Acasă Economic Firmele din Piatra-Neamţ şi Roznov au datorii de peste 19,7 milioane de...

Firmele din Piatra-Neamţ şi Roznov au datorii de peste 19,7 milioane de lei la stat

5043
0
DISTRIBUIȚI

 

 

Contribuabilii mici şi mijlocii din Piatra-Neamţ, Roznov şi localităţile apropiate au acumulat la bugetul consolidat al statului datorii de peste 19,7 milioane de lei, în primul semestru al acestui an. Agenţii economici nu au mai putut ţine pasul cu obligaţiile fiscale pe care le aveau de achitat şi astfel au fost trecuţi pe lista rău-platnici pe care Fiscul nemţean a dat-o ieri publicităţii. Dobânzile şi penalităţile calculate la debitele propriu-zise au contribuit la adâncirea hăului în care au căzut firmele mici şi mijlocii. Totuşi sunt şi firme care se află pe lista ruşinii cu datorii la stat de 1 sau 2 lei. Lista cuprinde numele contribuabililor mici şi mijlocii, dar şi datoriile pe care le-au acumulat la fiecare buget, cuantumul fiecărei taxe, impozit şi contribuţie neachitată.

Cele mai multe datorii au fost adunate de firmele din Piatra-Neamţ şi Roznov la bugetul de stat, unde sunt mai multe taxe şi impozite de achitat. Potrivit situaţiei obligaţiilor fiscale neachitate în primul semestru al acestui an, contribuabilii aveau de achitat impozite şi taxe la bugetul de stat în valoare de peste 13 milioane de lei. Din această sumă, peste 1,3 milioane de lei reprezintă impozitul pe profit, 5,9 milioane de lei – taxa pe valoarea adăugată, 832.185 de lei – impozitul pe veniturile din salarii, peste 1 milion de lei – alte taxe şi impozite. Din suma totală de achitat la bugetul de stat, peste 3,8 milioane de lei reprezintă dobânzile şi penalităţile pe care Fiscul le-a calculat la debitele propriu-zise ca urmare a întârzierii la plată.

Contribuabilii aflaţi în această situaţie nu au achitat nici contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale de stat, sănătate şi şomaj aferente salariilor angajaţilor. În aceste condiţii, salariaţii acestor angajatori nu sunt asiguraţi la pensii, nu beneficiază de servicii medicale gratuite şi nici de şomaj.

Aşadar, în primul semestru al acestui an, firmele mici şi mijlocii din Piatra-Neamţ şi Roznov au acumulat datorii la bugetul asigurărilor sociale de stat în valoare de peste 5 milioane de lei. Din această sumă, angajatorii trebuiau să achite drept contribuţie la asigurările sociale de stat 2,6 milioane de lei, însă n-au reuşit să facă plăţile până la finele lunii iunie, cum n-au reuşit nici să vireze în contul statului banii reţinuţi de la salariaţi în sumă de 937.212 de lei. Şi în cazul bugetului asigurărilor sociale de stat, dobânzile şi penalităţile în valoare de 1,3 milioane de lei au crescut şi mai mult obligaţiile fiscale neachitate. La bugetul asigurărilor de sănătate, aceste firme datorau peste 1,3 milioane de lei, din care 493.449 de lei reprezentau contribuţiile reţinute de la angajaţi dar nevirate la stat. La bugetul pentru şomaj, valoarea datoriilor s-a cifrat la 219.207 de lei, din care 96.156 de lei reprezentau dobânzile şi penalităţile aferente debitelor.

(Natalia RÎŞTEI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.