii vor putea completa fişele de înscriere pentru licee, împreună cu părinţii şi asistaţi de diriginţii claselor a VIII-a, în perioada 3-7 iulie. Fişele vor fi verificate de părinţi în perioada 4-8 iulie. Prima repartizare computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a se va face pe 14 iulie. Pe 15 iulie se vor afişa în unităţile de învăţământ gimnazial listele cu absolvenţii repartizaţi proveniţi din şcolile respective şi a listelor cu locurile neocupate în unităţile de învăţământ liceal.

Cea de-a doua etapă de repartizare computerizată va avea loc pe 23 iulie iar cea de-a treia, în zilele de 3 şi 4 septembrie.

În perioada 9-11 iulie se va face înscrierea şi repartizarea candidaţilor pentru învăţământul special iar în 6-8 iulie, repartizarea candidaţilor pe locurile speciale pentru romi.

(Liviu ILIE)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.