Acasă Eveniment 15 turişti blocaţi în telegondolă

15 turişti blocaţi în telegondolă

2104
0
DISTRIBUIȚI

Luni seară (27 august), în urma unei defecţiuni tehnice la un ax, instalaţia telegondolei din municipiul Piatra-Neamţ s-a blocat, iar 15 persoane, printre care şi un copil în vârstă de câteva luni, au rămas blocate în cabine, la o înălţime de peste 60 de metri. Evenimentul s-a petrecut la ora 19.50, după ce axul s-a stricat, iar sistemul de autoprotecţie a instalaţiei de transmisie s-a activat şi a oprit motorul, blocând cele 20 de cabine aflate în rulare. În cinci dintre acestea se aflau mai mulţi localnici, turişti (din Roman, Bacău sau Bucureşti), bărbaţi, femei şi un bebeluş.

După câteva minute de aşteptare, aceştia au început să sune la 112, panicându-se. Una din cabine, în care era un bărbat singur, se afla în apropierea stâlpului de la gară, la câţiva metri de staţia de sosire. Alta era deasupra Parcului Zoo, iar celelalte deasupra clădirilor din centrul oraşului şi în zona împădurită de pe Cozla.

În zonă au intervenit pompierii cu autospecialele de descarcerare, maşina de salvare a victimelor de la înălţime, mai multe ambulanţe SMURD, autosanitare ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă, poliţiştii, jandarmii, salvamontiştii şi Poliţia Locală. Totodată, la operaţiunea de salvare au fost prezenţi atât primarul Dragoş Chitic cât şi subprefectul Doru Ungureanu. Misiunea de salvare a fost condusă de colonelul Ioan Niţică, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“.

„Semnalizaţi cu telefoanele!“

Pentru că era deja noapte, operaţiunea de recuperare a celor rămaşi în cabine au fost îngreunate de întuneric, dar şi de alte dificultăţi tehnice apărute pe parcurs.

Mai întâi, pe la ora 20.30, angajaţii telegondolei au reuşit să pornească un motor auxiliar, pentru câteva minute, astfel că prima cabină, cea mai apropiată de staţia de sosire de la gară, a ajuns la peron, iar din aceasta a coborât un bărbat. Numai că, imediat după sosirea cabinei, motorul auxiliar s-a stricat, astfel că celelalte cuşete n-au mai putut fi puse în mişcare. Atunci s-a luat în calcul aducerea la sol a victimelor cu ajutorul autospecialei de salvare de la înălţime a Pompierilor. Maşina a fost dusă în zona Parcului Zoo, unde erau mai multe ca-bine, iar circulaţia pe strada Ştefan cel Mare a fost blocată, pentru a permite desfăşurarea activităţilor.

Instalarea autospecialei a durat ceva vreme. După vreo 20 de minute, un pompier a urcat în nacelă şi a fost ridicat până la înălţimea de 40 de metri, constatând apoi că în cabinele blocate acolo nu era nicio persoană. Drept urmare, la ora 20.50, forţele s-au regrupat pe strada Alexandru cel Bun, în curtea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului. La înălţime, într-o altă cabină, se aflau trei adulţi şi un copilaş. Între timp, prin portavoce, turiştii rămaşi suspendaţi erau rugaţi    să-şi indice prezenţa cu lumina telefoanelor mobile („Semna-lizaţi cu telefoanele!“, era mesajul transmis), pentru ca salvatorii să identifice cabinele în care erau persoane şi să se axeze pe acestea în vederea evacuării.

Gard tăiat pentru intrarea autospecialei

La ora 21.30, maşinile pompierilor şi celelalte forţe au ajuns la Protecţia Copilului, unde s-a reluat acţiunea de salvare. Au apărut însă probleme, pentru că autospeciala de salvare de la înălţime nu putea intra în curte, fiind foarte lată, din cauza unui gard care încurca traseul. Gardul de fier a fost tăiat, o parte din temelia acestuia a fost distrusă, autospeciala s-a poziţionat sub cabina în care se aflau cei trei adulţi şi copilul, după care a început operaţiunea. Nacela autoscarei a fost ridicată până la aproximativ 40 de metri (înălţimea maximă la care aceasta poate ajunge), dar de acolo până la cabină mai erau vreo şapte metri, aşa că nu s-a putut face evacuarea oamenilor.

Vin alpiniştii

După o altă jumătate de oră, au început operaţiunile de salvare cu alpiniştii Salvamont; echipe multiple lucrând în paralel în mai multe zone în care erau cabine blocate. Ei trebuiau să urce pe stâlpi, să se deplaseze apoi pe cabluri până la cabine, să deblocheze din exterior uşile acestora, iar apoi să-i coboare pe oameni, în hamuri, pe coardă, până la nacela pompierilor. Unul dintre salvamontiştii pregătit să urce pe stâlp sosise, fugind, tocmai de la cabana Dochia, unde se afla când a primit alarma. El a povestit că pe traseul de coborâre s-a întâlnit cu un urs, trăgând o sperietură de moarte.

Altul a spus că era să facă un accident cu ATV-ul cu care a ajuns de urgenţă la Piatra-Neamţ. Pe de altă parte, în acelaşi timp, tehnicienii încercau să remedieze defecţiunea apărută la instalaţia de tractare, pentru a readuce cabinele în staţia de sosire.

A repornit motorul

La ora 23.10, s-a reuşit repornirea motorului auxiliar al telegondolei, iar instalaţia a început să funcţioneze. În scurt timp, la staţia de la gară au ajuns primele trei ca-bine cu persoane, într-una din aceasta fiind şi familia care avea bebeluşul (venită pentru prima oară în Piatra-Neamţ). Tânăra mamă cere o sticlă cu apă, însă nu are cine să-i dea, iar tânărul tată se plânge de atitudinea operatorilor 112, mărturiseşte că a făcut un atac de panică şi îi mulţumeşte pompierului care s-a aflat în nacelă, la şapte metri sub cabină, şi care i-a încurajat permanent. Copilul acestora (Rafael) doarme liniştit în braţele tatălui, fără să ştie prin ce aventură a trecut.

Când soseşte a doua cabină cu pasageri blocaţi, din aceasta coboară trei tineri relaxaţi, cu zâmbete pe faţă, puşi pe glume. Ei refuză să fie asistaţi medical şi spun că nu le-a fost deloc frică în cele aproape trei ore cât au stat blocaţi la înălţime. La ora 23.30 soseşte încă o cabină cu alţi turişti care nu păreau panicaţi, după care, zece minute mai târziu, toate persoanele sunt la sol, asistate de echipajele SMURD. Din fericire, niciuna din cele 15 persoane care au rămas blocate în telegondolă nu a fost rănită.

Ieri, telegondola era oprită, urmând să fie remediată defecţiunea apărută (după ce piesa care s-a stricat va fi adusă din Austria) şi apoi făcută o revizie completă.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.