Maria Raluca Ghilea, absolventă „magna cum laudae“ (şefă de promoţie, cu media 10!) a Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ, multiplă laureată a concursurilor naţionale de Fizică (şi nu numai), este singura româncă invitată să participe, în acest an, la tabăra de vară organizată sub egida Consiliului European pentru Cercetare Nucleară (CERN). Reuşita elevei care, pe timpul liceului, a fost îndrumată de profesoara Mariana Frenţi este cu atât mai lăudabilă dacă avem în vedere că pentru cele 30 de locuri au concurat peste o mie de elevi din 29 de ţări ale Europei.
Tabăra de vară „S’Cool LAB Summer CAMP“ s-a desfăşurat în Elveţia, timp de două săptămâni.
CERN oferă gratuit, anual, 30 de locuri elevilor de liceu de peste 16 ani, cu performanţe deosebite la Fizică şi în domeniul academic, în tabăra organizată la propriul laborator, intitulată „S’Cool LAB Summer CAMP“
Conform programului său, CERN oferă gratuit, anual, 30 de locuri elevilor de liceu de peste 16 ani, cu performanţe deosebite la fizică şi în domeniul academic, în tabăra organizată la propriul laborator, intitulată „S’Cool LAB Summer CAMP“.
Program cazon, dar atractiv
Programul taberei a fost extrem de încărcat, cu activităţi care s-au derulat, zilnic, între orele 9.00 şi 18.00. De dimineaţă până seara, coordonatorii au pregătit tot felul de seminarii şi vizite despre fizica particulelor. Programul a fost unul foarte divers, cuprinzând atât cursuri de fizica particulelor, cât şi vizite la cele mai interesante experimente derulate acolo. În fiecare zi, elevii aveau parte de un seminar predat de către cercetători la CERN, profesori la universităţi renumite din lume.
Raluca a început un curs despre fizica particulelor, care s-a desfăşurat în trei sesiuni a câte 2-3 ore fiecare. După înţelegerea fundamentelor, s-a trecut la detectarea particulelor în experimentele de la CERN şi funcţionarea acceleratorului.
Spre final, s-au desfăşurat şi câteva seminarii care au vizat experimentul IceCube derulat la Polul Sud şi utilizarea protonilor în tratarea cancerului.
„Complementar seminariilor teoretice au fost vizitele la experimentele derulate la CERN. Am pătruns în clădirea sincrociclotronului, primul accelerator construit vreodată la CERN în 1957. Apoi am vizitat fabrica de antimaterie şi centrul de calcul, care este locul de naştere al World Wide Web. Spre surprinderea mea, CERN are şi un proiect în parteneriat cu NASA, şi anume un detector amplasat pe Staţia Spaţială Internaţională, astfel că am fost şi am vizitat locul în care este monitorizată activitatea acestuia în timp real. Ultima vizită a fost la ISOLDE, unul din puţinele experimente ce nu au ca scop detectarea particulelor, ci formarea unor izotopi radioactivi din diferite elemente chimice. Am fost fascinată de toata munca ce se află în spatele acestor proiecte de amploare şi de ingeniozitatea de care au dat dovadă cer-cetătorii în iniţierea proiectelor lor“, a povestit Raluca.
Şi practică, nu doar teorie
Toţi cei 30 de elevi participanţi la tabără au fost împărţiţi în 6 grupuri de cercetare, fiecare cu câte un proiect diferit. Proiectul la care Raluca a lucrat a fost un detector de particule în miniatură pe care a trebuit să îl construiască de la zero. „Îndrumaţi de un inginer angajat la CERN, am înţeles substratul teoretic din spatele experimentului şi am urmat cu atenţie paşii în asamblarea componentelor. După ce detectorul a devenit funcţional, am efectuat câteva măsurători cu diferite surse radioactive şi am implementat şi un software care să permită vizualizarea rezultatelor pe calculator. Toată această muncă a fost prezentată la final în cadrul sesiunii de postere, unde fiecare echipă şi-a explicat proiectul şi rezultatul obţinut“, a mai spus Raluca.
Studentă încă dinainte de Bacalaureat
Maria Raluca Ghilea este, după cum spuneam, multipremiată la concursurile naţionale de Fizică. Anul trecut, spre exemplu, ea a făcut parte din lotul judeţean la Olimpiada Naţională de Fizică, a obţinut premiul al III-lea la Concursul PHI şi premiul al III-lea la Concursul „Ştefan Procopiu“. Totodată, în 2017 a luat parte şi la Olimpiada Naţională de Lingvistică.
A învăţat la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra-Neamţ încă din clasa a V-a, iar în clasa a IX-a a optat pentru specializarea matematică-informatică. A obţinut numai medii de zece în cei opt ani petrecuţi la „Hogaş“.
Rezultatele excepţionale la Fizică au propulsat-o printre candidaţii admişi la prestigioasa Colgate University din New York, Statele Unite ale Americii. Vestea că va studia Fizică la universitatea americană i-a parvenit înainte de susţinerea Bacalaureatului.
(Liviu ILIE)
FELICITARI DOAMNEI PROFESOR SI ELEVEI . MULT SUCCES PT AMBELE
E FRUMOS CA AVEM SI PROFESORI DE ELITA ! NU CA ………………VLG
FELICITARI RALUCA.O COMOARA PENTRU PARINTI,O MANDRIE SI ONOARE PENTRU LICEU,O EMBLEMA PENTRU JUDET.
Felicitari, intreg judetul este fudul.Nu conteaza cine suntem, noi ne mandrim cu faptele altora, desi n-am facut nimic .Fata a fost silitoare si a facut niste alegeri.Treaba ei!!!