l în cadrul pregătirilor pentru noul an şcolar, Liceul Tehnologic Special din Ştefan cel Mare a cumpărat 713 metri cubi de lemn de foc l investiţia a fost deosebit de profitabilă pentru o firmă forestieră: a primit un preţ de două ori mai mare decât cel practicat pe piaţă şi a scăpat şi de stocuri l directoarei liceului i s-a solicitat demisia
Liceul Tehnologic Special Ştefan cel Mare a achiziţionat zilele acestea o cantitate uriaşă de lemn de foc: 713 metri cubi. Specialiştii spun că această cantitate ar ajunge pentru încălzirea liceului timp de mai bine de 30 de ani sau ar fi suficientă pentru încălzirea pe timp de iarnă a nu mai puţin de 35 de şcoli. Pentru cantitatea uriaşă, unitatea de învăţământ a plătit 228.873 de lei, preţul unui metru cub de lemn fiind de două ori mai mare decât preţurile cele mai mari practicate în judeţ.
Constatările au fost făcute ieri, atunci când prefectul de Neamţ, Vlad Angheluţă, vicepreşedinta Consiliului Judeţean Neamţ – Emilia Arcan, consilierul judeţean Ciprian Şerban şi consilierul preşedintelui CJ – Dumitru Crăescu au descins la mai multe unităţi de învăţământ din judeţ.
La Liceul Tehnologic Special din comuna Ştefan cel Mare au ajuns chiar în momentul în care se finaliza de depozitat cantitatea enormă de lemn pe care conducerea şcolii o comandase. Toţi cei aflaţi în control au fost surprinşi de cantitatea trecută în actele de achiziţie, dar şi de preţul cu care unitatea şcolară a achiziţionat metrul cub de lemn.
„Cantitatea de lemn a fost acum recepţionată şi am solicitat actele însoţitoare. Am văzut că un metru cub de lemn de la firma Slatina Forest din Fălticeni costă 259 de lei fără TVA (321 de lei cu tot cu TVA – n.r.). Este mult prea mult având în vedere că pe piaţă un metru cub de fag este de 120-140 de lei. Iar aici este vorba de lemn de brad deja putrezit“, a spus Consilierul Ciprian Şerban.
Toţi membrii comisiei care au fost în control au solicitat verificări amănunţite asupra modului în care s-a achiziţionat cantitatea de material lemnos care ar asigura cădură pentru 35 de şcoli normale.
Lucian Cozma, inginerul care are şi atribuţii de purtător de cuvânt la Direcţia Silvică, a explicat că ei nu au avut niciodată o solicitare pentru o cantitate atât de mare de material lemnos. „Din partea unităţilor şcolare, cea mai mare cantitate cerută este de vreo 100 de metri cubi, dar era vorba de un centru care avea în subordine mai multe şcoli. De obicei de la şcoli primim solicitări de maximum 50 de metri cubi pentru un an. La noi, preţul este de 60 de lei pentru lemn de brad şi de 140 de lei pentru fag. Preţurile conţin TVA“, a declarat Lucian Cozma.
„Demisia!“, au solicitat reprezentanţii Consiliului Judeţean
Banii pentru funcţionarea instituţiei din Ştefan cel Mare provin de la Consiliul Judeţean. De aceea, Emilia Arcan, vicepreşedinta Consiliului Judeţean Neamţ, i-a solicitat demisia pe loc directoarei Liliana Apachiţei. „Nu este normal să plăteşti o cantitate atât de mare de lemn, să faci recepţia şi să vezi abia când vine cineva în control că lemnul este putrezit, că nu este tăiat, aşa cum era menţionat în contractul de achiziţie. I-am cerut demisia. Ea a răspuns că şi-a depus demisia de mai multe ori, dar Inspectoratul Şcolar nu i-a acceptat-o“, a explicat Emilia Arcan.
Cât priveşte cantitatea uriaşă de lemn pentru foc achiziţionată, directoarea Liliana Apachiţei susţine că „este nevoie de lemn uscat deoarece centrala este nouă. Am aprobat acest plan anual de achiziţii cu această cantitate deoarece ne trebuie lemn uscat.“ Când i-am solicitat alte explicaţii, directoarea Apachiţei ne-a declarat că pentru ea este un subiect închis: „Nu mai spun nimic. Eu mi-am mai dat demisia, aşa că nu e problemă că mi se cere acum din nou“.
Ea a mai adăugat că nu mai doreşte să comenteze nimic şi că restul informaţiilor vor ieşi la iveală după ce se vor fi finalizat verificările.
Afacerea încheiată între Liceul Tehnologic Special din comuna Ştefan cel Mare şi firma Slatina Forest din Fălticeni a fost benefică pentru suceveni care au scăpat de întregul stoc de lemn de foc. „Noi nu mai avem nimic pe stoc şi nu are rost să discutăm despre preţ“, ne-a spus Lucica Papuc, reprezentanta firmei din Fălticeni. Au scăpat de stocuri şi la un preţ mult mai mare decât cel practicat pe piaţă.
Chiar dacă rămân o mulţime de întrebări fără răspuns (cum ar fi de ce să cumperi dintr-odată lemne de foc pentru următorii 30 de ani? De ce să accepţi un preţ dublu, tocmai când, datorită cantităţii uriaşe ai fi putut cere un discount? Chiar nu a sesizat nimeni că se plăteşte o sumă uriaşă pentru un mizilic? etc.) este evident că banul public este în continuare cheltuit aiurea de către oameni nepricepuţi sau poate rău intenţionaţi.
(Alex NECHITA)