Acasă Economic Elevii din clasele I şi a II-a vor învăţa de pe internet

Elevii din clasele I şi a II-a vor învăţa de pe internet

1694
0
DISTRIBUIȚI

 

l primele manuale nu vor fi tipărite mai devreme de 1 octombrie

A devenit certitudine: elevii din clasele I şi a II-a nu vor avea pe bănci în prima zi de şcoală noile manuale „moşite“ de Ministerul Educaţiei. Şi nu le vor avea nici în (măcar) primele două-trei săptămâni de şcoală deoarece procedurile de selecţie-tipărire s-au împotmolit în contestaţii. În aceste condiţii, învăţătorii se vor vedea nevoiţi să improvizeze deoarece vechile manuale – care şi aşa erau depăşite – nu vor putea fi utilizate sub nicio formă. „Ni         s-a confirmat de la minister că vechile manuale la clasele I şi a II-a nu mai sunt valabile. Pe de altă parte, având în vedere că se va întârzia cu tipărirea şi distribuirea noilor manuale, varianta agreată de Ministerul Educaţiei este ca învăţătorii să predea la clase în baza informaţiilor cuprinse în manualele selectate a fi tipărite şi care vor fi postate în format electronic pe un site special creat“, a precizat inspectorul şcolar general Viorel Stan.

Toate bune şi frumoase, însă sunt două „mici“ probleme. Prima: pe site-ul dedicat manualelor pentreu clasele I şi a II-a (care este deocamdată nefuncţional – vezi www.manuale.edu.ro) vor fi postate mai multe variante de cărţi, aşa că fiecare va utiliza la clasă varianta care i se va părea mai potrivită însă care s-ar putea să nu fie cea care va deveni oficială.

A doua problemă: nu toate manualele au fost licitate, aşa că… nu există. Este vorba despre manualul de limba germană pentru clasa I, manualele de limba engleză, limba franceză, limba spaniolă, limba germană, limba italiană pentru clasa a II-a, precum şi manualele de religie pentru clasa I şi clasa a II-a.

Potrivit Ministerului Educaţiei, manualele câştigătoare ar fi trebuit încărcate pe site la jumătatea lunii august. Şi tot de atunci cadrele didactice ar fi trebuit să poată accesa platforma şi să selecteze acele manualele pe care doresc să le utilizeze. Abia după selecţia manualelor preferate şco-lile pot lansa comenzile, iar ministerul poate face centralizarea acestora şi poate lansa comanda de tipărire.

Noile manuale au fost create după noua programă de la clasele I şi a II-a, şi ca atare aduc şi schimbări importante de conţinut. Dacă la clasa I modificările au fost implementate încă de anul trecut, chiar în lipsa noilor materiale didactice, anul acesta se aplică noutăţile la clasa a II-a. Cele mai multe sunt la matematică şi explorarea mediului, ce devine materie interdisciplinară. Elevii vor învăţa mai devreme tabla înmulţirii, predată până acum la clasa a III-a, fracţii (se învăţau în clasa a IV-a), dar şi elemente de fizică, cum ar fi forţa, mişcarea, undele şi vibraţiile, magnetismul şi circuitul electric – noţiuni care înainte se predau abia la gimnaziu. (Liviu ILIE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.