Acasă Social Expediţia în Svalbard se desfăşoară conform planului, dar pe o vreme ploioasă

Expediţia în Svalbard se desfăşoară conform planului, dar pe o vreme ploioasă

2826
1
DISTRIBUIȚI

Cei patru exploratori (localnicii Stelian Grigore şi Ioan Balmuş, Arthur Dăcălescu – judeşul Mureş şi Veron Toma – Prahova) au ajuns cu bine în Svalbard şi până acum au reuşit să facă tot ceea ce şi-au propus. De altfel, zilele trecute trecute, pe 27 septembrie, temerarii au marcat la baza gheţarului Foxbreen împlinirea a 68 de ani de la naşterea lui Teodor Negoiţă, cel care în urmă cu un sfert de veac a organizat prima expediţie românească în Svalbard. „Aici e o vreme baco-viană, cu cer înnorat, ploaie şi o temperatură de 6 grade Celsius. Doar că nu sunt copaci şi vegetaţie. Cercetările geologice, geomorfe pe care le-am făcut aici, până acum îmi dau senzaţia că sunt în România, dar undeva cu 10-12 mii de ani în urmă. Am adunat multe fosile, avem mate-rial pe care să-l studiem când ne întoarcem acasă. Într-un astfel de fragment am găsit o frunză, fapt ce ne întăreşte ideea că aici a fost cândva aceeaşi climă care este acum în România. Poate că unii dintre cititori se vor întreba cum de până acum alţi cerectăroi nu au ajuns la această concluzie? Răspunsul este simplu: suntem o echipă care ne-am documentat foarte mult înainte de a veni aici, cu o altă filosofie de lucru, cu moştenirea lui Racoviţă, la care se adaugă un alt fapt important: cunoaştem România din punct de vedere climatologic“, a declarat Stelian Grigore.

Atenţia exploratorilor trebuie îndreptată nu doar către obiectivele pe care şi-au propus să le cerceteze şi spre culegerea de probe, ci şi spre urşii polari, un adevărat pericol în zona respectivă. Din fericire până acum, cei patru au avut noroc în sensul că nu au văzut şi nu au întâlnit niciun exemplar.

Aventura lor în Svalbard va continua până pe 6 octombrie. O parte din rezultatele cercetărilor vor fi făcute cunoscute în cadrul Simpozionului Naţional Criosfera 2015 care va avea loc la Piatra-Neamţ, în perioada 27-30 noiembrie.

(S. DAMIAN)

1 COMENTARIU

  1. Nu inteleg de ce nu se salveaza specia ursului polar care din cauza incalzirii globale nu mai poate vana deoarece dispar banchizele de pe care vaneaza foci . Cum se vaneaza pentru om ar trebui chiar daca se spune ca nu e bine sa intervii sa se vaneze si pentru a hrani aceasta specie minunata macar pana isi revine ca si numar .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.