Un militar din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) a murit, în seara de 24 octombrie, la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, din cauze încă neelucidate.
„Plutonierul adjutant-şef Constantin Toma, subofiţer din cadrul Detaşamentului Mobil de Jandarmi Piatra-Neamţ, s-a stins. Colegul nostru, aflându-se în timpul liber, la domiciliu, a acuzat o stare de rău, fapt pentru care soţia acestuia a solicitat o ambulanţă. El a fost transportat de urgenţă la spital, iar ulterior starea de sănătate i s-a înrăutăţit. În jurul orei 3, acesta a decedat la Secţia de Terapie Intensivă, cu diagnosticul prezumtiv de «coagulare intravasculară diseminată». Corpul militarului a fost transportat la Serviciul Judeţean de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei şi stabilirii cauzei decesului“, a declarat locotenentul Marius Gămănuţ, purtător de cuvânt al IJJ.
Soţia militarului nu îşi explică faptul că jandarmul a murit în condiţiile în care nu prezenta simptome care ar fi putut duce la ideea unei stări grave de sănătate: „Până la ora 14 (sâmbăta trecută -n.r.) nu a avut niciun simptom. Am stat cu toţii la masă, împreună cu copilul. La somnul de amiază al copilului a început să aibă frisoane, fără febră, stare de rău, de vomă. Am mers la spital. Nu puteam să stau acolo cu copilul. El a stat cam trei ore, până pe la şapte seara. Îl sunam la telefon, mi-a spus că i-au făcut analize, că i-au ieşit în limite normale. Am şi foaia acasă, a făcut şi ecograf la plămâni, nu avea nimic, aşa spun ei… I-au recomandat internarea dar i-au spus că e o banală răceală că o să fie vorba de un paracetamol. Ştiind că are copil mic acasă, că are serviciu, a doua zi era de tură – poate asta a fost greşeala lui – a semnat că refuză internarea. După trei ore – externat fiind pe la ora şapte seara, deci pe la zece – s-a ridicat să bea un pahar cu apă şi a leşinat, deodată, aşa, pe gresia din bucătărie. M-am speriat. S-a ridicat apoi singur, a redevenit conştient dar am chemat Salvarea. A venit foarte repede, în vreo trei minute, noi stând foarte aproape de Staţia de Salvare. A spus, tot aşa, că este răcit, i-a făcut un algocalmin, haideţi la spital. Eu am rămas cu copilul, au mers nişte rude… Aşteptam un semn, asta fiind pe la ora 11 seara. Deja pe la unu şi jumătate am fost sunată că este resuscitat, că este foarte rău… A fost o chestie de două ore şi jumătate, trei maximum… Deja când am ajuns eu şi am vorbit cu medicii mi-au spus că şansele sunt mai mult să moară decât să trăiască. Mi-au spus că a făcut stop cardio-respirator, că i s-a coagulat sângele în organism, i-au cedat toate organele pe rând, în decurs de jumătate de oră maxim şi… nu se ştie“, a relatat soţia militarului.
Plutonierul adjutant-şef Toma era în activitate din anul 2007 şi avea 42 de ani.
„Un profesionist, un om de o mare nobleţe sufletească, devotat profesiei de jandarm, dăruit pe deplin familiei şi idealurilor pe care le-a avut în viaţă, ne-a părăsit pentru totdeauna lăsând în urmă un gol imens, sentimente de tristeţe şi regrete eterne, o soţie şi o fetiţă de numai doi ani. Dumnezeu să te odihnească în pace, «Tomiţă»!“, a transmis locotenentul Gămănuţ. (M. S.)