Acasă Economic Nu mai dictează cursul Băncii Centrale Europene, ci pofta de bani a...

Nu mai dictează cursul Băncii Centrale Europene, ci pofta de bani a bugetului: Anul 2015 aduce noi scumpiri

1119
0
DISTRIBUIȚI

Ca şi când populaţia şi companiile nu erau împovărate suficient de greutatea unui trai scump, de multitudinea de taxe şi impozite, anul 2015 va debuta cu noi scumpiri. În mod normal, de anul viitor ar trebui ca în buzunarele noastre să mai rămână câţiva bănuţi după ce vom face plinul maşinilor, vom plăti facturile la gaze sau energie electrică, ori după ce vicioşii îşi vor cumpăra ţigări sau băutură. Şi asta pentru că Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat pe 1 octombrie un curs de 4,4095 de lei pentru un euro, mai mic faţă de cursul de schimb de 4,4485 de lei pe euro utilizat în acest an.

Până anul trecut, după cursul de schimb anunţat de BCE au fost calculate accizele aplicate asupra produselor şi serviciilor.

Calcule în favoarea bugetului flămând

Regulamentul a fost schimbat chiar în timpul jocului pentru ca la buget să fi adunaţi cât mai mulţi bani. Astfel, dacă până anul trecut valoarea accizelor pentru anul următor era stabilită în funcţie de cursul de schimb publicat de BCE în prima zi a lunii octombrie, modalitatea de calcul a fost schimbată pentru că un curs mai mic însemna accize mai mici şi, în consecinţă, venituri mai mici la buget. Aşadar, Codul fiscal a fost modificat astfel încât în cazul în care cursul de schimb publicat de BCE era mai mic, atunci s-a luat în calcul cursul de schimb din anul precedent, valoare care a fost actualizată cu media anuală a indicelui preţurilor de consum.

Anul acesta, chiar şi cu aceste calcule, cu rata inflaţiei, cursul de schimb ar fi mai mic cu câteva procente, ceea ce nemulţumeşte guvernanţii pentru că scăderea veniturilor la buget ar fi prea mare, motiv din pricina căruia caută alte metode de calcul pentru a hrăni bugetul atât de flămând, fără a ţine cont că populaţia şi companiile vor fi şi mai împovărate. Aşadar, până pe data de 20 octombrie, Ministerul Finanţelor va trebui să stabilească noua modalitate de calcul a accizelor.

Accizele sunt aplicate pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice, bunuri de lux şi cafea. Acestea sunt taxe speciale de consum care se datorează bugetului de stat pentru unele produse provenite din producţia internă sau din import: bere, vinuri, băuturi fermentate, produse intermediare, alcool etilic, tutun prelucrat, produse energetice, energie electrică, aur, blănuri etc.

Cert este că timbrul de mediu (fosta taxă de poluare auto), calculat în funcţie de cursul leu/euro publicat de BCE, se va diminua. Şi asta pentru că valoarea în lei a timbrului se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit pe 1 octombrie din anul precedent (2014) şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Astfel, valoarea timbrului de mediu se va calcula anul viitor la cursul de schimb de 4,4093 de lei pentru un euro. În acest an, va-loarea taxei auto s-a caulculat la cursul de schimb de 4,4485 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană pe data de 1 octombrie 2013.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.