Acasă Sport Fotbal – Liga 1 / Sâmbătă seară a fost o victorie mare...

Fotbal – Liga 1 / Sâmbătă seară a fost o victorie mare cât Ceahlăul!

2899
0
DISTRIBUIȚI

Steaua – Ceahlăul 0-1 (0-0)

n a marcat: Achim (48)

n spectatori: 3.000

n au arbitrat: Lucian Rusandru – Alexandru Cerei şi Stelian Slabu

n formaţii:

Steaua:  Arlauskis (36 Niţă) – Râpă, Luchin, Filip, Toşca – Breeveld, Neagu – Chipciu (cpt.), Stanciu (46 Sânmărtean), Pârvulescu (46 Ad. Popa I) – Keşeru. Antrenor: Costel Gâlcă.

Ceahlăul: Calancea – Dumitraş, Marc, Cazan, Slavickas (58 Ţepeş) – Popadiuc, Clonin, Al. Achim (cpt.), Chitoşcă – Ştefănescu (88 L. Garcia), Pavel (81 Cârjan). Antrenor: Florin Marin.

n cartonaşe galbene: Filip (59 şi 87), Sânmărtean (69), Râpă (74), Chipciu (80 şi 90) / Ştefănescu (50), Marc (80)

n eliminaţi: Filip (87), Chipciu (90)

n cum s-a marcat:

0-1  min. 48: nemarcat de Luchin, Achim a preluat elegant în 13 metri după centrarea în forţă de pe dreapta (venită de la Dumitraş), şi l-a executat cu un şut pretenţios, din întoarcere, pe Niţă.

 

 

Ceea ce trebuia să reprezinte doar o simplă formalitate pentru campioană în faţa Ceahlăului s-a transformat într-o mare surpriză izbutită în tabăra nemţeană. Până la returul pe bani mulţi cu Ludogoreţ, joc al cărui miză înseamnă prezenţa la masa bogaţilor UEFA Champions League (faza grupelor), campioana Ligii 1 a avut o mare problemă sâmbătă seară, în campionat, la vizita Ceahlăului. „Steaua are un avantaj, dar îi va fi destul de greu să ne învingă!“, avertiza Florin Marin, în zilele premergătoare disputei de duminică. În ciuda tuturor contestatarilor vremurilor trecute ori a rigurozităţii impuse în propriul lot, antrenorul Ceahlăului şi-a dovedit încă o dată valoarea. „Este cel mai valoros tactician din întreg fotbalul românesc“, şi-a amintit jucătorul emblemă al Ceahlăului, Florin Axinia, din perioada în care acesta era antrenat de Florin Marin.

Steaua, învinsă de propriul om

Fost jucător în tinereţe (timp de un deceniu!) al grupării roş-albastre, dar fără să aibă de plătit cuiva vreo „poliţă“ din trecut, sâmbătă seară, Marin a dat de pământ cu toate planurile, vedetele şi ifosele Stelei. La îndemână i-a stat o echipă pe cât de mică, pe atât de harnică, muncitoare şi mai cu seamă dornică de rezultate ime-diate. Până la apropierea de obiectivul salvării de la retrogradare, ai noştri au nevoie urgentă să facă uitate (cu fiecare meci şi rezultat oficial pozitiv), înfrângerile ruşinoase din primele două runde ale noii ediţii de campionat.

Fotbalul pedepseşte când îl păcăleşti

Cu gândurile şi atenţia îndreptate mai degrabă spre principalul obiectiv al momentului (calificarea în grupele Champions League), steliştii au trecut în plan secund înfruntarea cu Ceahlăul. Fără să utilizeze echipa standard şi bazându-se mai mult pe aportul rezervelor propriului lot, Costel Gâlcă a dat o mână de ajutor adversarului din Moldova. Iar „când vrei să păcăleşti fotbalul, ajungi să fii pedepsit de acesta!“, şi-au amintit şi ai noştri, din păţaniile de altădată contra formaţiilor învinse înaintea disputării meciurilor.

Căpitanul Achim a dat tonul acţiunilor ofensive

Fără să găsească ceva spectaculos în prestaţia campioanei la debutul partidei, ai noştri şi-au spus că e rost să îndrăznească mai mult, chiar şi în postura acelui „musafir mic“ pe care-l reprezentau tocmai în „Templul fotbalului românesc“. Anonimul Toşca, urmat imediat de Pârvulescu, a adus culoarul preferat de atac al oaspeţilor, îndemnaţi chiar de somnolenţa „campionilor. În urma unui corner de pe dreapta, Achim (min. 7, cu o lovitură de cap ce a trimis mingea până pe linia porţii, în braţele lui Arlauskis) a fost primul adversar care şi-a îndemnat echipierii să îndrăznească mai mult. Tot Achim a dat şi tonul şuturilor de la distanţă în propriul grup. „A fost, practic, ceea ce ne-au lipsit nouă cel mai mult în acest joc: şuturile de la distanţă“, recunoştea la finalul meciului, antrenorul Costel Gâlcă. Cu o „ghiulea“ de la 35 de metri, căpitanul Ceahlăului l-a întins bine de tot pe goal-keeperul lituanian al Stelei, balonul fiind respins cu greu în corner.

„Am luat gol din aut!“

Când toţi aşteptau replica imediată a Stelei, campioana a dove-dit dificultăţi nu doar în faţă, dar şi în defensivă. Accidentarea lui Arlauskis din minutul 38 avea să prevestească răul pentru campioană. Cu Niţă, „rezerva“ re-zervei intrat în locul portarului ti-tular lituanian, lui Achim i-a fost şi mai simplu, „ca la antrenament“, în faza deschiderii scorului. „Am luat gol din aut!“, şi-a dojenit Gâlcă jucătorii, aşteptând în zadar o reacţie a acestora după reuşita alor noştri. Şi până la golul venit în mod logic, imediat după pauză, tot Ceahlăul fusese echipa mai bună.

Avertismentul pietrenilor din finalul primei reprize

Centrarea lui Popadiuc (37), de pe dreapta, a ajuns mult prea în spatele lui A. Pavel (prezent în careul mic al gazdelor), iar centrarea lui Chitoşcă, în forţă de pe partea stângă, a adus balonul doar în braţele lui Niţă. Cu un avans însemnat faţă de campioană şi la raportul şuturilor cadrate pe spaţiul porţii, ai noştri au ratat deschiderea scorului până la minutele de odihnă: combinaţia Ştefănescu-Popadiuc, pe partea dreaptă, a semănat pericol până când ultimul, ajuns în faţa lui Niţă (dar şi în unghi), a şutat pe lângă poartă, căutând colţul lung. 0-2, tabela de pe Ghencea ar fi putut arăta în minutul 55, când la centrarea lui Dumitraş, tot în forţă şi tot de pe dreapta, A. Pavel şi Chitoşcă n-au ajuns cum şi-ar fi dorit pentru întâlnirea cu balonul.

Tactica „ingenioasă“ încă mai ţine

Cu golgeterul Keşeru absent din meci, cu „Motoreta“ Adi Popa şi „Tomba“ Sânmărtean anihilaţi perfect în propriile zbateri, Steaua a rămas şi în actul secund lentă, fără idei, incapabilă. De partea cealaltă, tactica „ingenioasă“ a lui Florin Marin, cu tradiţionala „apărare la cutie şi contraatacuri ţinute departe de careul propriu“, a reuşit să atingă scopul dorit. Chipciu (66), a mai încercat să trezească „la viaţă“ o campioană palidă, şutând violent de la 30 de metri, dar Calancea a respins la fel de frumos, de pe centrul porţii sale. Înainte (64) tot pietrenii trecuseră pe lângă gol când centrarea neobositului Dumitraş nu a fost bine cadrată de Chitoşcă, în 8 metri (la bara a doua) pe spaţiul porţii Stelei.

Sânge pentru victorie

„Centralul“ Rusandru a fost contestat prima dată de gazde în minutul 79, când şutul lui Keşeru a fost blocat în apropiere de Marc, gazdele solicitând acordarea unei lovituri de pedeapsă.

Ceahlăul a plătit cu sânge pentru succesul împotriva campioanei. În minutul 80, Cazan a fost lovit cu gheata, în faţă, de către Adi Popa II, în careul pie-trean de 6 metri, la o încercare de reluare prin „foarfecă“ a stelitului. După intervenţia medicilor, fundaşul bucureştean al pietrenilor a fost nevoit să îmbrace un alt tricou, cel cu numărul 2, întrucât al lui fusese îmbibat cu sânge.

Dukadam: „Meci slab, cu o echipă fricoasă ce a câştigat pe merit“

Cu trei minute înainte de final, steliştii „şi-au tăiat craca de sub picioare“. Filip a primit al doilea cartonaş galben pentru o intervenţia în banda stângă, asupra lui Ştefănescu. L-a imitat, în minutul 3 de prelungiri, căpita-nul Chipciu. Acesta a forţat un penalty într-un duel cu Dumitraş, pentru balon, căzând teatral şi obligându-l pe arbitru să-i arate al doilea avertisment, pentru simulare. Helmut Dukadam, preşedintele de onoare al Stelei a spus la finalul jocului de sâmbătă seară: „Am făcut un meci slab, contra unei echipe fricoase dar care, trebuie să recunoaştem, a câştigat pe merit“.

Marin despre Dukadam: „Nu are nicio treabă pe la Steaua, nu înţelege nimic din fenomenul fotbalistic“

Replica oficialilor pietreni nu s-a lăsat mult aşteptată. „Încep să le dau crezare celor care spun despre el (n.n. Dukadam) că nu are nicio treabă pe la Steaua. Acest om chiar nu a văzut ce fotbal a practicat Ceahlăul în Ghencea? Nu a văzut că am jucat agresiv, că am avut multe ocazii de gol? Ori nu se uită cu atenţie la meciuri ori nu înţelege nimic din fenomenul fotbalistic. Sincer chiar nu înţeleg de ce, după meci, niciun stelist nu ne-a felicitat pe noi pentru victorie“, a spus Florin Marin. Antrenorul Ceahlăului găseşte în succesul cu Steaua trei puncte foarte mari acumulate de formaţia sa. „Am făcut un joc perfect. Am fost determinaţi, agresivi, am câştigat meritat. Steaua nu a jucat slab, a pus presiune pe noi au avut multe ocazii“.

Până ieri, Ceahlăul era pe locul III cu puncte aduse din deplasări

Ieri, înaintea ultimelor cinci jocuri ale etapei a 5-a, Ceahlăul ocupa locul 8 în clasament, cu 7 puncte acumulate. Anunţată între grupările înscrise pentru evitarea celor 6 (şase) locuri retrogra-dabile în acest nou sezon de Liga 1, formaţia pietreană de fotbal ocupa un loc fruntaş (3!), ieri, în clasamentul punctelor strânse la jocurile din deplasare. Ai noştri erau egalii campioanei Steaua şi ai Petrolului, cu 6 puncte adunate. La meciurile de pe teren propriu, cu un singur punct câştigat, Achim şi compania le depăşesc doar pe Viitorul Constanţa şi Oţelul Galaţi.

Pregătesc vizita Chiajnei lui Şumudică

Vineri 29 august, de la ora 21, pe „Municipalul“ pietrean, formaţia antrenată de Florin Marin primeşte vizita Concordiei Chiajna.

FC Braşov – ASA Tg. Mureş 2-1, Concordia Chiajna – Dinamo 0-0 şi Pandurii Tg. Jiu – Viitorul Constanţa 1-1 au fost meciurile diputate din etapa a 5-a a Ligii 1, până ieri la închiderea ediţiei noastre. Runda a continuat, aseară, cu jocurile FC Botoşani – U. Cluj / Rapid – Astra şi CS U Craiova – Petrolul Ploieşti, iar astăzi se mai joacă CSMS Iaşi – Oţelul Galaţi şi CFR Cluj – Gaz Metan Mediaş.

(Ciprian AVĂDANEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.