Acasă Eveniment Pacienţii îşi caută şansa la viaţă, într-un sistem medical aflat în colaps

Pacienţii îşi caută şansa la viaţă, într-un sistem medical aflat în colaps

520
0
DISTRIBUIȚI

Un bărbat, în vârstă de 84 de ani, din Piatra-Neamţ, a avut neşansa de a afla pe propria-i piele ce înseamnă să te laşi pe mâinile unui sistem medical sugrumat, în aceste momente, de virusul care dă tot mai multe bătăi de cap lumii întregi.

Lupta pietreanului pentru şansa de a rămâne în viaţă a început în urmă cu aproximativ două luni când, în urma unei accidentări (a căzut de pe scuter) s-a lovit destul de serios la cap. Casca de protecţie l-a salvat. În aceeaşi zi, omul a fost dus la Spitalul Municipal de Urgenţă (SMU) Roman, însă acolo a aflat că unitatea este sufocată de numărul mare de pacienţi şi pentru că nu mai era loc acolo, a fost trimis acasă, cu ceva medicaţie. La o săptămână de la accident, când la spitalul din Roman s-a găsit un pat liber, octogenarul a fost adus încă o dată pentru investigaţii. Atunci i-au fost descoperite nişte afecţiuni cardiace, însă chiar dacă medicii i-au recomandat internarea, tot ei i-au explicat pacientului că spitalul este în continuare plin.

După o săptămână, a ajuns iar la spitalul romaşcan, de data aceasta după un infarct. Pe holurile unităţii medicale, sub ochii personalului medical, a mai suferit un infarct. Norocul a făcut să fie în locul potrivit şi medicii să-l poată ţine în viaţă. În cele din urmă, a fost transferat la Iaşi, unde doctorii i-au pus un stimulator cardiac.

Revenit acasă, în urmă cu câteva zile, a simţit dureri puternice la cap, fapt pentru care s-a văzut nevoit să cheme o ambulanţă. După şapte ore şi jumătate, după cum povesteşte pietreanul, o autosanitară l-a preluat şi l-a dus la o distanţă de aproximativ doi kilometri faţă de locuinţa sa, adică la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra-Neamţ. Acolo, omul a ajuns pe mâna protocoalelor şi a unor oameni agasaţi care par să nu mai vadă şi să trateze altceva decât Covid. În loc să fie tratat pentru ce suferea l-au băgat în „oala cu suspecţi Covid“ şi… atât. Degeaba s-a plâns omul că-l doare capul, medicii şi asistenţii aveau treabă doar cu plămânii lui.

„Am sunat la 112 şi am tot întrebat când vine ambulanţa, după o jumătate de oră de aşteptat. Mi s-a spus că sunt persoane care au sunat înaintea mea şi care aşteaptă de mai bine de două ore. S-au făcut şapte ore şi jumătate de aşteptare, când eu sunt la două minute distanţă de spital, în cartierul Dărmăneşti. Ajuns la spital am fost luat ca suspect Covid şi, până la urmă, am ieşit de acolo cu investigaţii care au arătat că nu am nimic la plămâni. Eu am spus că problema mea era durerea de cap, pentru că m-am lovit la cap, în urmă cu aproape două luni. Am fost externat fără niciun tratament. M-am gândit că poate au de gând să mă transfere la Roman. Se pare că m-au luat, la spital, bou şi m-au adus acasa vacă. Eu am rămas cu aceleaşi dureri de cap şi cu ideea că am fost privit doar ca un suspect de Covid şi atât“, a spus pacientul Anton C.

Serviciul de Ambulanţă Judeţean este depăşit în aceste clipe de numărul mare de solicitări rezultate în urma pacienţilor diagnosticaţi cu coronaviroză care trebuie internaţi şi, după caz, externaţi. Peste această situaţie se suprapun urgenţele considerate vitale, la care salvatorii trebuie să ajungă rapid, în timp ce pacienţii cronici ajung inevitabil în coada listei de aşteptare. Una care poate da naştere altor urgenţe „pierdute“ din cauza unui sistem medical tot mai neputincios, şubrezit, „covidit“.

(M.T.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.