17.6 C
Piatra Neamț
miercuri, aprilie 30, 2025
AcasăEvenimentEpiscop - ţepar imobiliar

Episcop – ţepar imobiliar

Date:

 

Delia Elena Vintilă, o femeie din municipiul Piatra-Neamţ, care a fost înşelată de episcopul Bisericii Protestante Evanghelice Luterane, cu vreo 15.000 de euro, a obţinut, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) restituirea sumei pe care i-a achitat-o prelatului pentru cumpărarea unui apartament într-un bloc din Cluj, care nu a mai fost construit nici până în ziua de azi.

Femeia i-a achitat lui Sebastian Marius Leontiuc, în 2007, suma de 15.000 de euro plus alţi 725 de euro primind în schimb un contract care atesta că are repartiţie pentru un apartament cu două camere într-un imobil a cărui „construcţie“ chipurile demarase la vremea aceea. Numai că, omul Domnului, în cârdăşie cu clujencele Mariana Sandu Chifor şi Paula Nicoleta Bârlă, nu făcuse niciun pas pentru construţia blocului, ci doar întocmise mai multe acte false care creau această aparenţă.

Ţeapă de un milion de euro

Acţionând în grup infracţional organizat, cei trei au înşelat, în acest fel, 120 de oameni, majoritatea din zona Ardealului, luându-le bani drept avans şi apoi lăsându-i cu ochii în soare. Când escrocheria a ieşit la iveală, adică după aproape un an, autorităţile au intrat pe fir, i-au prins pe ţepari şi i-au condamnat la închisoare. Astfel, episcopul Leontiuc a primit 12 ani de puşcărie, iar Bârlă şi Chifor câte şase, respectiv opt ani de detenţie.

Recent, instanţa supremă a acordat şi despăgubiri păcăliţilor; în cazul pietrencei stabilind să fie înapoiaţi cei 15.725 de euro, plus dobânda aferentă din 2007 până la data plăţii prejudiciului.

„În rechizitoriu s-a reţinut faptul că inculpatul L.M.S., în calitate de asociat şi administrator la SC R.E.P. SRL Caransebeş, iar în unele cazuri de Episcop al Bisericii Protestante Evanghelice Luterane, reprezentant al SC E. SRL Timişoara, respectiv SC B.E.P. SRL Timişoara, SC N.P. (firmă fictivă), în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prezentându-se sub ca-litatea mincinoasă de arhitect, împreună cu reprezentantele agenţiei imobiliare SC C.G. SRL Cluj-Napoca, respectiv inculpatele B.N.P. (actualmente avocat Baroul Cluj) şi inculpata C.M.S. – secretară, iar ulterior administrator la SC C.G. SRL Cluj-Napoca, au indus şi menţinut în eroare 120 de persoane, prin falsificarea şi folosirea de înscrisuri false contrafăcute, cu ocazia încheierii unor antecontracte de vânzare-cumpărare a unor apartamente, într-un bloc care nu a mai fost construit.

Scopul asocierii inculpaţilor a fost acela de a înşela victimele, în vederea obţinerii unor sume importante de bani în interes propriu, prejudiciul cauzat în speţă fiind acela de 1.134.555,11 euro, imobilul nemaifiind construit niciodată“, au conchis magistraţii ÎCCJ în sentinţa definitivă care a pecetluit soarta ţeparilor. (M. SAVA)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.