13.9 C
Piatra Neamț
luni, aprilie 28, 2025
AcasăEconomicCerşetoria - o „meserie“ bănoasă

Cerşetoria – o „meserie“ bănoasă

Date:

 

Trecând cu vederea pe sărmanii care întind mâna pentru o bucată de pâine, pensionari ce au muncit o viaţă şi au ajuns, acum, să caute prin gunoaie ca să găsească ceva de-ale gurii sau de îmbrăcat, există o categorie de cerşetori şmecheri. Cerşetorii de meserie, îndeosebi din rândul persoanelor rome, care nu se dau la o parte de la a întinde mâna pentru bani, ajungând chiar să-şi folosească copiii minori pentru a stârni mila celor din jur. De cele mai multe ori aceştia sunt şi agresivi, în sensul că-şi bagă în faţă copilul nou-născut, îngheţat de frig după ce a stat în braţele maică-sii prin parcarea unui magazin (locurile preferate de aceştia pentru că au vad), ori tineri sau bărbaţi în toată puterea, dar care se prefac handicapaţi. Iar naivii le dau bani, încât ajung, într-o zi sau două de muncă (stat la cerşit cu mâna întinsă şi cu o poveste lacrimogenă pe buze), să câştige cât se chinuie un om normal să facă în două săptămâni de muncă cinstită. Răsplata lui ajunge chiar şi la 700 de lei, după câteva zile de cerşit, nicidecum o săptămână încheiată. La Roman, spre exemplu, poliţiştii locali au ajuns să se mire de cât găsesc prin buzunarele ţiganilor pe care-i saltă de la cerşit din locurile publice. Fenomenul ia amploare mai ales în perioada sărbătorilor, când oamenii devin mult mai receptivi ca de obicei la nevoile sărmanilor cu mâna întinsă.

„An de an, în perioada sărbătorilor şi în zonele aglomerate, pe lângă persoanele autohtone care fac această meserie sunt şi voiajori. Vin din oraşele mari, ca Bacău şi Iaşi, vin în oraşele mici pentru că aici oamenii sunt mai miloşi. La un centru comercial, la care am mers acum câteva zile, erau trei cerşetori. Eram în timpul liber, la cumpărături, şi i-am întrebat, de principiu, cât câştiga în mod real. Fiindcă există posibilitatea ca acei cerşetori să-şi cheme copiii şi să predea o parte din bani, iar noi, când îi depistăm, le confiscăm sume mai mici. Iar ei mi-au spus că fac, într-o zi, 400-500 de lei. Este un salariu pe două săptamâni pentru un om care munceşte din greu“, declară Daniel Cazacu, directorul Poliţiei Locale Roman.

Din experienţele de pe stradă, poliţiştii locali au cam învăţat să distingă metodele de păcălit ale cerşetorilor şi nu mică le-a fost mirarea, de multe ori, să constate că aceştia îşi vopseau picioarele cu vopsea roşie ca să pară că suferă de boli de piele. Cea mai mare sumă găsită de poliţiştii locali, la un cerşetor, în Roman, a fost de 750 de lei. Cerşetorul era din Bacău şi a fost prins de poliţişti îmbrăcaţi în civil.

La Piatra-Neamţ, cerşetorii par mai amărâţi

Contrar a ceea ce s-ar crede, la Piatra-Neamţ cerşetorii par a câştiga mult mai puţin ca la Roman. Sau, cel puţin, poliţiştii locali nu au găsit asemenea sume asupra celor depistaţi că practică cerşetoria. Dar şi atunci ar fi interpretări, căci cerşetorii au metodele lor să-şi ascundă câştigurile şi ori le dau celor care strâng „renta“, ori după câteva ore de adunat bani de pomană, merg şi îi depozitează undeva, ascuns, după care se reîntorc la muncă.

„De cele mai multe ori, cerşetorii pe care i-am legitimat aveau mărunţiş la ei, nu era vorba de bani mulţi. Dar mulţi pasează banii cerşiţi la alţi cerşetori, aşa că, atunci când facem noi razie, să nu găsim asupra lor sume mari de bani. Oricum, în această perioadă noi ne-am dublat efectivele, pentru că se ştie că de sărbători se înmulţeşte numărul cerşetorilor. Vom acţiona, mai ales în zona Gară – Unic, pe bulevardul Dacia şi în centru, dar şi în pieţe şi în parcările magazinelor. Avem şi un parteneriat cu cei de la IPJ şi poliţiştii naţionali acţionează împreună cu jandarmii de la Bacău, fiecare pe o zonă de intervenţie. Acum e perioada şi când avem cerşetori sezonieri, din alte localităţi, şi trebuie să fim mult mai vigilenţi“, a declarat Eugen Pancu, şeful Poliţiei Locale Piatra-Neamţ.

Poliţiştii locali îi sfătuiesc pe cetăţeni să nu se lase păcăliţi de cerşetori şi să nu îi încurajeze oferindu-le bani, ci să caute oameni cu adevărat în nevoie pe care să-i ajute.

(Ioana CALIŢCHO)

Ultimele știri 🗞

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.