Un fum gros şi înecăcios s-a ridicat ameninţător joi seara de pe Platforma Săvineşti. Depozitul de deşeuri al firmei Apisorelia a fost cuprins de făcări pe la ora 18, existând pericolul să se extindă şi la celelalte firme din zonă. La ora 20, pârjolul cuprinseseră o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi.
Dumbrava Roşie, înghiţită de fum
Fumul extrem de gros putea fi văzut de la kilometri şi a fost purtat de vânt atât peste Săvineşti cât şi peste Dumbrava Roşie, până la Zăneşti, fiind vizibil chiar de la Dobreni. Localnicii au povestit că, la scurt timp după izbucnirea incendiului, s-au auzit şi mai multe sunete de explozie.
„Am fost convins că e la firma de deşeuri. Cred că pocneau recipientele cu chimicale şi ce mai e pe acolo. Sunt multe deşeuri extrem de periculoase şi materiale sanitare, plastice, cleiuri, adezivi, de asta mirosea atât de rău. Mai toţi vecinii au ieşit din casă să vadă cum arde. Nici pe copii n-au putut să-i ţină deoparte. Era spectacol pentru ăştia mici“, a spus un bărbat din Dumbrava Roşie.
Localităţile din zona producerii incendiului au fost inundate de fum şi, abia la o oră după ce a pornit focul, locuitorii au primit mesaje prin sistemul Ro-Alert. Pe lângă zecile de pompieri care acţionau acolo, în zonă au intervenit şi mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în protejarea mediului. Nu au făcut mare lucru. „Stăteau şi se uitau. Ce puteu să facă? N-aveau niciun aparat să măsoare poluarea, gradul de toxicitate. Cum au venit, aşa s-au şi dus“, au povestit martorii.
Nu se ştie momentan cauza
La locul evenimentului au intervenit, pe lângă voluntarii din mai multe localităţi, pompierii Detaşamentului Piatra-Neamţ cu opt maşini de stingere, autospeciala de lucru la înălţime, o ambulanţă SMURD, pompierii romaşcani cu trei maşini, cei de la Târgu-Neamţ cu alte trei autospeciale şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Roznov cu o maşină. Pentru că focul ameninţa să se propage la alte obiective aflate în zonă (două depozite, o fabrică de vopsele şi staţiile de îmbuteliere cu oxigen şi azotat) s-a cerut spijin de la Bacău. Astfel alte două echipaje de pompieri din judeţul vecin au venit la Săvineşti cu încă două autospeciale de stingere.
Incendiul a fost localizat, adică s-a înlăturat pericolul extinderii, abia la ora 21. Apoi, până la 6 dimineaţa, pompierii au continuat lupta cu flăcările, reuşind în cele din urmă să lichideze incendiul. Ca măsută de precauţie, în zonă au rămas în continuare trei echipaje de pompieri cu două maşini şi SMURD-ul, pentru monitorizarea zonei, ca să nu reizbucnească alte focare.
Vineri, la ora închiderii ediţiei, cauza incendiului era în curs de stabilire, iar pompierii încă mai lucrau la bilanţul evenimentului. Agenţia de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică nu comunicaseră încă nimic despre consecinţele acestui incident şi pericolul la care a fost expusă o parte din populaţia judeţului.
Oricum, pagubele sunt de ordinul milioanelor de lei, numai dacă ţinem cont că s-au făcut scrum sute de tone de deşeuri, câteva autocamioane, mai multe clădiri, containere din plastic şi mii de litri de adeziv, clei, alte substanţe industriale şi diverse bunuri.
În afară de Pompieri, în acest caz mai fac cercetări Poliţia, Garda de Mediu şi Direcţia de Sănătate Publică. (Mihai SAVA)