l trei dintre aleşii PSD nu au mai vorbit în plen de la depunerea jurământului şi figurează cu activitate parlamentară „zero“
A trecut un an de când parlamentarii nemţeni din legislatura 2016-2020 şi-au depus jurămintele şi, teoretic, au început activitatea în Camera Deputaţilor sau în Senat. Spunem „teoretic“, deoarece unii dintre ei au fost, încă de la începutul mandatului, simple prezenţe în plen, fără niciun fel de iniţiativă sau punct de vedere exprimat… şi aşa au rămas pe parcursul tuturor celor 12 luni ale anului care
s-a încheiat. Dacă după primul bilanţ (realizat la jumătatea lui 2017) aceştia beneficiau de prezumţia perioadei de acomodare, acum, „corijenţii“ Parlamentului nu mai au nicio scuză.
În urmă cu un an, PSD-iştii nemţeni se lăudau cu cele mai multe mandate câştigate la alegeri, însă, pare-se că unii dintre ei au uitat pentru ce au fost trimişi la Bucureşti de către nemţeni, şi au pasat responsabilităţile pe care ar trebui să şi le asume orice ales al neamului pe umerii colegilor mai experimentaţi. Vorbim despre deputaţii Dănuţ Andruşcă, Neculai Iftimie şi mai tânărul Ciprian Şerban (toţi trei, boboci în Legislativ) care, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Camerei Deputaţilor, figurează cu câte o singură luare de cuvânt în plen, mai exact, atunci când au depus jurămintele. În rest… nimic. Aceştia au participat totuşi (cu semnătura) la iniţierea câtorva pro-puneri legislative de grup ale PSD. În aceeaşi situaţie se află şi romaşcanul Alexandru Rotaru, care pe lângă jurământ a mai luat cuvântul în plen o singură dată – în luna noiembrie 2017.
Deputaţilor amintiţi le mai spală ruşinea colegii de partid Dan Manoliu şi Emilia Arcan (senatori) şi deputatul Ioan Munteanu – cunoscut ca fiind cel mai activ parlamentar nemţean din ultimii ani şi devenit între timp li-derul grupului parlamentar al PSD – din iulie 2017, mai exact. Cu toţii au în palmaresul ultimelor 12 luni, atât luări de cuvânt în plen, cât şi propuneri legislative, interpelări sau declaraţii politice.
Opoziţia, mai vocală dar fără rezultate vizibile
Cei trei liberali care ne reprezintă judeţul în Parlament nu se pot lăuda decât cu faptul că au fost vocali şi au făcut opoziţie, iniţiativele lor (cât şi ale celorlalţi colegi) neavând prea mult succes în faţa votului majorităţii. Astfel, Mugur Cozmanciuc şi Eugen Ţapu-Nazare au în palmares luări de cuvânt, iniţiative legislative, dar şi interpelări (de ordinul sutelor) făcute primului ministru sau altor membri ai Executivului. Cât despre fostul primar al Romanului – deputatul Laurenţiu Leoreanu, acesta pare că se simte în Parlament precum peştele în apă, atât timp cât are la activ 41 de luări de cuvânt, 18 declaraţii politice, 19 întrebări şi interpelări şi 33 de propuneri le-gislative (iniţiate, de asemenea, împreună cu colegii de grup).
În ceea ce-l priveşte pe unicul parlamentar nemţean din partea Uniunii Salvaţi România – Iulian Bulai, după primul an de mandat acesta se remarcă mai mult prin notorietatea câştigată la nivel naţional, după ce a participat la o serie de proteste împreună cu ai săi colegi de partid (la momentul dezbaterilor pe tema Ordonanţei 13 sau la modificarea Codului Fiscal) şi a fost la un pas să ia bătaie pe holurile Parlamentului.
Nici acesta nu stă foarte prost la capitolul activitate „oficială“, având la activ nu mai puţin de 67 de întrebări sau interpelări adresate Executivului.
(Roxana CHIRILĂ)