Acasă Social Măicuţele refuză cardurile de sănătate

Măicuţele refuză cardurile de sănătate

3860
8
DISTRIBUIȚI

l 41 de măicuţe au trimis un memoriu Casei de Asigurări de Sănătate l „Cei care refuză cardul nu pot beneficia de servicii medicale în mod gratuit, cu excepţia urgenţelor“, a declarat juristul Radu Firăstrău, preşedintele CAS

Măicuţele de la Mănăstirea Dobru, din comuna Vânători-Neamţ, au refuzat cardurile de sănătate, invocând motive religioase. Măicuţele nici nu vor să audă de cardurile care le stochează datele personale, dar nici nu ar vrea să rămână fără servicii medicale. Odată cu refuzul documentelor, măicuţele, 41 la număr, au trimis la Casa de Asigurări de Sănătate un memoriu prin care cer alternative de a primi servicii medicale gratuite fără a folosi cardul naţional de sănătate. „Refuzăm includerea într-un sistem informatic a datelor privind identitatea şi viaţa privată. Aceasta contravine convingerilor intime şi religioase şi ne încalcă libertatea. Solicităm alte variante prin care să beneficiem de servicii me-dicale în calitate de asiguraţi“, au scris măicuţele în petiţie.

Acestora li s-au alăturat şi alte măicuţe şi călugări de la schiturile Cărbuna şi Răchiţel, care au refuzat cardurile atunci când au fost căutaţi la chilii de către poştaşi. Oamenii lăcaşurilor de cult aduc drept argument şi faptul că forma nearticulată „card“ poată fi citită „drac“ de la dreapta la stânga – cardul fiind catalogat drept unealta diavolului.

Răspunsul CAS vizavi de memoriul măicuţelor este ferm. „Cei care refuză cardurile nu pot beneficia de servicii me-dicale în mod gratuit, cu excepţia urgenţelor. Măicuţele trebuie să se conformeze, pentru că Biserica nu este împotriva cardurilor, nici a transfuziilor de sânge, nici a transplantului. Dimpotrivă, acceptă tehnologia nouă. Este opţiunea lor, eu sper ca până la urmă să se răzgândească şi le vor putea ridica oricând de la CAS“, a declarat juristul Radu Firăstrău – preşedintele CAS.

„Cardul nu înseamnă o lepădare de credinţă“

Dacă măicuţele sunt reticente, preoţii au o altă părere. Ei spun că Biserica Ortodoxă Română susţine acest card care îl ajută pe om la menţinerea sănătăţii. Cardul, la fel ca buletinul şi paşaportul, este un document de care omul se foloseşte. „Îmi pare rău de atitudinea măicuţelor. Cred că este nevoie de o informare corectă, pentru ca lumea să nu aibă astfel de suspiciuni. Cardul naţional de sănătate nu înseamnă o lepădare de credinţă. Să nu se facă legătura între cardul de sănătate şi credinţă. Omul îşi poate căuta liniştit credinţa, fără a se gândi că deţine un card de sănătate care îi poate fi necesar atunci când se îmbolnăveşte şi are nevoie de spitalizare, de asistenţă medicală. Dacă acest card ar avea ascunse date pe care să nu le ştie omul, atunci e de discutat. Biserica nu a fost niciodată împotriva tehnicii, mai ales când este vorba de darul sfânt al vieţii“, ne-a spus preotul Vasile Păvăleanu, parohul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Piatra-Neamţ.

„Trebuie să ne trezim şi să înţelegem că suntem în anul 2014 şi că tehnologia înaintează. Un astfel de card este folosit în aproape toate ţările, de ce nu ne-am putea conforma şi noi? Şi eu sunt credincioasă, merg la biserică în fiecare duminică. Nu scrie în Biblie că un astfel de document ar avea vreun cip de care să ne fie teamă. Este un document medical aşa cum avem şi celelalte documente. Mi se pare foarte interesantă şi mult mai sigură această procedură atunci când va trebui să ajungem la medic“, ne-a spus Victoria B., pensionară, din Piatra-Neamţ.

Prin urmare, un lucru e sigur. Indiferent de reticenţa unora, cardul naţional de sănătate va deveni cu timpul monitorul serviciilor medicale pentru fiecare pacient.

(Maria NISTOR)

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.