11.3 C
Piatra Neamț
sâmbătă, aprilie 26, 2025
AcasăSocialConferinţă internaţională în domeniul Educaţiei, la Piatra-Neamţ

Conferinţă internaţională în domeniul Educaţiei, la Piatra-Neamţ

Date:

l manifestarea închide proiectul strategic Erasmus – „Creative path of learning“, implementat de Colegiul Naţional de Informatică l peste 450 de elevi şi peste 50 de profesori din şase ţări au participat la proiect

Colegiul Naţional de Informatică Piatra-Neamţ a organizat, ieri, o conferinţă la care au luat parte profesori, studenţi şi elevi din Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Turcia, Italia, Spania, Letonia şi, bineînţeles, România.

Activitatea s-a desfăşurat în Sala „Atrium“ a Hotelului Central Plaza din Piatra-Neamţ. Conferinţa internaţională „Crea-tive path of learning“ a reprezentat, în fapt, punctul final al unui proiect Erasmus. În cadrul manifestării au fost organizate următoarele evenimente: prezentarea celor mai bune practici din diferite ţări ale Europei şi din diferite regiuni ale României; prezentări individuale sau în echipă dedicate dezvoltării instrumentelor didactice utilizând tehnologia informaţiei; prezentarea produselor intelectuale dezvoltate pe parcursul implementării proiectului „Creative path of learning“; ateliere de formare pentru o mai bună înţelegere a etapelor de dezvoltare a instrumentelor IT didactice.

Astăzi, 9 iunie, laboratoarele IT ale Colegiului Naţional de Informatică vor găzdui mai multe ateliere de formare.

Proiectul „Creative path of learning“ s-a derulat pe o perioadă de 2 ani, cu participarea a peste 450 de elevi şi peste 50 de profesori din şcoli partenere ale Colegiului Naţional de Informatică, din: România, Turcia, Spania, Italia, Grecia şi Letonia. Unitatea de învăţământ din Piatra-Neamţ a fost cea care a implementat şi a coordonat proiectul în toate cele şase ţări. Obiectivul principal al proiectului a fost cel de a îmbunătăţi metodele de predare, utilizând abilităţile digitale şi metodele nonformale. Proiectul a constat în crearea şi dezvoltarea de instrumente didactice precum: platforma e-learning, materiale animate, pentru învăţarea fizicii, a chimiei şi a biologiei, modele comprehensive, wiki tools – instrumente de învăţare online, ce permit lucrul în echipă, dezvoltarea de abilităţi şi comunicare pentru toate tipurile de elevi, webquests, un alt instrument online, care ajută la dezvoltarea abilităţilor superioare de lucru, precum gândirea critică, sinteza, ana-liza, dar şi colaborarea în echipă. De asemenea, conferinţa a constituit şi un schimb de bune practici între profesori din ţară şi străinătate.

„A fost o foarte bună oportunitate pentru profesori din diferite colţuri ale lumii, să descopere metode şi instrumente noi de lucru, în acelaşi timp, să dezvolte împreună noi concepte didactice şi pe-dagogice, fiind o provocare profesională. Dincolo de latura didactică a acestui proiect, prieteniile dintre elevi şi profesori, canalele noi de comunicare descoperite conduc procesul didactic la un alt nivel de abordare“, a declarat prof. Elena Genoveva Irimia, coordonatorul proiectul.

„Am început să particip la proiectul «Creative path of learning» anul trecut, când a fost în Letonia, o experienţă unică pentru mine. Am dezvoltat diferite materiale didactice foarte utile care conduc la dezvoltarea abilităţilor elevilor. Proiectul m-a ajutat să pot să vorbesc în public despre concepte complexe, fără să mai am mari emoţii. Proiectul s-a axat mai mult pe partea educaţională, nu doar pe cea socială. Materialele create au fost folosite la cursuri, iar elevii au interacţionat foarte bine cu ele. Au fost foarte încântaţi. Mai mult, datorită instrumentelor create în cadrul proiectului se pot dezvolta şi abilităţile de comunicare în limba engleză. O altă parte plăcută a proiectului a fost şi legătura de prietenie pe care am legat-o cu elevi din Letonia, prietenii despre care cred că vor fi durabile“, a spus Cristian Mazilu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Informatică, participant la proiect.

„Proiectul, la care au participat oameni din mai multe ţări, a determinat diferite experienţe; de exemplu, a oferit lucruri interesante, precum instrumentele pe care le-am creat. Foarte mulţi elevi au fost implicaţi, au muncit foarte mult, au învăţat lucruri noi şi, totodată, au înţeles modul de gândire al elevilor din alte ţări. Cea mai mare experienţă a fost când elevii şi profesorii din toate ţările participante au venit în Riga“, a declarat Uldis Heidingers, profesor de fizică la şcoala Riga English, Letonia.

(Natalia RÎŞTEI & Liviu ILIE)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.