Industriaşii se confruntă, încă de la începutul acestui an, cu o scădere constantă a producţiei de mărfuri şi, totodată, cu vânzări din ce în ce mai slabe. În primele şapte luni ale acestui an, producţia industrială s-a situat sub nivelul celei realizate în aceeaşi perioadă din anul precedent cu 10,8 la sută, pe fondul scăderilor înregistrate de industria prelucrătoare şi cea extractivă.
Cu excepţia industriei energetice şi a industriei bunurilor de capital, care au înregistrat creşteri, restul marilor grupe industriale a realizat producţii mai mici, mai importantă fiind scăderea din cadrul industriei bunurilor de folosinţă îndelungată (-19,5 la sută).
În luna iulie, în Neamţ a fost înregistrată o uşoară scădere a producţiei cu 1,9 la sută, determinată de realizarea unor producţii slabe în sectorul privind producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi în industria prelucrătoare. Majoritatea marilor grupe industriale a înregistrat creşteri ale producţiei faţă de luna iunie, dar producţia realizată de industria energetică şi de industria bunurilor intermediare a înregistrat scăderi cu 12,4 la sută, respectiv cu 6,8 la sută.
Vânzări mai bune în vară
Odată cu scăderea producţiei industriale a fost consemnată şi o scădere a vânzărilor, de la începutul anului. În perioada ianuarie – iulie, cifra de afaceri totală a unităţilor cu activitate principală de industrie a fost cu 8 la sută mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a fost realizată în proproţie de 58,6 la sută pe piaţa internă şi 41,4 la sută pe cea externă.
În schimb, luna iulie a mers ceva mai bine din punct de vedere al vânzărilor, când cifra de afaceri a întreprinderilor din industrie a crescut cu 5,7 la sută.
După structura pe clase de mărime a unităţilor care au participat la realizarea cifrei de afaceri, aceasta a fost realizată în proporţie de 0,4 la sută de microîntreprinderi, 3,4 la sută de întreprinderile mici, 51,7 la sută de întreprinderile mijlocii şi 44,5 la sută de întreprinderile mari.
Exportatorii au livrat mărfuri de peste 165 de milioane de euro
De la începutul acestui an, exporturile de mărfuri industriale au crescut, însă şi importurile au avut creşteri importante. Livrările de mărfuri din Neamţ spre străinătate au fost mai mari cu 6,4 la sută, totalizând 165,7 milioane de euro, în timp ce în Neamţ au fost aduse din străinătate mărfuri în valoare de 141,8 milioane de euro, mai multe cu 19,3 la sută. Excedentul comercial export/import s-a cifrat la 23,9 milioane de euro. De la noi spre străinătate au plecat articole din fontă, din fier sau din oţel, fibre sintetice sau artificiale discontinue, lemn, cărbune de lemn şi articole din lemn, îmbrăcăminte şi accesorii. În ceea ce priveşte importurile, ponderi mai mari au fost înregistrate la reactoare nucleare, cazane, maşini, aparate şi dispozitive mecanice, vehicule terestre, materiale plastice şi articole din material plastic.
(Natalia RÎŞTEI)