Acasă Eveniment Infecţie cu septicemie hemoragică pe lacul de la Bicaz

Infecţie cu septicemie hemoragică pe lacul de la Bicaz

3389
2
DISTRIBUIȚI

La sfârşitul anului trecut, mai mulţi peşti din lacul Izvoru Muntelui de la Bicaz au suferit o boală infecţioasă extrem de periculoasă, fapt care a dus la alertarea autorităţilor cu privire la situaţia de urgenţă apărută ca urmare a declanşării riscurilor biologice. Informaţia a fost făcută publică de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“, în bilanţul activităţilor desfăşurate pentru luna decembrie 2016.

Astfel, conform sursei citate, s-a dat alarma pentru că exemplarele din specia „salmonide“ (unde este inclus carasul şi crapul de apă dulce) prezentau semne de infectare cu „septicemie hemoragică“. Specialiştii au confirmat focarul de boală.

„S-a dispus astfel depopularea exploataţiei şi realizarea unor activităţi de dezinfecţie, urmate de păstrarea unui vid sanitar de cel puţin şase saptămâni. Totodată, s-au întocmit şi transmis rapoarte conform ordinelor în vigoare“, este precizat în comunicatul IJSU.

Septicemia hemoragică este o boală infecţioasă extrem de periculoasă pentru peştii de apă dulce. Peştii bolnavi, în special cei cu forme grave, se recunosc uşor deoarece devin molatici, nu reacţionează la stimuli, refuză hrana şi rămân nemişcaţi pe fundul apei unde, după puţin timp, mor. În ge-neral, întreaga desfăşurare a bolii durează până la 14 zile, timp în care organele interne ale peştilor sunt distruse.

(Mihai SAVA)

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.