În judeţul nostru, 30% dintre părinţii copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni şi 9 ani refuză vaccinarea cu ROR (rujeolă-oreion-rubeolă). Un procent de trei ori mai mare decât cel înregistrat la nivel naţional. La aceste date, se adaugă părinţii care nu
şi-au adus copiii la nicio vaccinare – aproximativ 18%. Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică) au atras atenţia că, anul trecut, din cauza rujeolei au fost înregistrate două decese, iar anul acesta alte două. Numărul cazurilor de rujeolă este în continuă creştere, din ianuarie 2017 şi până la sfârşitul lunii aprilie – 2018, 87% dintre cazurile confirmate de rujeolă fiind înregistrate la copii nevaccinaţi. În prezent, în judeţ, sunt monitorizate mai multe focare de rujeolă. „Există focare, adică zone unde au fost depistate mai multe cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă, în comuna Vânători-Neamţ şi cartierul Văleni 2, din Piatra-Neamţ. La Piatra, focarul a debutat pe 7 martie, iar până în prezent au fost înregistrate 28 de cazuri. Părinţii de acolo au refuzat vaccinarea. A fost şi mediatorul comunitar şi asistentul comunitar, s-au făcut campanii. La celălalt focar, acolo unde medicul de familie s-a implicat în campania de vaccinare, au fost înregistrate 17 cazuri, cu debut în 21 martie, ultimul caz fiind în 18 aprilie, focarul este în monitorizare. Toate cazurile au apărut la copii nevacinaţi. În zonele acestea, în cadrul focarelor, au fost vaccinaţi 139 de copii. Şi în Girov, au fost diagnosticate alte 9 cazuri de rujeolă“, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP. Pe luni, cele mai multe cazuri de îmbolnăviri s-au numărat, anul acesta, în martie – 83 de cazuri şi aprilie – 92 de cazuri. Cele mai scăzute procente în ceea ce priveşte vaccinarea cu ROR sunt în Dămuc, Petricani şi Văleni 2 (Piatra-Neamţ).
Toate aceste date au fost evidenţiate, în faţa mi-nistrului Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în Slănic Moldova (Bacău). În urma discuţiilor purtate acolo, la care au fost prezenţi reprezentanţi ai mai multor direcţii judeţene de sănătate publică, s-a ajuns la concluzia că se va continua cu campanii de informare corectă a populaţiei, privitoare la necesitatea vaccinării şi implicarea mai atentă a medicului de familie, a comunităţii, a mediatorilor sanitari, a asistenţilor comunitari, astfel încât părinţii să ştie că vaccinarea poate salva viaţa copiilor şi că aceasta este gratuită.
(T. MARIAN)