l numai 17% dintre membrii Sindicatului Liber din Învăţământ Neamţ au votat în favoarea unei astfel de măsuri
Nemulţumiţi de faptul că lefurile le vor fi majorate cu o jumătate de an mai târziu decât promiseseră, iniţial, guvernanţii, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au declanşat un re-ferendum în şcoli în speranţa că vor aduna suficiente semnături pentru declanşarea grevei generale începând de luni – 12 iunie.
Consultarea profesorilor a început pe 6 iunie şi s-a încheiat joi seara, fiecare cadru didactic membru de sindicat având posibi-litatea de a semna pro sau contra declanşării grevei generale. Ieri dimineaţă, rezultatele referendumului de la Neamţ au fost transmise liderilor de la Bucureşti, iar cifrele finale ale referendumului nu sunt în niciun caz în măsură a-i mulţumi pe sindicaliştii dornici de grevă. „Potrivit datelor pe care le-am centralizat şi transmis la Bucureşti, 1.199 dintre colegii noştri au votat în favoarea declanşării grevei generale. Asta înseamnă 17% din numărul total al membrilor de sindicat“, a precizat Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber din Învăţământ Neamţ.
Este de la sine înţeles că procentul celor care au votat „pentru“ face imposibilă declanşarea vreunei forme de protest, cel puţin în judeţul nostru.
Principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor din Educaţie sunt potrivit reprezentanţilor acestora: poziţionarea salariaţilor din familia ocupaţională „învăţământ“ în partea inferioară a grilei de salarizare; neacordarea tranşei de majorare de 20% începând cu data de 1 iulie 2017, conform Programului de guvernare aprobat de Parlamentul României; inexistenţa, în Legea bugetului de stat pentru anul 2017, a sumelor necesare plăţii sentinţelor judecătoreşti, inclusiv a celor care privesc dobânzile penalizatoare; neadoptarea de către Parlamentul României a iniţiativei legislative care priveşte posibilitatea pensionării cadrelor didactice cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard şi fără diminuarea cuantumului pensiei, în condiţiile în care alte categorii socio-profesionale se pot pensiona mult mai devreme şi, în plus, primesc pensii incomensurabil mai mari decât cadrele didactice; modul de calcul al drepturilor salariale suplimentare pentru personalul din învăţământ.
(Liviu ILIE)