Acasă Eveniment Mituitorii

Mituitorii

3288
0
DISTRIBUIȚI

În afară de pedepsele date poliţiştilor şpăgari de la Biroul Rutier Piatra-Neamţ (printre care s-a remarcat sentinţa de şapte ani şi două luni cu executare aplicată agentului-şef Laurenţiu Marius Greaca), Curtea de Apel Bacău a mai condamnat în acelaşi dosar, în după-amiaza de 14 februarie, şi mai mulţi civili care le-au oferit mită oamenilor legii. Între aceştia se numără doi care au dat şpagă în repetate rânduri, motiv pentru care judecătorii le-au şi aplicat acestora pedepse cu executare. Ei sunt George Ursache – doi ani şi Gabriel Negoiţă – trei ani. Ceilalţi, care au fost judecaţi în procedură simplificată (pe baza dovezilor procurorilor) şi au be-neficiat astfel de reducerea pedepselor cu o treime, au luat închisoare cu suspendare. Lor le-au fost stabilite termene de supraveghere duble, sau triple, în care trebuie să meargă periodic la „semnat“, să comunice schimbarea locului de muncă şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, dar şi să frecventeze un program de reintegrare socială. Iată lista mituitorilor care au primit pedepse cu suspendare:

* Alexandru Bogdan Trifan – un an şi nouă luni, plus 60 de zile de muncă (neremunerată) în folosul comunităţii, la Primăria Piatra-Neamţ sau Direcţia de Protecţie a Copilului;

* Emanuel Popa Patrichi – un an şi nouă luni, cu 60 de zile de muncă;

* Andrei Mahalu – un an şi nouă luni, plus 60 de zile de muncă la Primăria Botoşani;

* Bogdan Ioan Hîvîrneanu – doi ani şi 60 de zile de muncă;

* Eusebiu Mihai Drăguşanu – doi ani şi 60 de zile de muncă la Primăria Piatra Şoimului;

* Daniel Florin Bortă – un an şi nouă luni, cu 60 de zile de muncă;

* Adrian Apopei – un an şi nouă luni, plus 60 de zile de muncă la Primăria Letea Veche (Bacău);

* Andrei Răzvan Abiculesei – un an şi nouă luni, cu 60 de zile de muncă;

* Viorel Timişescu – doi ani şi 60 de zile de muncă la Primăria Târgu-Neamţ;

* Cosmin Ţifui – un an şi nouă luni, plus 60 de zile de muncă la Primăria Poiana Teiului;

* Iulian Enache – doi ani şi 60 de zile de muncă;

* Clement Brumă – doi ani, cu 60 de zile de muncă la Primăria Târgu-Neamţ;

* Daniel Andrei Archip (fiul fostului prefect Mihai Archip) – un an şi nouă luni, plus 60 de zile de muncă la Primăria Roman;

* Ion Achiriloaie – doi ani şi 60 de zile de muncă la Primăria Crăcăoani;

* Mihai Peptănariu – un an şi nouă luni, plus 60 de zile de muncă la Primăria Hănţeşti (Suceava);

* Petru Anton – un an şi nouă luni, cu 60 de zile de muncă la Primăria Balcani (Bacău).

Judecătorii au mai decis, totodată, să confişte şi sumele date ca mită de aceştia, indicând totodată cât oferiseră unii dintre aceştia poliţiştilor: Achiriloaiei, Maha-lu, Drăguşanu şi Apopei – câte 50 de lei; Enache, Ursache, Negoiţă şi Pieptănariu – câte 100 de lei, Brumă – 105 lei; Abiculesei – 150 de lei, iar Archip, Timişescu, Patrichi, Trifan, Bortă şi Anton – câte 200 de lei.

După cum am relatat în exclusivitate în ediţia precedentă, în primă instanţă, poliţistul Laurenţiu Marius Greaca, acuzat de 52 de fapte de luare de mită, a primit şapte ani şi două luni cu executare; Loredan Covasan (deocamdată în activitate, până la pronunţarea unei sentinţe definitive) – doi ani şi trei luni, în acelaşi regim; Ioan Alexandru Găluşcă – aceeaşi pedeapsă, dar fără executare şi Constantin Neamţu, care încă mai lucrează la Biroul Rutier (dar fără atribuţii de control) – cinci ani şi opt luni, cu privare de libertate, el fiind învinuit de luarea 32 de şpăgi.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare; ultimul cuvânt urmând să îl aibă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Reamintim că în dosarul instrumentat de Direcţia Generală Antocorupţie şi DIICOT au fost puşi sub învinuire (iar ulterior o parte şi condamnaţi) fostul comisarul-şef Viorel Andronic (ex-şef al Biroului Rutier Piatra-Neamţ, actual pensionar) alături de subofiţerii Iulian Ciolpan, Ionuţ Alexandru Berbec, Constantin Neamţu, Bogdan Eugen Miziligeanu, Dragomir Loredan Covasan, Marius Laurenţiu Greaca, Ioan Alexandru Găluşcă, Ioan Botcă Inimosu, Marius Ioan Munteanu, Ionuţ Popescu, Vasile Lucian Chifu, Adrian Ovidiu Zaharia şi Cristian Nicolae Buga. Acestora li se impută că au comis 115 acte de luare de mită, cu sume între 50 şi 400 de lei – bani primiţi de la şoferii care încălcaseră legea.

(Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.