Acasă Social Efectul şpăgilor de la Şcoala Postliceală Sanitară: „E plin spitalul de asistenţi...

Efectul şpăgilor de la Şcoala Postliceală Sanitară: „E plin spitalul de asistenţi obosiţi, indiferenţi, slab pregătiţi“

3524
1
DISTRIBUIȚI

l audierile în dosarul şpăgii la Şcoala Postliceală Sanitară Piatra-Neamţ continuă l unii dintre candidaţii care urmează a fi audiaţi sunt greu de găsit l cei din sistem se plâng de incompetenţa unora dintre tinerii asistenţi medicali: „Dacă la concursul de obţinere a unui post nu s-ar mai cere şpăgi imense, am avea angajaţi responsabili şi bine pregătiţi“

Audierile în dosarul şpăgii la Şcoala Postliceală Sanitară Piatra-Neamţ, anchetă începută în vara anului trecut, continuă. 130 de asistenţi care acum lucrează în diferite secţii de spital ori în cabinete me-dicale au fost ori urmează să fie chemaţi pentru audieri, suspectaţi că ar fi dat bani comisiei de examinare pentru a promova şi a intra în posesia diplomelor de absolvire. Un asistent medical care a fost audiat recent, în calitate de martor, ne-a dezvăluit lucruri care te fac să te gândeşti cu teamă că poţi ajunge în spital pe mâna unui asistent medical care se chinuie minute în şir să-ţi găsească vena pentru o perfuzie, sau, mai rău, care nu pricepe indicaţiile medicilor.

„Am fost chemată la audieri, însă eu nefiind vinovată în această tevatură am fost considerată martor. Eu nu am luat diploma pe bani. Cei care au făcut asta să răspundă. Şi mi-e necaz că unii candidaţi pe care-i cunosc mai slabi decât mine au luat note atât de mari şi au prins nişte posturi la care nu mă aşteptam. Sunt mulţi dintre foştii colegi care sunt greu de găsit pentru audieri, au primit citaţii acasă, unii nefiind de găsit la domiciliu, au primit citaţii şi pe la ţară, la rude, bunici pentru a se prezenta să dea declaraţii. Cred că le este teamă, pentru că unii nici nu prea au trecut prin şcoală. Am aflat şi care a fost procedura. Au fost luate la puricat toate lucrările, 130 la număr, şi din cauza asta durează de atâta timp ancheta. Am înţeles că unii candidaţi lăsau loc liber pe foi acolo unde nu ştiau răspunsul, urmând ca pila lor din comisie să completeze mai departe. Numai că nu le-a mers pentru că poliţiştii au identificat acest lucru prin mijloacele lor tehnice de control. Aşa au fost umflate multe note“, ne-a spus o asistentă medicală care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Pentru că nu toţi au primit notele la care se aşteptau, după ce au „cotizat“ la comisie, candidaţii au denunţat darea de mită la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA). Reprezentanţii DGA Neamţ au evitat să dea informaţii despre acest caz, dat fiind faptul că ancheta este încă în lucru. „Ancheta este în derulare la procurori“, ne-a spus comisarul şef Vasile Doroftei.

Asistenţi de 2 şi 3

Teoretic, notele de la examenul de finalizare a studiilor le asigurau absolvenţilor şanse mari de angajare pe posturile scoase la concurs în diferite spitale. Practic, nu s-a întâmplat chiar aşa. Au fost candidaţi cu note de 2 şi 3, iar concursurile au tot fost repetate pe motiv că nu au fost ocupate posturile. Un astfel de concurs a avut loc în vara anului trecut la Spitalul din Roman, când conducerea a scos la concurs şase posturi de asistenţi me-dicali: câte două posturi pentru Sterilizare şi Farmacie, şi câte unul la Radiologie şi Nutriţie. Atunci s-au prezentat 23 de candidaţi, 15 fiind numai pentru Ste-rilizare (unde e şi mai uşor, evident). După încheierea concursului, organizatorii concursului au avut surpriza neplăcută să constate că 21 dintre cei 23 nu au reuşit să ia minim nota 7 la proba scrisă, condiţie obligatorie pentru a promova concursul de angajare. În schimb au curs notele de 3 şi 4. Doar doi candidaţi au reuşit să ia note de 7 şi peste, şi au devenit asistenţi la Ste-rilizare.

Să ne reamintim şi de concursul din martie 2014, desfăşurat la Ambulanţă pentru staţia Bicaz, la care niciun candidat din cei cinci înscrişi nu a reuşit să treacă măcar de prima probă, în condiţiile în care nota de trecere era 7. Acestea nu sunt singurele rezultate proaste obţinute de candidaţii asistenţi. Nici cei înscrişi pentru două posturi la Unitatea Primiri Urgenţe nu au fost mai bine pregătiţi. Şi acolo au fost luate note de 2 şi de 3, doi dintre candidaţi picând la prima probă. Este imposibil de imaginat ca unei persoane care nu obţine la examen un punctaj de trecere să i se poată da pe mână bolnavi aflaţi la limita dintre viaţă şi moarte.

Dovadă că în sistem lucrurile nu stau tocmai bine în ce priveşte competenţa unora dintre asistenţi medicali sunt şi mărturiile unor asistenţi cu vechime. Unul dintre aceştia a postat un comentariu acid pe site-ul Spitalului Judeţean de Urgenţă, la rubrica „Părerea pacientului“. „Dacă la concursul de obţinere a unui post nu s-ar mai cere şpăgi imense, am avea angajaţi responsabili şi bine pregătiţi. E plin spitalul de asistenţi care nu au nicio legătură cu sistemul, obosiţi, indife-renţi, slab pregătiţi. Un practicant nu are ce să înveţe, nu are un model de urmat. De exemplu, ajungi la UPU şi începe asistenta să-ţi mestece gumă în faţă, să-ţi spună că nu mai face faţă, să nu ştie diferenţa dintre o plagă şi un traumatism… Cel care nu face faţă, acasă şi fără comentarii! Să vină oameni competenţi care muncesc pe aceleaşi salarii şi nu comentează!“, a scris Dana, asistent medical.

(Maria NISTOR)

1 COMENTARIU

  1. Bravo!
    Dar v-ati trezit cam tarziu, practica asta a inceput la UPU de vreo 6-7ani…cand am deschis gura mi s-a zis ca am gura mare dar problema era ca asistentii medicali mai vechi si cu experienta trebuia sa ii tina in spate si pe pilosi…si uite asa le-au ajuns si lor cutitul la os.
    M-as bucura ca o ancheta sa ii scuture putin, multi au uitat sa fie OAMENI!

    X

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.