Acasă Social Cozi interminabile la Buletine şi Paşapoarte

Cozi interminabile la Buletine şi Paşapoarte

5356
0
DISTRIBUIȚI

Luna august este una de vârf pentru angajaţii Serviciului de Evidenţă a Persoanei, când nemţenii care muncesc peste hotare stau la cozi interminabile ca să-şi facă sau să-şi înnoiască actele de identitate. Asta s-a putut vedea în aceste zile la ghişeele de evidenţă a populaţiei, funcţionarii luând deja măsura prelungirii programului de lucru.  

Ieri, cozile la ghişeele de la Buletine erau de trei ori mai mari faţă de perioadele obişnuite. „Miercuri – 20 august a fost cea mai aglomerată zi din această lună. 170 de persoane au fost înregistrate la ghişeele pentru primirea documentelor în vederea obţinerii noului act de identitate“, a ne-a spus Loredana Popescu, şefa Serviciului de Evidenţă a Persoanei. Nemţenii aflaţi în faţa ghişeelor fie îşi reînnoiau actele ca urmare a expirării termenului de valabilitate ori îşi rezolvau anumite probleme la Biroul de stare civilă, cum ar fi cele de schimbare de nume.

Nu doar de buletine au nevoie nemţenii. Şi la Serviciul Paşapoarte cozile erau la fel de mari. Pentru a contracara aglomeraţia, conducerea unităţii a luat câteva măsuri. „Niciunul dintre lucrători nu are concediu de odihnă în această lună. De asemenea, am propus câteva măsuri ce au fost aprobate de conducerea Prefecturii, constând în asigurarea personalului necesar la cele trei ghişee de primire a cererilor şi a personalului pentru soluţionarea acestora, prin redistribuirea activităţilor. O altă măsură vizează prelungirea programului de lucru, dacă timp de trei zile consecutiv se depăşeşte numărul de 184 de cereri pe zi. Până în prezent, în cea mai aglomerată zi am primit 178 de cereri“ a spus subcomisarul Constantin Roman, şeful Serviciului de Paşapoarte Neamţ.

Chiar şi cu bon de ordine, oamenii care trebuie să stea la coadă spun că este mult mai uşor să îşi obţină actele în ţară decât în alte state, unde procedura este mult mai complicată. Paşapoartele temporare – valabile pentru o perioadă de un an, au fost cele pentru care majoritatea nemţenilor au optat în această perioadă, în condiţiile în care cele electronice realizate la Bucureşti, por fi eliberate după 14 zile. Înghesuială s-a putut vedea şi la Serviciul de Permise şi Înmatriculări Auto. Tot cei veniţi acasă din străinătate s-au grăbit a-şi perfecta actele ce ţin de înmatriculare, radiere ori de preschimbarea permisului de conducere. Cel mai probabil, cozile de la Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanei şi de la Serviciul Paşapoarte vor dispărea la sfârşitul lunii august, odată cu plecarea nemţenilor în ţările unde muncesc.

(Maria NISTOR)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.