Pompierii, voluntarii şi silvicultorii au intervenit, marţi (2 aprilie), pentru localizarea şi lichidarea a şapte incendii de vegetaţie uscată, resturi vegetale, litieră şi cioate uscate din fondul forestier, care au afectat o suprafaţă de aproximativ 15 hectare. Acestea s-au produs în următoarele localităţi: Dobreni, Roman (străzile Griviţei şi Islazului), Alexandru cel Bun (Scăricica), Pânceşti şi Târgu-Neamţ – în zona DN 15C.
Au fost şi situaţii când incendiile s-au propagat la construcţii, bunuri şi fondul forestier, cum ar fi cazul de la Scăricica, relatat în ediţia precedentă. Acolo, incendiul a fost provocat de o femeie care a aprins nişte gunoaie, iar flăcările s-au extins la anexele unei gospodării învecinate, unde au ars o magazie de lemne pe 100 de metri pătraţi, acoperişul unei bucătării de vară pe 30 mp, 30 de metri cubi de lemn, mai multe unelte de uz gospodăresc depozitate în magazie şi zece metri de gard. Pompierii au reuşit să împiedice propagarea flăcărilor la locuinţa aflată în imediata apropiere. Totuşi, scânteile purtate de vânt au aprins litiera şi vegetaţia Ocolului Silvic Vaduri, aflat la 200 de metri faţă de anexele incendiate, unde au ars litiera pe cinci hectare şi nişte cioate. Au intervenit trei ofiţeri, 19 subofiţeri, patru autospeciale, o ambulanţă SMURD, două autoturisme de serviciu, 20 de silvicultori şi şase voluntari. După stingere, proprietara terenului de unde a pornit arderea a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 2.500 de lei. Ea poate achita jumătate din minimul stabilit la 1.000 de lei, în 15 zile de la înmânarea procesului-verbal. Totodată, ea s-a ales cu dosar penal pentru distrugere prin incendiere şi va trebui să achite pagubele estimate la 30.000 de lei. De la începutul acestui an, pompierii au aplicat şapte amenzi celor vinovaţi de producerea incendiilor de vegetaţie.
Tot de la focare nesupravegheate, alte două incendii de vegetaţie au izbucnit ieri după-amiază, la Poiana (Negreşti) în punctul Budălăuca şi la Ceahlău. În prima localitate au ars şase hectare de burieni, iar în a două – zece hectare cu arbori şi arbuşti de conifere.
(Mihai SAVA)