Acasă Social Încep probele scrise la Bacalaureatul de toamnă

Încep probele scrise la Bacalaureatul de toamnă

4394
0
DISTRIBUIȚI

l astăzi, candidaţii susţin proba scrisă la limba şi literatura română

În această dimineaţă, cu începere de la ora 9.00, cei 1.190 de absolvenţi de liceu din Neamţ înscrişi la a doua sesiune de Bacalaureat vor susţine, în cadrul a patru centre de examen, prima probă scrisă. Este adevăratul debut al acestui examen, probele de certificare a competenţelor fiind depăşite cu brio de toţi candidaţii prin simpla lor prezenţă în faţa comisiilor de evaluare. E drept, o parte dintre absolvenţi nu şi-au făcut timp pentru aşa ceva, ei fiind declaraţi respinşi indiferent dacă vor parti-cipa la probele scrise.

Reguli obligatorii pentru candidaţi

Potrivit metodologiei de examen, accesul în centrele de examen este permis candidaţilor în intervalul orar 7.30-8.30. Fiecare dintre candidaţi trebuie să aibă asupra sa actul de identitate, fără de care nu poate intra în examen! La intrarea în centrul de examen, candidaţii trebuie să predea toate acele bunuri şi materiale considerate nepermise: telefoane mobile, culegeri, manuale, notiţe, însemnări etc., precum şi orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poşetele sau genţile. Aceste obiecte personale vor fi depozitate într-o sală specială, situată în apropierea intrării în centrul de examen.

Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Candidaţii se aşează câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Fiecare candidat primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate, şi completează citeţ celelalte date de pe colţul ce urmează a fi lipit. Procedura se repetă pentru toate colile tipizate utilizate de candidat pentru a redacta lucrarea (candidaţii vor primi atâtea coli tipizate şi ciorne câte le sunt necesare).

Timpul destinat elaborării lucrării scrise este de trei ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor. Pentru elaborarea lucrării scrise, candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Candidaţii care doresc să corecteze o greşeală taie fiecare rând din pasajul greşit cu o linie orizontală. Orice altă formă de corectură este considerat semn particular şi duce la eliminarea candidatului din examen. În cazul în care unii candidaţi, din diferite motive, doresc să-şi transcrie lucrarea, primesc alte coli tipizate. Însă acest fapt nu va conduce la prelungirea timpului alocat rezolvării subiectelor! Colile folosite iniţial se anulează de profesorii asistenţi.

După ce îşi încheie lucrările, candidaţii numerotează foile, numai cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colţul din dreapta, indicând pagina curentă şi numărul total de pagini. Se vor numerota toate paginile pe care candidatul a scris, inclusiv acelea pe care sunt scrise doar câteva rânduri, partea nescrisă fiind barată de asistenţi. Înainte de a părăsi sala, candidaţii predau asistenţilor lucrările şi semnează pentru confirmarea predării lucrărilor şi a numărului de pagini. La expirarea celor trei ore alocate, candidaţii predau lucrările în faza în care se află. Trei candidaţi rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.

Desfăşurătorul probelor scrise

Probele scrise ale Bacalaureatului se vor desfăşura astfel: 25 august – limba şi lite-ratura română; 27 august – proba obligatorie a profilului (istorie pentru cei de la profilul umanist, profilul artistic, profilul pedagogic – majoritatea spe-cializărilor, profilul educaţie fizică şi sport şi profilul teologic; mate-matică pentru profilul real, profilul servicii, profilul resurse naturale şi protecţia mediului, profilul tehnic, profilul pedagogic – numai specializarea învăţător/ educatoare şi profilul militar); 29 august – proba la alegere a profilului şi specializării (geografie, logică şi argumentare, psihologie, economie, sociologie, filosofie, fizică, chimie, biologie sau informatică).

Dat fiind faptul că în 2014 se înregistrează cea mai slabă participare din ultimii ani la Bacalaureatul de consolare, în Neamţ vor fi doar patru centre de examen (pentru susţinerea probelor scrise): două la Piatra-Neamţ – la Colegiul Tehnic Forestier şi la Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi“, unul la Roman  – la Colegiul Tehnic „Danubiana“, şi unul la Târgu-Neamţ – la Liceul Tehnologic „Vasile Conta“.

Rezultatele provizorii ale acestei sesiuni de Bacalaureat vor fi afişate pe 1 septembrie, zi în care se vor putea depune şi contestaţii. Rezolvarea contestaţiilor se va face în zilele de 2 şi 3 septembrie, iar pe 4 septembrie vor fi făcute publice rezultatele finale ale examenului.

(Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.