Dosarul celor zece arestaţi pentru trafic şi consum de droguri în Chaplin’s Pub şi Jazz Caffe scoate la iveală amploarea fenomenului infracţional, prin declaraţiile date de mai multe persoane (cu calitatea de martori) care au participat la petrecerile din cele două cluburi pietrene. Iată câteva dintre susţinerile martorilor audiaţi de DIICOT în această cauză, aşa cum apar în încheierea de şedinţă a Tribunalului.
* O angajată de la Jazz Caffe a declarat că acolo se consumau droguri la vedere, cu acordul patronului.
* Un martor cu identitate protejată a spus că „era de notorietate faptul că în pub-ul Chaplin’s se consumau droguri“, care erau vândute de patronul Dobrea, Constantin Enea, Ciprian Motoi, Orlando Bumberică şi Ioan Stan.
* Alţi doi martori cu identitate protejată au arătat că în ambele cluburi se consumau droguri, cu acceptul patro-nilor.
* Un martor a povestit cum se organizau săptămânal petreceri la care se consumau stupefiante, atât la Chaplin’s Pub, cât şi la Jazz Caffe.
* „Martora a arătat că este consumatoare de ecstasy şi prafuri şi de obicei la petrecerile organizate în cele două cluburi, drogurile i-au fost oferite de inculpatul B.O. (Orlando – n.r.) La Jazz se consumau prafuri porţionate pe farfurii albe, unde săptămânal, în weekend participau şi inculpaţii E.C.C., S.I. şi M.C. De asemenenea, inculpatul D.C.V. (patronul de la Chaplin’s Pub – n.r.) organiza petreceri cu circuit inchis si chiar el a oferit cannabis, prafuri sau comprimate ecstasy. Pe 17 aprilie, la Chaplin’s Pub, inculpatul R.F. le a oferit câte o ţiplă din staniol cu praf lui E.C.C. şi N.E.. A arătat martora şi ca în vara anului trecut, inculpatul E.C. i-a oferit o pastilă de ecstasy; pe 13 martie aceasta a participat la o petrecere cu E.C., într-un apartament din Piatra-Neamţ, iar inculpatul S.I. a adus mai multe pastile de ecstasy pe care participanţii le-au consumat“, este menţionat în încheierea Tribunalului.
Cocaină prizată în baie la Chaplin’s Pub şi etnobotanice la Mountain Beach
Anchetatorii au mai aflat de la o tânără, consumatoare ocazională de droguri, că a consumat cocaină în preajma Crăciunului din 2020, în baia de la Chaplin’s Pub, unde erau mai multe persoane. În martie anul acesta, ea a mers iar la acest club şi, împreună cu o colegă, au urcat la etaj, după ora 22, pentru că ştia că acolo se fac petreceri unde se consumă droguri. Totodată, alt martor a povestit că a consumat ocazional cannabis în localul Mountain Beach, din Ştrandul Tineretului, şi „cunoaşte că inculpatul D.C.V., care e consumator de droguri, organizează la Chaplin’s Pub petreceri la care se consumă droguri“. Un client frecvent al aceluiaşi local a declarat că „a suspectat că în interior se consumă droguri“, iar un cuplu a spus că era de notorietate acest fapt.
De asemenea, deşi inculpatul Mihai Pavel nu a recunoscut comiterea activităţilor infracţionale vizând traficul de droguri, acesta a declarat că „este consumator de etnobotanice şi ar fi consumat ultima oară astfel de substanţe în urmă cu circa trei săptămâni la Chaplin’s Pub, confirmând, la rândul său, că era de notorietate că în acel pub se consumau droguri“.
* „Martora care frecventează ambele localuri a observat că din februarie, în Jazz au început să apară tot felul de persoane dubioase care consumă droguri (prafuri) şi care ofereau droguri de mare risc pe care le prizau pe nas, iar inculpatul B.O. le oferea droguri la toate fetele, unde consumul era la vedere“.
* „Martorul a arătat că este consumator ocazional de droguri sub formă de praf, pe care le procura de la diverse persoane care frecventau localul menţionat. Clienţii pub-ului prizau drogurile pe nas cu ajutorul unei bancnote şi se drogau cu acordul administratorului (Constantin Cuejdianu – n.r.) care şi el consuma ocazional droguri oferite de ei“.
Alt martor a declarat că a fost în Jazz Caffe de vreo zece ori şi a observat că acolo se consumă droguri, iar o tânără a povestit că „are cunoştinţă că în clubul Jazz, pe un hol în spatele barului, şi în biroul patronului, se drogau foarte mulţi clienţi, iar prietenul ei (Constantin Enea – n.r.) este consumator de ecstasy, cannabis şi cocaină de circa două luni“. Susţinerile ei au fost confirmate de altă tânără, care a declarat că venea pe la Jazz Caffe de aproape trei luni şi că i s-a oferit iniţial gratuit, cocaină: „Vineri, sâmbătă, uneori şi duminică, se organizau petreceri, ulterior martora a mers regulat la acest pub şi i se ofereau droguri de către persoane, iar în schimb martora le cumpăra wiskey“.
Vorbeau codat sau prin mesaje cifrate
Procurorii au interceptat convorbirile purtate telefonic de mai mulţi inculpaţi şi de patronii celor două cluburi, însă acestea nu le sunt de mare folos, pentru că cei vizaţi vorbeau codat, sau prin mesaje, evitând să folosească termeni care i-ar putea da de gol.
„Deşi nu au fost surprinse convorbiri care să facă referire explicit la activitatea infracţională, dat fiind faptul că inculpatul, cunoscător al metodelor speciale de cercetare utilizate de către organele de urmărire penală, a manifestat o atenţie deosebită în acest scop, au fost stabilite relaţii cu unii beneficiari finali cât şi locaţii de interes în care inculpatul depozita drogurile. (…) Dată fiind amploarea activităţii infracţionale investigate, organele de urmărire penală s-au confruntat/se confruntă cu serioase dificultăţi în identificarea autorilor şi în stabilirea în concret a contribuţiei infracţionale a fiecărei persoane vizate de cercetări, date fiind circumstanţele concrete de săvârşire a faptelor, fiind utilizate metode speciale de suprave-ghere sau cercetare, precum şi diverse procedee probatorii, procedându-se totodată la audierea de numeroşi martori, inclusiv cu identitate protejată şi s-a dispus efectuarea unei constatări medico-legale pentru a se stabili dacă în probele biologice ridicate de la inculpaţi sunt prezente substanţe psihotrope“, au explicat judecătorii în încheierea de şedinţă prin care s-a admis propunerea de arestare.
Ei au mai arătat că, atunci când oamenii legii au mers acasă la Ştefan Gabăr, cerându-i să le deschidă uşa pentru percheziţie, el „a aruncat pe fereastră un corp de culoare argintie de mici dimensiuni, aspect fixat video, stabilindu-se că acesta este o foiţă de staniol, sub formă de sferă, ce conţine fragmente de substanţă vegetală verde-olive cu miros specific cannabisului“.
Judecătorii au mai notat că, în noaptea de 17 spre 18 aprilie, când s-au făcut descinderile DIICOT, la Chaplin’s Pub a fost găsit Ciprian Motoi, care avea la el o ţiplă cu 0,28 grame de cocaină, despre care a spus că „este zahăr pudră“, abia mai apoi recunoscând că primise drogurile, gratuit, în urmă cu o săptămână, de la un prieten din Bucureşti.
„Inculpaţii au dat dovadă de curaj şi persistenţă infracţională“
Tribunalul a explicat, astfel, necesitatea privării de li-bertate a celor zece traficanţi: „Astfel, contrar susţinerilor apărării, judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că probatoriul analizat denotă existenţa unor legături infracţionale stabile şi de durată între inculpaţi, iar faptele nu ar fi fost săvârşite de niciunul dintre acestia exclusiv în scop de consum personal, dimpotrivă, ar fi avut ca efect creşterea progresivă a numărului de consumatori de droguri – inculpaţii, dând dovadă de curaj şi persistenţă infracţională, ar fi înlesnit consumul de droguri pentru un mare număr de persoane, atrase de uşurinţa cu care îşi puteau procura substanţele psihoactive în cadrul pub-urilor menţionate şi falsa convingere că acest consum ocazional de droguri nu este periculos, iar administratorii celor două localuri, ignorând restricţiile impuse de autorităţi în contextul pandemiei, ar fi acţionat în scopul atragerii de clienţi într un număr cât mai mare, pentru a obţine profit şi ar fi facilitat în mod sistematic traficarea de droguri de către ceilalţi inculpaţi. În speţă, contrar susţinerilor apărării, inculpaţii D.C. şi C.C. (patronii celor două pub-uri – n.r.) nu sunt acuzaţi de fapte care se circumscriu desfăşurării în limitele legii a activităţii societăţilor comerciale pe care le deţin, ci de implicarea în activităţi ilicite, ce au avut ca efect angrenarea unui mare număr de persoane pe calea consumului de droguri; aceştia nu doar că aveau cunoştinţă că unii clienţi ai barului erau angrenaţi în activităţi de consum de droguri, dar mai grav, le-ar fi facilitat consumul“.
Recidivişti peste hotare
La decizia de arestare a traficanţilor din cele două cluburi a contribuit şi faptul că unii dintre ei au mai avut probleme cu legea, după cum urmează: bodyguardul Ioan Stan – trimis în judecată de Parchetul Târgu-Neamţ pentru distrugere şi violare de domiciliu (pe 2 octombrie 2020, ca urmare a unui conflict cu fiul lui Cornel Ungureanu, din comuna Urecheni, el s-a dus acasă la acesta, i-a dat foc unei anexe, după care a părăsit locul faptei); Nicolae Florin Rusu – condamnat la două luni de închisoare cu suspendare pentru infracţiuni contra patrimoniului în Cehia; Mihai Pavel – condamnat la 60 de zile amendă de autorităţile judiciare din Germania pentru înşelăciune şi la şase luni cu suspendare plus altă amendă pentru înşelăciuni şi furturi în Marea Britanie; Orlando Bumberică – un an cu suspendare pentru tâlhărie în Germania, doi jumate pentru fraudă tot în Germania, nouă luni pentru distrugere în aceeaşi ţară şi un an şi patru luni fără executare pentru furt în Veneţia; Ştefan Gabăr – condamnat pentru furturi şi delapidare în Austria, Olanda şi Marea Britanie.
Reamintim că toţi cei zece inculpaţi din acest dosar au contestat măsura încarcerării, iar ultimul cuvânt în această privinţă îl va avea Curtea de Apel Bacău, pe 26 aprilie.
(Mihai SAVA)