Acasă Social Frizerii şi taximetriştii – profitorii sărbătorilor

Frizerii şi taximetriştii – profitorii sărbătorilor

1276
0
DISTRIBUIȚI

Perioada sărbătorilor de iarnă le-a triplat veniturile micilor afacerişti, care au profitat de înghesuială şi au făcut încasări cât pentru întreaga lună decembrie a anului trecut. La Crăciun şi Revelion, cei mai mulţi clienţi i-au avut taximetriştii, spălătoriile, frizeriile, bişniţarii şi non-stop-urile. În ultima zi din 2017, precum şi în noaptea dintre ani, taxiurile au fost la mare căutare.

„Lucrez pe maşina mea şi plătesc pentru ce primesc din dispecerat. Cu greu am putut face faţă comenzilor. Toate maşinile au fost ocupate, iar la dispecerat telefoanele sunau întruna. La fel am păţit şi în ziua de Crăciun. Tot aşa se întâmplă în fiecare an. Şi colegilor cu care am vorbit le-a mers bine. Acum ce mai strângem şi noi ceva, că doar la sărbători se înghesuie lumea la taxi, sau când e urât afară şi au de mers urgent undeva“, a mărturisit un taximetrist pietrean.

După cum au spus şi alţi taximetrişti, în seara de Revelion cele mai multe solicitări au fost pentru trasee în afara oraşului. „Am lucrat în fiecare an de Revelion, pentru că atunci pot să câştig nişte bani în plus faţă de media zilnică, adică de vreo cinci ori cât într-o zi normală. Şi colegii mei au fost aglomeraţi. Am avut curse la Roznov, Zăneşti, Podoleni, la Bicaz, la Alexandru cel Bun,  una chiar la Telec (în Bicazu Ardelean) şi o comandă la o pensiune de lângă oraşul Târgu-Neamţ. Toate astea pe 1 şi 2 ianuarie“, a spus Eugen T.

Cereri mari de taxiuri au fost, în noaptea de 31 decembrie 2017 spre 1 ianuarie, dar şi în primele două zile ale acestui an, atât în oraşele Bicaz, Târgu-Neamţ cât şi în municipiul Roman. „Mulţi au mers la petreceri, aveau cadouri cu ei, pe alţii i-am dus la rude, sau i-am adus înapoi în oraş. Am şi clienţi fideli, care îmi ştiu numărul de telefon şi mă sună dacă au o urgenţă. Am fost trimis şi să cumpăr ţigări sau băutură. Îmi convine, mi-au plătit cursa. Plus că sunt şi singur. Soţia e la muncă în Italia. Ce să fac singur acasă? Am ieşit la treabă. A meritat“, a spus şi romaşcanul Andrei P.

Cozi la non-stop

Încasări peste medie au avut, la sfârşitul anului trecut, şi magazinele cu program non-stop. Puţine de altfel (în Piatra-Neamţ doar trei), micile buticuri au făcut vânzări mari îndeosebi la ţigări, băutură, fructe şi gumă de mestecat. Aglomeraţie a fost şi la supermarketurile care au avut deschis în ziua de 31 decembrie 2017; mulţi oameni lăsând pe ultima sută de metri aprovizionarea pentru petrecerea de Crăciun sau Revelion şi refacerea de după.

Mai ales în perioada Crăciunului, retailerii şi-au aranjat strategic produsele, astfel încât să scoată maximum la vânzare. „Mărfurile de bază (alimente, băuturi) pentru perioada sărbătorilor au fost puse în capătul maga-zinului, după cum se poate observa. Ca să ajungi acolo ai de trecut pe lângă mai multe rafturi, pline cu alte produse. Coşul e mare, adânc, astfel încât creează senzaţia că trebuie umplut. Parcă te simţi aiurea când te plimbi cu căruciorul în care ai doar un ciorchine de banane şi o sticlă cu suc. Produsele cu reducere sunt aşezate la nivelul ochiului, astfel încât să atragă atenţia, iar la case sunt expuse foarte multe mărunţişuri la vânzare. Asta e strategia: vii să cumperi două pâini şi un suc şi pleci cu portbagajul plin“, a explicat angajatul unui supermarket.

Programări pentru tuns

Tradiţia spune că nu e bine să intri în noul an oricum, ci trebuie să fii elegant şi aranjat, ca să-ţi meargă bine în continuare. Aşa se face că, de Crăciun şi premergător Revelionului, frizeriile dar şi saloanele de cosme-tică au fost foarte aglomerate. În Ajun, ca să te tunzi, trebuia ori să stai la coadă o oră, ori să ai deja făcută programare la frizer. La saloanele de cosmetică nici nu s-a pus pro-blema de a veni fără programare. „În Ajun am avut 75 de muşterii, faţă de 15 să zicem cât erau într-o zi bună, normală. Pe mulţi a trebuit să-i refuz, pentru că nu aveam timp să mă ocup de ei. Mulţi au avut programare, sunt clienţi fideli, care vin la mine de luni bune. Am încasat şi în avans. La fel s-a întâmplat şi pe 30 decembrie, dar şi pe 31 când am ţinut deschis până la 17. Fata mea are un salon de manichiură în Mărăţei; avea programări pentru două săptămâni încă înainte de Ajunul Crăciunului“, a spus patronul unei frizerii din „Precista“.

Încasări generoase au fost făcute şi la spălătoriile auto, unde cuvântul de ordine a fost „aglomeraţia“. Şi aici, de multe ori, s-a mers tot pe principiul programărilor telefo-nice, mai ales că multe dintre acestea aveau comenzi preluate şi pentru spălarea covoarelor, nu doar a maşinilor.

Sărbătorile de iarnă le-au mărit veniturile atât patronilor de localuri în care sunt jocuri electronice de noroc precum şi persoanelor care fac schimb de valută la „negru“. De Crăciun dar şi în ultima zi din an, localurile cu „păcănele“ au avut clienţi cu mult peste media obişnuită, iar rulajul încasărilor s-a văzut şi în marja de câştig (cu cât rulajul este mai mare, cu atât creşte şi rata de plată a jucătorilor; cel puţin la aparatele omologate, cu licenţă). De asemenea, majoritatea barurilor din cele două municipii şi din oraşe au fost închiriate pentru petrecerea revelionului. Cele care nu aveau antamate astfel de manifestări şi care au ţinut deschis de Crăciun şi Revelion nu au dus lipsă de clienţi „fugiţi“ să se „dreagă“ ori să mai schimbe „mediul“ de acasă.

Financiar au avut de câştigat şi valutiştii pentru că, în perioada la care facem referire, majoritatea caselor de schimb au avut program scurt sau au fost închise. Mulţi pietreni s-au trezit în preajma Crăciunului, ori chiar în noaptea dintre ani, că au rămas fără lichi-dităţi, aşa că au apelat la bişniţari pentru a face tranzacţii în valută. În urbea de sub Pietricica au fost doi bişniţari care au lucrat atât de Crăciun, cât şi în ajunul Revelionului, fiind apoi văzuţi în zonele obişnuite şi pe 1 ianuarie.

Una peste alta, cei care şi-au „sacrificat“ sărbătorile (nu doar taximetrişti şi vânzători, cât şi barmani care au lucrat la cumpăna anilor) ca să mai facă un ban în plus au avut de câştigat din plin. (Mihai SAVA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.