Acasă Social Lege şi Justiţie: JUSTIŢIE CRIMINALĂ

Lege şi Justiţie: JUSTIŢIE CRIMINALĂ

712
0
DISTRIBUIȚI

Pe când eram judecător activ, nu de mult, dar oricum sub vechea procedură, am întâlnit de mai multe ori următoarea situaţie: Urmare a unui conflict într-o familie tânără, soţul bezmetic pleca de acasă, luând cu el copilul de 2 sau 3-4 luni. Copilul, dependent de laptele matern, era în pericol de a muri de foame, în timp ce mămica stătea cu laptele în ţâţe, care se umflau, fiind şi ea expusă aceluiaşi pericol.

Mămica venea şi formula o cerere prin ordonanţă preşedinţială pentru reîncredinţarea vremelnică a copilului, iar eu, dacă cererea ajungea la mine, ştiţi ce făceam?Îi dădeam hotărârea în jumătate de oră, mai exact cât puteam de repede. E treaba mea cum aplicam textele şi codurile, foloseam cum credeam de cuviinţă eu, judecător independent, procedura în vigoare, dar rezolvam problema. Pentru că eu am fost mereu convins că sunt judecător în principal pentru a rezolva probleme, şi mai apoi pentru a aplica texte, reguli şi excepţii. Ei bine, astăzi, sub imperiul Noului Cod Civil, am următoarea situaţie, caz concret:
Numitul H.S., 80 de ani, evacuat din locuinţă de soţie şi fiice, nu contează aici motivele, formulează cerere, prin ordonanţă preşedinţială, pentru a-şi recupera actele şi hainele de iarnă. A fost găsit pe o bancă în oraş, de reprezentantul unei fundaţii uma-nitare, care, după ce l-a ţinut un timp în locuinţa personală, i-a formulat şi ce-rerea în justiţie. Cererea a fost depusă la 3.12.2013. La 16.01.2014, tastând pe portal Judecătoria XX, dosar nr. xxx, descoperim că nici măcar nu este fixat termen. La o lună şi jumătate de la depunere!
În cazul unei ordonanţe preşedinţiale, materie în care cel mai important element este urgenţa!
Între timp, moşul este în stradă, fără haine de iarnă! Este aceasta o crimă, ori sunt eu nebun?

PS: Tot ce am scris mai sus, notiţe vechi, este nimic. (Erau notiţe la nivelul datei de mai sus – 16 ian. 2014). Ţineţi-vă bine: La 2.12.2014, după o serie de termene, amânări, suspendări etc., s-a dat în sfârşit soluţia: negativă. Moşul prinde a doua iarnă fără acte şi haine groase.

 

_____________________________

Jud. Gheorghe MOROŞANU

nihilsinegeo@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.