Acasă Social Campania anti-cerşetorie de la Târgu-Neamţ naște critici

Campania anti-cerşetorie de la Târgu-Neamţ naște critici

2755
5
DISTRIBUIȚI

Campania anti-cerşetorie, demarată în urmă cu o lună de autorităţile târgnemţene, nu este văzută cu ochi buni de toată lumea. Drept dovadă stă luarea de poziţie a administratorului unui site intitulat ortodoxinfo.ro, care critică în termeni destul de duri Primăria Târgu-Neamţ şi… monahii din mănăstirile din zonă.

„Iată ce se poate citi pe un banner de la intrarea dinspre Piatra-Neamţ în oraşul Târgu- Neamţ, oraş aflat în mijlocul unei salbe de mănăstiri ortodoxe, care au practicat din vremea întemeierii lor milostenia faţă de cei nevoiaşi.

Nu ştim ce a determinat Primăria Târgu-Neamţ să se implice în astfel de campanie, mai ales că cerşetoria este reglementată şi pedepsită de către Codul Penal şi ar trebui să fie problema Poliţiei, acolo unde ea este practicată ca formă de şarlatanie, şi nu trebuie să se facă astfel de campanii publice.

Personal consider că bannerul riscă să creeze o formă de împietrire a inimii faţă de suferinţa aproapelui care chiar are nevoie de ajutorul celor cu dare de mână, lucru care nu cadrează deloc cu specificul spiritual al urbei nemţene, aflate într-o oază de spiritualitate ortodoxă.

Oare nu ar fi normal o reacţie a mănăstirilor din zonă care să condamne acest act necreştinesc al primăriei? Sau deja a murit orice compasiune şi duh de apărare a poruncilor lui Dumnezeu, până şi din partea vieţuitorilor din mănăstiri?“, se arată într-un articol postat pe respectivul site.

Campania împotriva cerşetoriei a fost puternic susţinută chiar de primarul Daniel Harpa, care a mers personal la proprietarii spaţiilor comerciale din zona pieţei centrale şi i-a rugat să accepte panourile cu mesaje anti-cerşetorie pe pereţii magazinelor.

Daniel Harpa a subliniat, în mai multe rânduri, că „un astfel de fenomen ne creează o imagine negativă“ şi că „banii pe care cetăţenii îi oferă, nu le fac nici un bine acestor copii, care sunt în continuare exploataţi“. (L. ILIE)

5 COMENTARII

  1. Domnule/doamna redactor,
    Pe piata muncii din Romania(inclusiv in Targu Neamt) exista o mare nevoie de forta de munca, in primul rand necalificata, Romania poducand multe produse prefinite.
    In aceste conditii, ar fi preferabil ca unii din acesti cersetori sa nu se mai bazeze pe banii oamneilor cu dare de mana, ci sa incerce sa se angajeze.
    Si daca veti spune ca nicio firma nu ar angaja un cersetor, va spun ca mai degraba firmele ar angaja zilierii care lucreaza in gospodariile altora la negru acum, iar primariile ar putea demara programe de dezvoltare profesionala pt cersetori.
    Dar in acest moment, orice initiativa spre reorientarea cersetorilor tinde sa nu aiba rezultate pt ca acestia nu sunt interesati, primind bani de la cei cu dare de mana.
    In plus, existenta cersetorilor , nu creeaza o stare de siguranta si nici nu creste dorinta turistilor de a vizita zona. Problema trebuie rezolvata, nu continuata cu mila celor avuti, daca vrem sa ne dezvoltam ca natiune.
    Iar referitor la biserici si manastiri…sa nu uitam ca doar unele sunt milostive fata de nevoiasi.

  2. Le este frica deoarece si ei practica o forma de cersetorie fata de prostime.Sa crezi in Dumnezeu presupune bunatatea in viata de zi cu zi iar dc. te rogi o poti face oriunde si oricum, nu neaparat in biserica si contra-cost.Ar trebui o campanie si impotriva barbosilor plini de bani,masini luxoase si vile, de pe urma oamenilor fara prea multa carte care au muncit din greu pt. un banut/

  3. BOR-ul ar face bine sa se implice activ – si nu doar la nivel declarativ – in programe de formare / reconversie profesionala a cersetorilor, precum si integrarea acestora pe piata muncii.

    Apropos… Cand popa vine in biserica si imparte formulare gata completate prin care turma este invitata sa redirectioneze 2% din impozit pentru parohia X sau Y, nu tot cresetorie se numeste?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.